“Onderwijs is de enige hoop voor de toekomst”

Project update van 8 mei 2023


In Aripezu gelooft men in onderwijs en worden concrete stappen genomen om te zorgen dat leerlingen een veilig onderkomen krijgen.

Zacht zingend loopt een groepje leerlingen uit het gebouwtje waar ze les krijgen. Het gebouwtje is van de kerk, die zelf ook gebruikt wordt als lokaal. Naast de kerk staat een grote boom tussen de rotsen. Die boom en rotsen doen eveneens dienst als lesruimte.

Dit is St. John’s school in het dorp Aripezu. Een jonge school, opgericht in 2019. Leerlingen moesten ver lopen om bij school te komen, met alle risico’s vandien. Ouders zien onderwijs als enige hoop voor de toekomst en vinden het belangrijk om een school in eigen dorp te hebben. De school telt al veel leerlingen, met 135 kleuters en 293 kinderen voor basisonderwijs. Nu moeten kinderen echter naar huis gestuurd worden als het regent, omdat er geen droog onderkomen is.

De motivatie van het dorp om een eigen school te bouwen, blijkt uit de bakstenen die al gemaakt worden. Hier was ons bezoek niet lang van tevoren aangekondigd, dus al wat ze gedaan hadden, was eigen intiatief, niet omdat ze wisten dat er wellicht een groep zou komen bouwen. Met de komst van een groep krijgen ze nu net het extra steuntje in de rug dat nodig is om de leerlingen en leraren een droge en veilige lesomgeving te bieden.

Het belang van de school werd duidelijk in de gesprekken met ouders, docenten en inwoners van Aripezu. “Aangezien er nog maar weinig grond is per gezin, is onderwijs de enige hoop voor de toekomst.” “Zonder onderwijs is er primitiviteit.” “Ik ben blij te zien dat kinderen Engels leren spreken.” “We zien kinderen na de basisschool verdergaan met middelbaar onderwijs en dit dorp transformeren.” “Je weet niet wat er onderweg gebeurt met de kinderen die ver moeten lopen naar school.” “Als het regent, sturen we de kinderen naar huis.”