een kleuterschool en moestuinen in Nyarushishi

Groene heuvels
Bijzondere geschiedenis
Ontwikkelingswerk werkt
 • Wat ga je doen?

  Samen met de lokale gemeenschap werk je aan de bouw van een kleuterschool en een aantal moestuinen.

  Voor wie?

  Voor de gezinnen met jonge kinderen in het dorp Nyarushishi, en voor de kleuters die hier naar school kunnen gaan.

  Waar ga je dat doen?

  Je gaat naar Rusizi, een district in het prachtige heuvelachtige zuidwesten van Rwanda.

  Waarom?

  Rusizi is een van de armste gebieden in Rwanda. Hier heeft Red een Kind samen met de lokale partnerorganisatie AEE een programma om armoede te verminderen en dorpen sterker te maken. Dit doen ze door het opzetten en trainen van zelfhulpgroepen in de dorpen waar ze werken. Ga jij mee om hier meer over te leren?

  Unieke van dit project

  Het unieke van dit project is dat er gewerkt wordt in een dorpsbrede aanpak. De dorpsgemeenschap wordt op veel fronten ondersteund en iedereen in het dorp is daarbij betrokken. AEE leert de inwoners van Rusizi hoe ze door samen te werken zichzelf uit de armoede kunnen helpen, zodat extra hulp over een poosje niet meer nodig is. Je bent in dit project dus onderdeel van een traject van 7 jaar waarin Red een Kind met een dorp aan de slag gaat.

  Wat doe je nog meer?

  Naast actief meehelpen maak je ook kennis met de mensen uit het dorp. Je gaat bij ze op bezoek en ontdekt hoe het leven van elke dag eruit ziet. Je gaat ook een afgerond project bezoeken waar Red een Kind al langer werkt om te zien wat voor verschil dat na een aantal jaar maakt in de levens van de mensen. Ook verdiep je je in de cultuur en geschiedenis van Rwanda. Je bezoekt Kigali, de hoofdstad en het uitgestrekte Nyungwe Forest.

  Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.

 • gebied

  Het Rusizi district is één van de 5 districten die samen de Westelijke provincie vormen. Er zijn zo’n 595 “villages” in het district waar Nyaruhishi er 1 van is. Het district is 959km2 groot, en grenst aan Burundi in het zuiden en de Democratische Republiek Congo in het westen. De grote stad Bukavu in het Oosten van Congo grenst aan de grootste stad aan Rwandese kant, Cyangugu, en is door de rivier de Rusizi hiervan gescheiden. Daar grenst het district ook aan het Kivu meer, het grootste meer van Rwanda. Een groot deel van het westelijk deel van het district bestaat uit het Nyungwe forest, een bekende toeristiche bestemming.
  Er wonen bijna 400.000 mensen in het district, wat neer komt op zo’n 4% van de Rwandese bevolking. Het is daarmee één van de dichtst bevolkte districten van Rwanda met 346 mensen per km2.
  Waar het land bekend om staat zijn de vele heuvels en dat is duidelijk merkbaar in dit district. Er heerst een savanne klimaat, met droge winters. De gemiddelde temperatuur is 21 graden Celsius en het regent veel.
  Van de hoofdstad Kigali naar Rusizi is ongeveer 275km, en door de vele heuvels en bochten duurt de reis over de grotendeels goede wegen ongeveer 6 uur.

  Lees meer over het werk van Red een Kind in Rusizi en de rest van Rwanda op de website van Red een Kind.

 • verandering

  Het hoofddoel van het programma van Red een Kind in Rwanda is het versterken van de positie van de meest kwetsbare en armste mensen, door hun sociaal economische positie te verbeteren. Tegelijkertijd willen ze ook de betrokkenheid van de gemeenschap in de besluitvorming en lokaal bestuur vergroten.

  Het belang van goed onderwijs is voor de lokala partnerorganisatie AEE en de (lokale) overheid in Rwanda overduidelijk. Door de kinderen de mogelijkheid te bieden om naar een kleuterschool te gaan zal de ontwikkeling van de kinderen enorm stimuleren en de prestaties op de basisschool sterk kunnen verbeteren. Daarom is dit een van de onderdelen in het programma. Door de aanpak van de zelfhulpgroepen is het mogelijk voor de dorpsbewoners om dit gezamenlijk te realiseren. Doe jij met hun mee?

  Specifiek voor dit project richten Red Een Kind zich op:

  1. Het verbeteren van de zorg van ouders voor hun kinderen, voor een gezonde ontwikkeling van kinderen onder de 5 jaar.
  2. Het ontwikkelen van positieve manieren van opvoeding van kinderen, waardoor kinderen hun ontwikkelingspotentieel benutten binnen een veilige en stimulerende omgeving.
  3. Het verbeteren van de weerbaarheid van huishoudens tegen bijvoorbeeld financiële tegenslagen, door het versterken van de economische mogelijkheden en verbinding met sociale vangnetten.
  4. Het verbeteren van de onderwijsvoorzieningen.

  Bekijk hieronder het filmpje waarin Carol (13) uit Uganda meer verteld over de zelfhulpgroepen en lees meer over de aanpak van Red een Kind en het effect van de zelfhulpgroepen op hun website.

 • In elk land werkt World Servants samen met een partnerorganisatie. Alle projecten zijn onderdeel van een meerjarig programma van deze partnerorganisatie. Zo ontstaat maximaal lokaal draagvlak voor de projecten. Voor het project in Nyarushishi is de verantwoordelijke partnerorganisatie Help a Child Rwanda.

  Help a Child Rwanda

  Postadres partner

  Help a Child Rwanda
  KG 5 Avenue No. 82
  Kigali
  Rwanda

  info@hacrwanda.org