Bouw van een kleuterschool en moestuinen in Nyarushishi in 2018

 • De watertank is bij de school bezorgd
  De watertank is bij de school bezorgd
 • Samen wordt er geploegd en geploeterd
  Samen wordt er geploegd en geploeterd
 • Locatie van nieuwe klaslokalen
  Locatie van nieuwe klaslokalen
 • De latrines van de school
  De latrines van de school
 • De basisschool in Nyarushishi
  De basisschool in Nyarushishi
 • Het terrein wordt schoongemaakt
  Het terrein wordt schoongemaakt
 • De groene vingers zijn al aanwezig
  De groene vingers zijn al aanwezig
 • Samen rond het kampvuur
  Samen rond het kampvuur
 • Intercultureel knallen op de bouw
  Intercultureel knallen op de bouw
 • Bijeenkomst van een Self Help Group
  Bijeenkomst van een Self Help Group
 • Een koninklijk feestje
  Een koninklijk feestje
 • De stenen worden tot gruis geslagen voor de fundering
  De stenen worden tot gruis geslagen voor de fundering
 • Een vergelijkbare kleuterschool
  Een vergelijkbare kleuterschool
 • Het platteland in Rusizi
  Het platteland in Rusizi
 • Oefen maar alvast je eigen voetbalskills
  Oefen maar alvast je eigen voetbalskills
 • In gesprek met de vrouwen uit het dorp
  In gesprek met de vrouwen uit het dorp
 • Geniet straks van de prachtige groene natuur
  Geniet straks van de prachtige groene natuur
 • Nyungwe Forest in Rwanda
  Nyungwe Forest in Rwanda
 • Hier zal flink worden gebouwd
  Hier zal flink worden gebouwd
 • Een kijkje in de klas
  Een kijkje in de klas
 • Een Kitchen Garden
  Een Kitchen Garden
Groene heuvels
Bijzondere geschiedenis
Ontwikkelingswerk werkt

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Nyarushishi


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

RW118 | Ploegen en ploeteren in Rwanda

Ter voorbereiding op de komst van de groep wordt er door de lokale bevolking flink geploegd om straks het fundament voor de klaslokalen te kunnen neerleggen.

Check de foto’s om de laatste ontwikkelingen te zien.

Lees meer

RW118 | Projectcoördinator op het bouwterrein

De projectcoördinator van het 2018 project in Rwanda is afgereisd naar de bouwplek om te zien hoe het met de voorbereiding gaat en je en korte update te geven.

Check de video!

Lees meer

🇷🇼 ⏩ 🇳🇱

Ze zijn er weer!

Even een update van de reis

Jan
RW118. Dit dynamische stel is veilig in Istanbul. Over 5 uurtjes vliegen we verder.
12:59


Onderwijs, veiligheid en voedsel voor 226 peuters

Lokalen vol leerlingen, hoofden vol kennis en buiken vol eten.

Lees meer

Bezoek aan Nyarushishi tijdens predikantenreis

Hoofdleider Ronnie is met de predikanten namens Red een Kind en World Servants op pad in Rwanda. Hij leidt ons rond op de projectlocatie, waar de kinderen genieten van een maaltijd bereid in de keuken die door de groep is gebouwd.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Het Rusizi district is één van de 5 districten die samen de Westelijke provincie vormen. Er zijn zo’n 595 “villages” in het district waar Nyaruhishi er 1 van is. Het district is 959km2 groot, en grenst aan Burundi in het zuiden en de Democratische Republiek Congo in het westen. De grote stad Bukavu in het Oosten van Congo grenst aan de grootste stad aan Rwandese kant, Cyangugu, en is door de rivier de Rusizi hiervan gescheiden. Daar grenst het district ook aan het Kivu meer, het grootste meer van Rwanda. Een groot deel van het westelijk deel van het district bestaat uit het Nyungwe forest, een bekende toeristiche bestemming.
Er wonen bijna 400.000 mensen in het district, wat neer komt op zo’n 4% van de Rwandese bevolking. Het is daarmee één van de dichtst bevolkte districten van Rwanda met 346 mensen per km2.
Waar het land bekend om staat zijn de vele heuvels en dat is duidelijk merkbaar in dit district. Er heerst een savanne klimaat, met droge winters. De gemiddelde temperatuur is 21 graden Celsius en het regent veel.
Van de hoofdstad Kigali naar Rusizi is ongeveer 275km, en door de vele heuvels en bochten duurt de reis over de grotendeels goede wegen ongeveer 6 uur.

