Nieuwe ontwikkelingen op Miloso Secundary School

Project update van 2 april 2020 door Jan-Paul Apon, Kim van der Molen en Anno Pot


Vandaag zijn we op bezoek in Miloso. Het is een officiële feestdag, dus de school is helaas niet open, toch is er genoeg te beleven.

Headteacher mr. Mandanda is speciaal voor ons naar school gekomen. We ontmoeten hem in zijn vrije tijds kleding (crocs en een polo) in zijn nieuwe kantoor.

Het gaat goed met de school, op dit moment zijn er 480 studenten ingeschreven en mr Mandanda verwacht dat daar gedurende het jaar nog wel wat bij komen. De schoolresultaten zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd. In 2017 slaagde ongeveer 70% voor zijn/haar eindexamen, inmiddels is dat al ruimt 90%. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij het ministerie van onderwijs. Sinds dit jaar heeft de school het recht gekregen om herexamens af te nemen, dit recht ligt maar bij enkele middelbare scholen en studenten uit de verre omgeving zullen daarom naar Miloso komen om toch hun diploma te kunnen halen.

In gesprek met drie scholieren blijkt wel hoe blij ze zijn met de school. Ze komen alle drie uit Lusaka en zijn vanwege de goede reputatie en de veilige omgeving door hun ouders naar Miloso Secundary School gestuurd. Dit bevalt ze zeer goed. De hostels gebouwd in 2016 zijn hun thuis geworden en ze hebben enorm veel lol met hun medestudenten. Dit jaar gaan ze eindexamen doen, nog een laatste jaartje in Miloso dus.