Onderwijs, veiligheid en voedsel voor 226 peuters

Project update van 18 oktober 2023


Lokalen vol leerlingen, hoofden vol kennis en buiken vol eten.

Projectvoorbereiders Hugo en Willem-Jan zijn in Rwanda om World Servants Onbeperkt te introduceren in dat land. Vanaf 2024 kunnen ook jongeren met een handicap meebouwen aan verandering in Rwanda, om zo te laten zien dat iedereen kan dienen. Terwijl ze er zijn, bezoeken ze ook een aantal eerdere projecten om de voortgang te bekijken en bespreken. Ze zijn ook in Nyarushishi geweest.

De kleuterschool in Nyarushishi staat er goed bij. De drie lokalen zitten heel vol met kinderen, ruim 70 per klas. De jongste kids gaan pas een paar weken naar school en dat is te zien als de juf probeert hun aandacht vast te houden. Dat doet ze aan de hand van een lesmethode die ze op een tablet heeft. De kinderen spreken haar na in het Engels; ze oefenen met de dagen van de week.

De middelste klas heeft al wat meer ervaring, daar wordt hard geoefend op de letters van het alfabet met speciale leskaarten. Deze kinderen zullen straks makkelijker aanhaken op de basisschool en maken minder kans om af te vallen. In de hoogste klas zijn ze druk bezig met rekensommen en getallen. Aan de hand van stippen op het schoolbord legt de juf een rekensom uit en kinderen schrijven het antwoord op het bord.

Na de lessen wordt er eten gebracht. In twee grote tonnen zit maïspap en bonen-groentensaus. Elk kind gaat met een goed gevulde maag naar huis. Het is maar goed dat de overheid sinds kort twee leerkrachten per klas plaatst (de ECD in Nyarushishi heeft er nu vijf, een zesde komt binnenkort), want vooral bij de jongste kids is het een behoorlijke operatie om ze allemaal te laten eten. Sommige kinderen zijn zo geconcentreerd aan het eten, dat we van onder een straaltje zien weglopen…

Het hoofd van de kleuterschool is erg enthousiast over ‘zijn’ school en over hoe het gaat. Ze streven naar excellentie en dat lukt best goed. Hun enige echte uitdaging is het aantal kinderen. Nu ze in zo’n mooi gebouw zitten, komen er steeds meer kinderen.