Lees meer over het werk van Red een Kind in Rusizi en de rest van Rwanda op de website van Red een Kind.

Pascal Habimpano

KG 546 Street 1
Kayciru
Kigali
Rwanda

info@hacrwanda.org

Help a Child Rwanda

In 2018 heeft World Servants voor het eerst een project uitgevoerd met Help a Child Rwanda. Help a Child Rwanda is het lokale kantoor van Red een Kind, die in Rwanda met 3 organisaties samen werkt om de omstandigheden voor met name kinderen en jongeren te verbeteren. Onder andere met AEE Rwanda en met EPR. Beide landelijke  christelijke organisaties die al sinds lange tijd werkzaam zijn in Rwanda en veel hebben bereikt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en andere sociaal maatschappelijke thema’s. 
World Servants ondersteund het programma van AEE Rwanda in het Rusizi district in het zuidwesten van Rwanda, en vanaf 2020 het programma van EPR in het oosten van Rwanda.
World Servants ondersteund 2 soorten onderwijsprogramma’s. Met AEE in het zuidwesten wordt er gewerkt aan klaslokalen, latrines en een keuken voor kleuterscholen. Kinderen kunnen een betere start maken op het basis onderwijs, doordat ze les krijgen in goede faciliteiten en door gekwalificeerde leraren. Maar AEE en Help a Child hebben daarnaast ook verbeterde lesmethodes en trainingen in hun programma opgenomen, zodat leraren nog beter les kunnen geven maar ook ouders beter leren om gaan met hun kinderen.
EPR werkt aan het verbeteren van de toegang voor jongeren tot het volgen van een vakopleiding door het opzetten van vakscholen. Hier krijgen jongeren les in technische vakken zoals metaalbewerking, elektra of autotechniek. In de regio waar EPR is gevestigd is er veel industrie waardoor er veel vraag is naar praktisch opgeleide werknemers.

Het hoofddoel van het programma van Red een Kind in Rwanda is het versterken van de positie van de meest kwetsbare en armste mensen, door hun sociaal economische positie te verbeteren. Tegelijkertijd willen ze ook de betrokkenheid van de gemeenschap in de besluitvorming en lokaal bestuur vergroten.

Het belang van goed onderwijs is voor de lokala partnerorganisatie AEE en de (lokale) overheid in Rwanda overduidelijk. Door de kinderen de mogelijkheid te bieden om naar een kleuterschool te gaan zal de ontwikkeling van de kinderen enorm stimuleren en de prestaties op de basisschool sterk kunnen verbeteren. Daarom is dit een van de onderdelen in het programma. Door de aanpak van de zelfhulpgroepen is het mogelijk voor de dorpsbewoners om dit gezamenlijk te realiseren. Doe jij met hun mee?

Specifiek voor dit project richten Red Een Kind zich op:

 1. Het verbeteren van de zorg van ouders voor hun kinderen, voor een gezonde ontwikkeling van kinderen onder de 5 jaar.
 2. Het ontwikkelen van positieve manieren van opvoeding van kinderen, waardoor kinderen hun ontwikkelingspotentieel benutten binnen een veilige en stimulerende omgeving.
 3. Het verbeteren van de weerbaarheid van huishoudens tegen bijvoorbeeld financiële tegenslagen, door het versterken van de economische mogelijkheden en verbinding met sociale vangnetten.
 4. Het verbeteren van de onderwijsvoorzieningen.

Bekijk hier het filmpje waarin Carol (13) uit Uganda meer verteld over de zelfhulpgroepen en lees meer over de aanpak van Red een Kind en het effect van de zelfhulpgroepen op hun website.

Download eindrapportage