De verf is nog vers in Makhuwira

Project update van 5 maart 2023 door Kim van der Molen en Anne Veenstra


De gemeenschap werkt nog steeds hard om alles af te krijgen, ze zijn enorm dankbaar met alles wat er is gebeurt sinds de groep in het dorp is geweest.

In Makhuwira worden we door een grote groep opgewacht. De World Servants groep heeft deze gemeenschap echt veranderd. Door de komst van de extra gebouwen zijn leraren en leerlingen enorm geholpen. We krijgen een enthousiaste rondleiding over het schoolterrein. De school staat er netjes bij en is inmiddels in gebruik genomen, enige aandachtspunt zijn de schoolborden. Deze zijn met de verkeerde verf gemaakt waardoor de borden niet te gebruiken zijn. Komende weken gaat CCAP dit alsnog herstellen zodat de tijdelijke schoolborden niet meer nodig zijn. Ook de gerenoveerde lerarenwoningen staan er netjes bij. Terug in de school vertelt één van de leraren enthousiast over de potloden die door de deelnemers zijn achter gelaten. Hier wordt goed gebruik van gemaakt en de kinderen vinden het prachtig.

Als we met de gemeenschap in gesprek gaan vertellen ze dat ze onder de indruk waren van de samenwerking en de "Hard working spirit" van de groep. Hier heeft de gemeenschap echt van geleerd. Nu ze gezien hebben wat samenwerking te weeg kan brengen zijn ze zelf aan de slag gegaan met de verschoningsruimte voor meisjes en eigen toiletten. De verschoningsruimte is vlak voor onze komst geverfd en nu helemaal klaar. Straks als het droge seizoen weer komt zijn ze van plan extra stenen te bakken zodat ze de gemeenschap verder kunnen ontwikkelen met o.a. lerarenwoningen en het afmaken van de 'tijdelijke' klaslokalen.

De chief vertelde dat het project hem persoonlijk heeft veranderd. Normaal zou hij als chief vooral zoveel mogelijk delegeren en ben je zelf weinig betrokken bij veranderingen die plaatsvinden. Maar door de groep heeft hij ingezien dat juist door allemaal samen te werken met het zelfde doel en gedrevenheid je veel meer kunt bereiken. Hij stelt zich nu als chief veel vaker nederig op en werkt hand in hand mee aan de praktische ontwikkeling in het dorp. Zelfs zijn gezin merkt het, want ook daar probeert hij steeds vaker mee te helpen.

Dit project heeft impact gemaakt in Makhuwira. Tot slot geeft één van de leraressen nog aan dat ze het erg leuk vonden om spelletjes te leren voor de kinderen. Nu ze vaker spelenderwijs les kunnen geven zien ze dat het afwezigheid van leerlingen een stuk lager is. Dit is een onverwacht positief resultaat!