Mooie ontwikkelingen in Kandezu

Project update van 23 mei 2019


Fundering voor de uitbreiding van de kerkHier woont AnnieKlaslokalenWelkomin KandezuTafels zorgen voor nog betere leeromstandighedenEerste voorbereiding voor de keukenToiletten moeten ook nog gestukt worden

Nieuwe foto's en bevindingen uit Kandezu waar World Servants in 2014 en 2017 klaslokalen en lerarenwoningen en latrines heeft gebouwd.

Bij bezoek aan Kandezu is het duidelijk dat de twee groepen die in Kandezu zijn geweest veel voor de gemeenschap hebben betekend. Nog steeds denkt de gemeenschap met veel plezier terug aan de interactie met de groepen. De inwoners van Kandezu hebben geleerd van jullie harde werken en de goede teamspirit die binnen de groep heerste. Iedereen werkte mee, maakt niet uit of je man of vrouw bent, iedereen heeft even hard gewerkt om de klaslokalen en lerarenwoningen af te krijgen. Wist je dat er nu nog steeds mannen uit de gemeenschap water halen voor hun vrouwen omdat ze van de groepen geleerd hebben dat vrouwen ook mannen werk kunnen doen en andersom.

De klaslokalen en lerarenwoningen zijn in goede staat, als zijn de gebouwen uit 2017 nog niet helemaal af. Alleen de buitenkant moet nog worden gestukt en geschilderd, dit hoopt de bevolking in de komende maanden te kunnen doen. De binnenkant is wel af zodat de lokalen en woningen wel al gebruikt kunnen worden. Grade 6 en 7 krijgen les in de klaslokalen gebouwd in 2014 en grade 4 en 5 in de klaslokalen uit 2017. De leraren en gemeenschap zijn erg blij met de extra lokalen. Er is minder les uitval door de regen omdat er nu goede lokalen zijn en de leerlingen hebben meer ruimte waardoor ze beter kunnen leren.

En dat is te merken. De school is flink gegroeid de afgelopen jaren. Even wat cijfers:
- Aantal leerlingen gegroeid van 82 in 2015 naar 157 in 2019
- Aantal leraren gegroeid van 3 in 2015 naar 7 in 2019

De lerarenwoningen worden dan ook met veel plezier bewoond. Een van de bewoners is Annie, de vrouwelijke aannemer. Zij is nu getrouwd met een van de leraren waardoor ze in haar eigen gebouwde huis kan wonen.

De gemeenschap is hechter geworden door de projecten. Ze hebben ingezien dat je samen veel meer kunt bereiken dan je eerst voor mogelijk hield. Zo heeft de gemeenschap zelf nog een lerarenwoning gebouwd en zijn ze begonnen aan een uitbreiding van het kerkgebouw. Ook zijn ze van plan binnenkort een keuken te bouwen zodat er schoolmaaltijden kunnen worden gekookt.