Een weg met struikelblokken

Project update van 18 april 2023


Een combinatie van factoren heeft tot vertraging geleid in de bouw van een kleuterschool in Anguru

De bouw van een kleuterschool in Anguru is een lang proces. Het ene na het andere probleem lijkt zich voor te doen. De bouw begon in 2020, waarbij de gemeenschap verantwoordelijk was voor het graven van de fundering, bakken van stenen en het verzamelen van zand. In 2021 werd de fundering gelegd. Aangezien er wegens COVID geen groep kon komen, moest de gemeenschap nu zonder groep bouwen. Stukje bij beetje vorderde de bouw, met het metselen van de muren en het plaatsen van een golfplaten dak. Eind 2022 werden de muren bepleisterd.

Een combinatie van factoren heeft de voortgang van de bouw dwarsgezeten. De community heeft de eigen bijdrage niet volledig en niet op tijd geleverd. COVID-19 zorgde voor vertraging. Dorpsbewoners leven van landbouw. Tijdens het regenseizoen is iedereen daarom druk bezig met planten, waardoor er op die momenten geen mensen beschikbaar zijn voor de bouw. Fondsen waren later beschikbaar dan gepland. Als er geld beschikbaar was, waren er geen mensen, en andersom.

De community raakte steeds minder geïnteresseerd en richtten zich op andere zaken. De ontbrekende hoeveelheid bakstenen en zand kan niet meer door de community bijgedragen worden. Er stroomt nu water in de rivier waar ze het zand vandaan haalden. De bomen die het zand bijeen hielden, zijn verbrand voor de productie van houtskool. Zolang er geen zand, cement en bakstenen beschikbaar meer zijn, ligt de bouw stil.

Er is een nieuwe aannemer aangenomen om hopelijk de afbouw te versnellen. Tijdens een bezoek in februari, de eerste week van het nieuwe schooljaar, waren de eerste kleuters alweer aanwezig. Op dat moment moesten latrines nog gebouwd worden, veranda’s afgemaakt, vloeren gelegd, buitenmuren bepleisterd. Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd melden dat de bouw is afgerond.