Doorzetten in Zimbabwe

Projectupdate van 21 juni 2017 door Sheunesu Masuka


De omstandigheden in Zimbabwe om vooruit te komen zijn ontzettend lastig: de financiele situatie in het land is bijzonder slecht, waardoor bijvoorbeeld toegang tot geld al heel beperkt is. Ter illustratie: als je het maximum van 50 USD per dag wilt opnemen moet dit bij de bank zelf, niet bij een pinautomaat, en dan sta je gemiddeld 3 uur in de rij te wachten. Elke dag.

Geld verdienen is nog lastiger, dus daar worden vaak hele basale keuzes in gemaakt qua wat prioriteit heeft. Wat snel geld oplevert krijgt de voorkeur boven lange termijn investeringen. En dat is logisch. Maar de effecten van deze keuzes ervaren ze ook bij het trainingcentrum. De betrokkenheid bij de renovatie van het centrum is minimaal omdat de mensen eerst ook hun tijd en mankracht moeten inzetten voordat ze de vruchten hiervan zien. Heel sporadisch wordt er geholpen en dit is een van de onderwerpen die met de leiders van de gemeenschap in Mtsede worden besproken. Om de jongeren gemotiveerd en betrokken te krijgen zullen ze moeten inzien dat dit principe ook hiervoor geldt. Maar, ze gaan door om de kansen voor deze jongeren te vergroten op werk en inkomen!

Een van de eerste activiteiten waarmee gestart zal worden is het houden van kippen in de gerenoveerde kippen ren. Op kleine schaal zal worden gestart, waarna het aantal kippen kan worden uitgebreid. De eerste 100 kuikens zijn besteld, alleen kreeg Sheunesu vorige week te horen dat de vogelgriep is uitgebroken, waardoor er nu geen kuikens geleverd kunnen worden. De leverancier hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen leveren, maar hier zal nog wat tijd over heen gaan voordat de start gemaakt kan worden.

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de 2 renovatieprojecten op Willow Park deze zomer (ZW117 en ZW217) weer in volle gang. De bouwmaterialen zijn besteld en worden volgende week geleverd. Op basis van de adviezen van de leverancier van de kuikens zijn er nog enige aanpassingen nodig aan de kippen ren. Hier zal het eerste team mee aan de slag gaan. Daarnaast zal er verder gewerkt worden aan de aansluiting van de vistank op het water (leidingen leggen), en het waterdicht maken van de tank, zodat daar de vissen kwekerij van start kan gaan. De afronding van de metaal- en houtwerkplaats staan ook op het programma en het aanleggen van 'natuurlijke' visvijvers en als laatste ook het renoveren van de varkensstal.

Sheunesu en de mensen bij YfC zien enorm uit naar de komst van de groepen en de samenwerking met de jongeren uit de gemeenschap en de jongeren uit Nederland. Ondanks de omstandigheden is het enorm bemoedigend om zo samen te kunnen werken aan verandering!