Veilig onderwijs voor 238 kleuters

Project update van 12 maart 2023


Op een grote school in Kadasumbwa in het oosten van Rwanda is er te weinig ruimte voor de allerkleinsten. Bouw jij mee aan een veilig onderkomen waar de kleuters kunnen leren?

De GS Rusisiro is één van de grootste scholen in het Rwamagana District in het oosten van Rwanda. Er gaan zo'n 3000 leerlingen naar deze scholengemeenschap waar onderwijs geboden wordt aan de allerkleinsten tot en met de middelbare school. De school heeft een echte regiofunctie. Leerlingen komen vanuit de wijde omtrek om hier naar school te gaan. Voor de kleuters is er echter weinig ruimte. Er zijn slechts twee lokalen voor 238 kleuters. Hierdoor komt van goed onderwijs, met aandacht voor het kind, weinig terecht.

Het hoofd van het management comité van de kleuterschool legde uit: “Het is een grote uitdaging voor ons om 238 kleuters te ontvangen in twee vertrekken, los van de kinderen van andere gezinnen die ervoor gekozen hebben om de kinderen thuis te houden. Op dit moment kunnen we alleen 5- en 6-jarigen inschrijven, omdat er niet voldoende ruimte is voor alle kleuters.”

Ook de veiligheid is niet goed op deze school. Het speelplein delen de kleuters met de grotere kinderen en dat gaat wel eens gepaard met ongelukken. Drie nieuwe lokalen, inclusief een omheinde speelplaats, gebouwd door World Servants in samenwerking met Help a Child moet uitkomst bieden. Bouw jij mee?