Mboboli blijft zich ontwikkelen

Project update van 23 april 2020 door Jan-Paul Apon


Lerarenwoningen in uitbreidingWat zou dit zijn?Klaslokalen gebouwd in 2019De school heeft wel 501 leerlingenKeuken gebouwd door gemeenschapLatrinesKlaslokalen gebouwd door de overheid en groep ZA117Lerarenwoning gebouwd in 2019

Op dit moment bouwt de gemeenschap van Mboboli zelf aan de uitbreiding van een van de lerarenwoningen en is er een keuken voor de school gebouwd. Zo zie je dat een World Servants project niet het einde, maar juist het begin van verandering in een dorp is.

Als set-uppers hebben we het voorrecht op bijzondere plaatsen te komen. Zo’n plaats is het dorpje Mboboli in Zambia. Toen we daar de eerste keer kwamen om een projectaanvraag te beoordelen, heerste er een bijna tastbare positieve sfeer. Onder de bezielende leiding van de hoofdonderwijzer werd in twee piepkleine, van eenvoudige ‘bakstenen’ opgetrokken klaslokalen les gegeven aan een paar honderd kinderen. Zichtbaar trots vertelde de hoofdonderwijzer over zijn visie op de school, het belangrijke werk van zijn staf en de grote inzet van ouders om de kinderen van het dorp zo goed mogelijk onderwijs te bieden. Het grootste struikelblok was het gebrek aan klaslokalen. In 2017 en 2019 heeft WS de bevolking van Mboboli geassisteerd met o.a. het bouwen van klaslokalen en een lerarenwoning. Met extra gelden is er ook een ‘bore-hole’ gerealiseerd. De gerealiseerde projecten hebben het onderwijs in het dorp naar een nieuw, hoger niveau gebracht. Leerkrachten zijn er trots op om op ‘deze mooie school’ te mogen werken. Als de inwoners van Mboboli terugdenken aan de samenwerking met de WS-groepen, gaan de ogen glimmen. Nog steeds is men onder de indruk van de werklust van de Nederlanders….en dan vooral die van de Nederlandse vrouwen. Zij zijn een veelbetekenend voorbeeld voor de Zambiaanse dames geweest.