Bouwen in een gehucht net buiten Nindiri/Masaya in Nicaragua

De partner vertelt... van 28 september 2017


Geschreven door John Linthout - Stichting Vrienden voor Nicaragua

1. Samenvatting

Bouw van de lokalen en ruimten voor de naschoolse opvang van kinderen in El Raizon, een gehucht net buiten Nindiri/Masaya in Nicaragua. Doel was om vijf lokalen beschikbaar te maken, deels nieuwbouw en deels renovatie. Beiden bouwgroepen zijn succesvol verlopen, mede door inzet van lokale mensen tot half september. De aula’s zijn beschikbaar gekomen en de inauguratie staat gepland op 30 september.

2. Introductie op het project

Betreft bouw van lokalen voor naschoolse opvang. Zie projectbeschrijvingen.

3. Operationeel

  • Voor de Stichting Vrienden voor Nicaragua (VVN) was het heel kort schakelen om alles georganiseerd te krijgen. Pas eind mei werd helder dat de lokale partner van WS/WD het project niet uit kon voeren en dat er een andere partij nodig was om het project vorm te geven en te organiseren. Er is toen in korte tijd veel werk verzet in maken budgetten, contracteren bouwteam, organisatie kookteams en afstemming met de lokale kerk in el Raizon.
  • Tijdens eerste bouwgroep van WD was het zoeken naar de juiste samenwerking met de lokale partner, de ICC kerk in El Raizon. Vrijwillige bouwvakkers gingen min or meer eigen gang, de voorganger had zo zijn eigen idee hoe de afwerking gedaan moest worden en er was onvoldoende besef over de verdeling van taken en verantwoordelijkheden. De WD groep heeft daar waarschijnlijk niet zoveel van gemerkt, maar vanuit VVN hebben we wel even moeten bijsturen. Er is toen besloten dat alle mensen op het bouwterrein onder verantwoordelijkheid en aansturing kwamen te vallen van het team van VVN. Verder hebben we de voorganger moeten wijze op de verantwoordelijkheid rond aanwezigheid in de avonduren en de beschikbaarheid van een auto voor noodgevallen.

3.1 Bouw
Beiden bouwgroepen volgden elkaar op. Gedachte was dat de WD groep zich meer op renovatie zou toeleggen en de WS groep meer op nieuwbouw. In praktijk is dat door elkaar gelopen en heeft de WD groep ook geholpen met nieuwbouw omdat anders het werk niet voldoende af zou komen met inzet van vrijwillige arbeid. Daarnaast was het belangrijk om ook iedereen zoveel als mogelijk aan het werk te houden en daarom is ervoor gekozen om de WD groep ook breed in te zetten.

3.2 Faciliteiten van het team
Als VVN hebben we verantwoordelijkheid genomen voor transport, accommodatie en praktische organisatie rond de uitjes. De lokale kerk had verantwoording over het kinderprogramma en de activiteiten in/met de gemeenschap.
  • Vanuit ons oogpunt is alles qua onderkomen goed verlopen . Bij de eerste groep was het wat aan de krappe kant met bedden in de kerkzaal. Bij de tweede groep was er meer ruimte en kon er ook in een gerenoveerde ruimte overnacht worden. We hadden bedden en matrassen beschikbaar gesteld vanuit onze eigen groepsaccommodatie, om zo iets meer comfort te geven aan de bouwers.
  • Daarnaast bleek dat we een kookteam moesten opzetten omdat de lokale kerk onvoldoende vrijwilligers kon vinden die daar capaciteit/tijd voor hadden. In het budget was voorzien voor drie uitjes per bezoekende groep en dat is in overleg met groepsleiders flexibel ingevuld.
  • Rond de activiteiten in El Raizon zelf, kunnen de groepsleiders het beste aangeven hoe dat gegaan is. Daar heeft de lokale leider vooral zijn rol in gehad. We hebben de WD groep nog wel voor de eerste zondag naar Masaya gehaald omdat er geen kerkdienst was in de kerk in El Raizon.
  • In afstemming met de groepsleiders hebben we faciliteitenbudget flexibel ingezet. Iedere week werd er een overzicht gemaakt van uitgaven tot dan toe en de ruimte die er nog was voor uitgaven voor uitjes, eten, etc. Bij de eerste groep van WD was er her en der wat voorgeschoten door de groepsleider omdat het kosten buiten budget waren. Uiteindelijk bleek er aan het einde nog faciliteitenbudget over te zijn, wat toen met de groepsleider van de WD reis verrekend is. Voor de WS reis was er ook nog budget over uit het faciliteitenbudget, maar in overleg met de groepsleider is dat toen nog niet verrekend. We zullen dat opnemen in de financiële rapportage en dan kan alsnog besloten worden of dat geld teruggaat naar WS of naar deelnemers.

