Officiële opening ECD Rwabashenyi

Project update van 21 oktober 2022 door Pascal Habimpano


Afgelopen week was een groep diakenen namens Red Een Kind en World Servants in Rwanda. Op woensdag 12 oktober woonden ze namens de groep de opening van de nieuwe kleuterschool bij.

Verwonderd hobbelt de bus vol diakenen over het rode zandpad. De route die de groep afgelopen zomer heeft afgelegd spreekt tot de verbeelding. De rit duurt iets langer dan ingeschat, dus staat de hele gemeenschap al te wachten als we aankomen.

Uit de ontvangst blijkt dat de gemeenschap blij is met het nieuwe gebouw. Uit twee enorme speakers klinkt dansmuziek en een lokale dansgroep werkt zich flink in het zweet. De ECD die afgelopen zomer door de deelnemers uit Voorthuizen is gebouwd staat er geweldig bij. Alles is tiptop afgewerkt en het gebouw zit dik in de verf. De muurschildering die de groep heeft gemaakt ziet er mooi uit, en wordt zelfs vergezeld van een aantal prachtige tekeningen die een lokale kunstenaar heeft gemaakt.

Na een gebed door de ene pastor en een korte overdenking van een andere, worden we welkom geheten door een van de lokale leiders, Isaac. Hij vertelt dat de gemeenschap dankbaar is voor de bijdragen van AEE, Help a Child, World Servants, de CLA, de Self Help
Groups en alle andere leden van de gemeenschap. Met een aantal van deze partners openen we het gebouw door een lint door te knippen.

Daarna nodigt Vera van AEE ons uit voor een wandeling over het terrein. We zien de lokalen, waar al zo’n 120 kinderen les in krijgen. Op deze dag zijn twee van de drie lokalen in gebruik. In de derde ligt een behoorlijke hoeveelheid nieuw educatief speelgoed. Ook alle andere faciliteiten, zoals de kantoren, opslag, toiletten, het hek en de watertank staan er mooi bij. Na de wandeling gaan we weer zitten en krijgen we een mooie dansvoorstelling te zien.

Nadat de stofwolken zijn opgetrokken krijgt de leider van de CLA, een groep van tien Self Help Groups, het woord en vertelt dat de gemeenschap ontzettend blij is met de nieuwe kleuterschool. Bella van AEE beaamt dat en bedankt zowel deze groep als de groep van afgelopen zomer voor de lange reis en hun bijdrage aan het prachtige gebouw. In het bijzonder bedankt ze Help a Child voor hun belangrijke bijdrage.

Namens de World Servants-groep bedanken we de gemeenschap voor de geweldige tijd die ze de groep de afgelopen zomer hebben bezorgd. De mensen uit de gemeenschap denken zelf met evenveel plezier terug aan het project en kennen nog heel wat namen van deelnemers. Alex van Help a Child haakt daarbij aan en zegt dat de gemeenschap vanaf nu zelf moet zorgen voor het onderhoud van het gebouw. Ze moeten dat niet van World Servants en Help a Child verwachten. Om dat te onderstrepen overhandigen we met alle betrokken partijen de sleutelbos van de school aan het schoolbestuur.

De opening wordt afgesloten met een gedicht dat een aantal leden van de Self Help Group hebben geschreven. Daarna mogen we helpen bij het voedselprogramma op de school. Alle kinderen krijgen vandaag een feestmaal van rijst, bonen en een ei. Zo gaan ze aan het einde van de ochtend weer met een volle maag naar huis.

Tevreden hijsen we ons weer in de bus. Alle kinderen willen nog een boks en zwaaien ons daarna uit. We genieten van het heerlijke uitzicht en hobbelen langzaam weer richting de geasfalteerde weg.