Als er personeel beschikbaar komt, kan de kliniek open!

Project update van 25 maart 2020 door Henri Plas, Kees de Jongh, Jacob Boonstra en Mussa Nyirenda


Na het harde werk door de gemeenschap en CCAP is de kliniek af en klaar om in gebruik te worden genomen. Het is nog wachten op het toewijzen van personeel.

Op een zonnige zondagochtend vertrokken we als set-up team (Kees, Jacob en Henri), samen met Mussa en Donald van CCAP richting Mafumphizi om én het project te bezoeken én daar de kerkdienst mee te maken. Bij aankomst was één van de kerkkoren nog aan het oefenen, dus daar konden we al even van genieten. Dat deden ze in één van de klaslokalen die door de gemeenschap met ondersteuning van budget van World Servants is gebouwd in 2009 (zie video). Dit staat recht tegenover de klaslokalen die door de groep in 2010 zijn gebouwd. Beide gebouwen zien er na meer dan 10 jaar gebruik nog heel goed uit en worden volop gebruikt. De school is qua aantal leerlingen (rond de 600!) een grote basis school in vergelijking met veel andere rurale scholen. Een van de leraren, mr. Elias, die hier al 20 jaar les geeft kende onder andere de hoofdleiders van de 3 projecten die ze hier geleid hebben nog goed, en geeft nog steeds met veel passie hier les.

De kerkdienst die we mochten bijwonen werd opgevrolijkt door 3 koren om de beurt een lied ten gehore bracht. Zo mooi om hen zo te horen zingen en soepel te zien bewegen.

Na de dienst zijn we met een aantal mensen vanuit de kerk direct doorgelopen naar de kliniek om daar na de rondleiding in gesprek te gaan met de verschillende village heads en group village heads, maar ook met het schoolbestuur die zich al die tijd ook heeft ingezet voor deze kliniek.
.
De rondleiding voelt echt wel dubbel, omdat het er echt mooi uit ziet, en de kliniek en de huizen er sinds 2013/2015 staan. Al die tijd zijn zowel de kliniek als de drie woningen nog niet in gebruik, en staan dus leeg. Enorm jammer, maar tegelijkertijd ook logisch als het deels al die tijd – wellicht zonder over alle informatie te beschikken - nog niet aan de voorwaarden van de overheid voldeed.

De laatste horde die genomen moet worden heeft dus te maken met een externe factor, namelijk een tekort aan medisch personeel bij het districts ziekenhuis in Kasungu. De kliniek in Mafumphizi staat boven aan de lijst met ziekenhuizen die bemand moeten worden en daarnaast is de kwaliteit van het ziekenhuis zo goed, dat het in vergelijking met andere klinieken er boven uit steekt. Dit is dus een kwestie van wachten en in goed contact blijven met de District Health Officer, zodat er een medical assistant en een nurse aan deze kliniek worden toegewezen.

Tijdens het bezoek gaf de inspirerende Health Survailance Assistant, die de under-five-clinic runt en de village clinics doet, aan dat hij per 1 maart vanuit de kliniek zijn activiteiten gaat uitvoeren. Daarmee gaat dus ook één van de woningen in gebruik worden genomen en daarmee krijgt de kliniek al meer zichtbaarheid.

CCAP houdt ons op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn en we volgen de gemaakte afspraken op.

Bekijk vooral de foto's en filmpjes voor een beeld van de huidige situatie.