New Maforki blaakt als een gouden gebouw in de zon

Project update van 16 januari 2024 door Robert Hoogendoorn en Romana Bremer


We rijden een groot veld op met daaraan gelegen het prachtige World Servants gebouw dat in 2022 gebouwd is. Het geluid van enthousiaste leerlingen in de klaslokalen komt ons vrolijk tegemoet. Als we parkeren, zien we enkele koppies nieuwsgierig uit het klaslokaal kijken. De school in New Maforki bruist van het leven...

We bezoeken New Maforki voor monitoring en voorbereiding voor 2024. Jawel, jullie lezen het goed, World Servants gaat nog een keertje terug naar New Maforki. De reden om hier nog een project te initiëren is dat de school nu al overvol zit, de gemeenschap om uitbreiding heeft gevraagd, ze weten wat het is om een World Servants groep te ontvangen en de omgeving (zoals jullie weten) prachtig is.

De directeur zei over het belang van het gebouw: “De kinderen zaten buiten. Dit gebouw maakt een groot verschil. We genieten er volop van, ook al zitten er nog teveel kinderen in de lokalen. Bezoekers bewonderen het gebouwen en vragen of het een middelbare school is. Ook hebben we de beste toiletten van het dorp.”

De school doet het enorm goed. Alle 82 leerlingen die vorig jaar examen hebben afgelegd voor de basisschool zijn geslaagd. Maar in sommige lokalen zitten ze alsnog met 92 leerlingen in een lokaal. De ruimtes blijven beperkt. Ze zijn dan ook ontzettend blij met de school die al in 2022 is neergezet. Het gebouw maakt hen trots en je voelt aan alle kanten dat de gemeenschap heel dankbaar is en er alles aan doet om de school goed te laten lopen.

Enkele reacties van de aanwezigen: “Het was heel belangrijk dat de groep uit Nederland hier was. De gemeenschap had dit niet verwacht. Hier wordt het meeste zware werk gedaan door mannen. Bij de groep Nederlanders werd hetzelfde werk gedaan door mannen en vrouwen.”

“Het heeft onze manier van denken veranderd. We zullen niet meer zeggen dat we geen timmerman of metselaar zijn en iets dus niet kunnen doen. We hebben veel geleerd. Het is een inspiratie voor de ontwikkeling van de gemeenschap. Als iemand helemaal uit Nederland kan komen om hier te werken, waarom kunnen we het dan niet zelf doen? We hebben geleerd om vearntwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van ons dorp.”

“Zegen voor het team. Tijdens het project werd er niets gedaan zonder onverleg met de gemeenschap en daardoor werd het een succes. Wij zijn klaar voor nog een project.”

“Ze waren vriendelijk en speelden met onze kinderen. Dat stel ik op prijs. De kinderen huilden toen de groep vertrok, want ze dachten dat de groep was gekomen om hier te blijven.”

“Ik vond het mooi om mensen bij me thuis te ontvangen.”

“Het is een goed en stevig gebouw.” “Mensen die het gebouw zien, zeggen dat het goed is. Het biedt aanzicht aan het dorp.” “De locatie en de stijl hebben het imago van de school veranderd.”

New Maforki is duidelijk ontzettend dankbaar voor 2022 en kijkt enorm uit naar het project in 2024. Namens New Maforki, CTF en World Servants, nogmaals enorm bedankt voor jouw bijdrage in 2022!