De droom van een betere school in Maforki

Project update van 1 mei 2020 door Romana Bremer


School Management ComitteeOntvangst bij de schoolMr. Issa Man Saray, schoolhoofdNog meer volle lokalen Volle lokalenOvervolle lokalen!Het schoolgebouwVergadering met SMCDe huidige schoolVolle klassenVergadering met SMCHet terrein van de schoolStilte, examen!De school yardBuiten lesAndere klas die ook buiten les krijgtLessen buitenKlaslokaalDorpsbewoners New Maforki

In Maforki staat een op het oog mooie school. Gebouwd in 2004 met behulp van de lokale kerk, met een mooie ruime 'schoolyard'. Er is echter een groot probleem: de school is veel te klein... Een basisschool met meer dan 500 kinderen - en dan maar 6 lokalen....! Desondanks weet de schoolleiding te zorgen voor goed onderwijs. Men heeft echter een grote droom: genoeg ruimte voor alle leerlingen.

De DEC Primary School New Maforki staat goed bekend in de omgeving. Kinderen uit de omliggende dorpen komen allemaal naar deze school. En tijdens het set-up bezoek in februari van dit jaar werd wel duidelijk waarom. De school wordt ondersteund door de plaatselijke bevolking, is goed georganiseerd en heeft een groot aantal goed opgeleide leraren. Hoofdmeester Mr. Issa Man Saray heeft de touwtjes stevig in handen. Helaas is er bij lange na niet genoeg ruimte voor iedereen. Tijdens het set-up bezoek telde de school 508 leerlingen en maar 6 lokalen. Dat is een eenvoudige rekensom: er is niet genoeg ruimte. In de klaslokalen zitten soms wel 70 a 80 kinderen en voor drie klassen is er helemaal geen lokaal. Op de foto's lijkt het misschien niet eens zo erg: buiten les krijgen. Maar dit is verre van ideaal. Zeker als je bedenkt dat het in het regenseizoen vrijwel onmogelijk is om buiten les te geven.