Onderwijs, veiligheid, voedsel voor 330 peuters en kleuters

Project update van 23 oktober 2023


In volle lokalen wordt op allerlei manieren veel geleerd.

Projectvoorbereiders Hugo en Willem-Jan zijn in Rwanda om World Servants Onbeperkt te introduceren in dat land. Vanaf 2024 kunnen ook jongeren met een handicap meebouwen aan verandering in Rwanda, om zo te laten zien dat iedereen kan dienen. Terwijl ze er zijn, bezoeken ze ook een aantal eerdere projecten om de voortgang te bekijken en bespreken. Ze zijn ook in Rwabashenyi geweest.

De kleuterschool in Rwabashenyi staat er goed bij. De drie lokalen zitten heel vol met kinderen, ruim 100 per klas. Hoewel de lokalen vol zitten, hebben toch alle kinderen iets te doen. Elk lokaal is opgedeeld in vier groepen, elke groep doet iets anders: getallen, letters, vormen en dagen van de week worden geoefend op interactieve manier. Het valt op dat de leerkracht (die dus alleen staat op ruim honderd kids!) veel verschillende vormen gebruikt om de lesstof aan te bieden. Blokjes, grote platen, stripboeken en zelfs een weegschaal. Ook zien we allerlei lokale materialen zoals bananenbast, waarmee de peuters lokale vaardigheden leren, hoe jong ze ook zijn.

Hoewel het aantal kinderen eigenlijk veel te groot is, betekent de ECD een enorm verschil in het leven van de kinderen en hun ouders. De kinderen krijgen veiligheid terwijl hun ouders aan het werk kunnen, ze hebben straks een betere start op de basisschool en ze krijgen elke dag een gezonde lunch.

Het hoofd van de scholengroep waar de ECD bij hoort is trots op ‘zijn’ ECD en kijkt nog steeds met veel enthousiasme terug op de samenwerking met de groep uit Voorthuizen en Rijnsburg. Hij kan een hele rij namen opsommen en de andere aanwezigen vullen ‘m meteen aan. ‘We hebben heel veel plezier gehad met de groep en we hebben over en weer veel geleerd. Het was geweldig ze in onze huizen te gast te hebben en om spelletjes te doen. Hun toewijding en harde werk heeft indruk gemaakt op ons.’ Later laten ze nog enthousiast de schildering op de zijkant van het gebouw zien: ‘Kijk, daar staan alle namen van onze vrienden.’

Bekijk voor een uitgebreide terugblik op het bezoek de vlog.