Passie voor vruchten

Project update van 1 maart 2023


Heerlijke passievruchtenPassievruchten telenOp de marktPassifloraSelf Help Group

Help jij de passievruchttelers van Rusizi aan een betere toekomst?

De heuvels van het Rusizi District in het zuidwesten van Rwanda staan er vol mee: passievruchten. De lokale bevolking teelt ze voor eigen gebruik en voor de handel op de lokale markt of aan grotere landelijke bedrijven. Vaak krijgen ze daar slechts een lage prijs voor omdat er tegelijkertijd veel passievruchten op de markt komen.

Een aantal vrouwen heeft zich verenigd in Self Help Groups (SHG). In deze SHG's, gefaciliteerd door de lokale partnerorganisatie van World Servants, werken kleinschalige telers samen om zo een betere positie op de markt te krijgen. World Servants helpt hen met het bouwen van een opslag- en productiegebouw voor de passievruchten. Hier kunnen zij de vruchten langer opslaan en dus langer verkopen, en daarnaast kunnen zij zelf sap maken dat ze voor betere prijzen kunnen verkopen.
Zo helpt de bouw van een passievruchtencentrum deze vrouwen hun gezinnen te voeden en hun kinderen naar school te sturen.

Een van de vrouwen vertelde: “Mijn naam is Venancie. Ik kom uit Kabuye en verkoop groente in Bambiro. Onze oogst loopt vaak schade op door regen en zon. Tijdens het regenseizoen kunnen we onze producten niet uitstallen. Sommige vrouwen hebben kleine kinderen op de rug als ze hier komen verkopen. Die kunnen ziek worden van de regen of zon. Maar als we hulp krijgen om een verkooppunt te bouwen, zullen die problemen opgelost worden. Dat zal een positieve impact hebben op onze gezinnen, vooral op onze kinderen.”