Hpa Do: alles er op en eraan

Project update van 2 maart 2020 door Sia Hollemans en Henk Vegt


Leven en werken, hoe doe je dat in Myanmar.

Hpa Do, een kleine plaats. Een privé kliniek welliswaar. Winkeltjes, een highschool, een politiebureau, een markt. Microcredit Associations. En ergens een kerk die hoort bij een grote associatie van 53 kerken. 5 buurten van 1000 huishoudens. En ergens een huis waar de bewoonster Daw Aye Myint 15 kinderen/jongeren met een beperking lessen geeft, voedt en laat rusten in haar eigen woonhuis. Een winkeltje in de voortuin. Het rooster van de dagelijkse vrijwilligers tussen de lesplaten van papier aan de wand.
De Associatie van kerken wil meewerken aan het tegen gaan van discriminatie in de samenleving. Aan plekken waar mensen met een beperking zich kunnen ontwikkelen.
Er is een vrouwengroep (32 leden) die graag dingen maakt. Er zijn vrouwen die graag meer leren over hoe ze met gehandicapten kunnen werken, activiteiten kunnen doen en omgaan. Een curriculeum voor hen opzetten. Ook gezondheid, veiligheid, hygiene, muziek zijn onderwerpen waar belangstelling voor is. Daarom zal het centrum 's avonds ook voor die doelen gebruikt gaan worden. De farmers-groep komt helpen bij de constructie. Ze zullen blij zijn met deelnemers die mee willen oogsten. Alle betrokkenen willen wel een keer een als vrijwilliger aan anderen iets leren in de vrouwen- of mannengroepen of aan de jongeren met een beperking. Dus: het te maken gebouw zorgt nu al voor veel inspiratie.