Een verzoek recht uit het hart van een docent

Project update van 8 mei 2023


Leerlingen en leraren in Alianda hebben grote behoefte aan lokalen, zodat de lessen niet meer buiten, op een steen of onder een boom gehouden hoeven te worden.

Een stuk zeildoek is van een lokaal gewaaid en ligt op de grond. Er zit geen dak op het lokaal. Tegen de stam van een mangoboom staat een schoolbord geleund. Onder de boom liggen her en der wat stenen: de stoelen van de kinderen. In een andere boom hangt een velg: de schoolbel. Aan de buitenmuur van de kerk is nog een schoolbord bevestigd. Aan de les die erop geschreven staat, is te zien dat het bord gebruikt wordt. Maar waar zitten de kinderen? En hoe worden ze beschermd tegen zon of regen? Er zijn ook een paar ronde hutjes te zien. Gebukt komt een leerling onder het strodak van een van de hutjes lopen. Hoe passen de leerlingen in deze hutjes?

In Alianda is de nood duidelijk. Er zijn wel leerlingen en leraren, maar er is geen schoolgebouw. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar van 2023 waren er al 88 kleuters. Dit aantal zou in de loop der tijd toenemen. De leerlingen van het basisonderwijs waren nog niet geteld, hoewel het aantal veel groter is dan het aantal kleuters. Ouders, bewoners en docenten legden uit wat de toegevoegde waarde is van kleuteronderwijs.

Een van de docenten deed een oproep om naar Alianda te komen: “We lopen hier op veel gebieden achter. Van waar de zon opkomt tot waar de zon ondergaat, verliezen veel mensen de kans op onderwijs. Wij willen niet dezelfde fouten maken. We bidden dat jullie hier zullen komen. Dit komt recht uit mijn hart. Er zijn veel kinderen in ons dorp. We zullen jullie niet teleurstellen en wachten vol verlangen op jullie komst. Ons nederige verzoek is om jullie wortels dieper in ons dorp te laten groeien.”