3.4 Transport
Is allemaal goed gegaan, goede bus, overal op tijd. Vraag van groepsleider WD was of bus niet altijd beschikbaar kon zijn zodat ze makkelijk even weg konden einde dag. Maar die ruimte was er niet in het faciliteitenbudget. Daardoor was groep wel afhankelijk bij weggaan van de gehuurde bus. Alternatief was publieke bus waar ook een keer gebruik van is gemaakt.

3.5 Veiligheid
  • Qua veiligheid is alles goed gegaan. De lokale kerk had bewakers uit de kerk, een groep jongens, om het terrein te bewaken in vooral de avonduren. Alleen tijdens de eerste groep is dat een nacht fout gegaan, waarbij en er geen bewakers waren en ook de voorganger was naar huis gegaan die nacht. We hebben dat vanuit Nederland gecorrigeerd en daarna is dat helemaal goed gegaan.
  • In de eerste groep waren er veel problemen met gezondheid, waarschijnlijk s deels door het harde werken en het hoge tempo van de groep. Qua bouwresultaat heeft dat heel positief uitgewerkt, maar qua gezondheid gaf dat een bovengemiddeld aantal mensen dat zo nu en dan plat ging. De lokale voorganger is zelfs nog met iemand naar het ziekenhuis geweest voor infuus.

3.6 Samenwerking met de WSN leiders
  • De samenwerking was erg open en constructief, zeker gezien het feit dat het allemaal last minute opgezet moest worden. Snelle en directe communicatie met WS NL staf is gewaardeerd en ook de flexibele houding in uitvoering/opzet gezien de situatie. De bezoekende groepen hebben op die manier volgens mij erg weinig mee gekregen dat het niet meer INDEF was, maar dat de opzet op een andere manier georganiseerd was.
  • De samenwerking en communicatie tussen de groepsleiders van de groepen en het team van VVN is ook goed verlopen. De administratrice was regelmatig op de bouwplaats om even af te stemmen en regelde de zaken goed. Ook de financiële overzichten hielpen de groepsleiders om zich te houden op waar ze stonden qua mogelijkheden om het groepsbudget aan te wenden.

4. Lessons learned

  • We hadden een samenwerkingscontract tussen VVN en ICC moeten maken voor wat VVN doet en wat ICC doet. In de eerste zeven dagen van WD groep was dat even aftasten qua verwachtingen. Het bleek namelijk dat de ICC een aantal toezeggingen niet waar kon maken, bijvoorbeeld rond vertalers en was-team. Dat liep niet zo lekker en hier hebben we op moeten bijsturen. De betrokkenheid van lokale kerk was over het algemeen lager dan verwacht, er waren niet zoveel mensen op de bouwplaats aanwezig voor de contacten. In de groep WD was er op die manier wat minder contact met locals. In groep WS ging dat beter en ontstond er meer uitwisseling. De voorganger van ICC werd er ook handiger in. Het was voor hem de eerste keer dat hij bij een dergelijke groep uit het buitenland betrokken was.

  • Helderheid met de groepsleiders over het gebruik van het faciliteitenbudget. Onze administratrice wilde met wat er over was van het WS groepsbudget een aantal zaken die de groepsleider uit ‘eigen’ groepsbudget had betaald terugbetalen, zodat de kosten voor de deelnemers wat lager zouden zijn. Het was niet helemaal helder hoe daar mee om te gaan.