Bouw van een schoolgebouw in Karangiro in 2021

 • Opperste concentratie
  Opperste concentratie
 • Tijd voor een boottocht
  Tijd voor een boottocht
 • Gewonnen!
  Gewonnen!
 • In het land van de duizend meren moet je wel gaan varen
  In het land van de duizend meren moet je wel gaan varen
 • Metselend leren van de ander
  Metselend leren van de ander
 • Kampioenschap baksteenwerpen
  Kampioenschap baksteenwerpen
 • Samen resultaat boeken
  Samen resultaat boeken
 • Het is helemaal geen overtreding!
  Het is helemaal geen overtreding!
 • Het volkslied
  Het volkslied
 • Klaar om in te metselen
  Klaar om in te metselen
 • Wat een kei!
  Wat een kei!
 • Boven de boomtoppen van de jungle
  Boven de boomtoppen van de jungle
Rijke geschiedenis
Toekomst voor kleuters
Groene heuvels

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Karangiro


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

En nog weer een leuke video vanuit Karangiro!

Jean-Claude van AEE Rwanda in Rusizi district legt uit wat de stand van zaken is op de bouw, en wat het gemis van de groep voor hen betekent.

Lees meer

Nu al op 50% van de ruwbouw!

Er wordt hard doorgewerkt in Karangiro: ze zijn nu al op ringbalk hoogte.

Lees meer

Er zijn geen berichten.

De lokalen in Karangiro zien er goed uit!

Tijdens een diakenreis van World Servants en Red een Kind is een bezoek gebracht aan Karangiro. De school wordt voor diverse doeleinden gebruikt.

Lees meer

Power Women: Vrouwen drijvende kracht achter ECD Karangiro

In Karangiro, Rusizi district in het zuidwesten van Rwanda, staat sinds afgelopen zomer een prachtig Early Childhood Development Center (ECD). Helaas zonder het zweet van een groep Nederlandse jongeren, maar het resultaat is er niet minder om.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Je verblijft in het dorp Karangiro, vlakbij de grens met Congo. Er wonen ongeveer 2.600 mensen in het gebied waarvan bijna de helft van de inwoners onder de 10 jaar is. Ongeveer 70% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw, waarbij ze vaak mais verbouwen of werken op grote theeplantages. Ondanks de vruchtbare grond, is er in het westelijke deel van Rwanda veel armoede en maken mensen lange dagen op het land om voldoende geld te verdienen en hun gezin te kunnen onderhouden. De gemiddelde temperatuur is 21 graden Celsius en dankzij de vele regen is Rwanda erg groen.

Pascal Habimpano

KG 546 Street 1
Kayciru
Kigali
Rwanda

info@hacrwanda.org

Help a Child Rwanda

In 2018 heeft World Servants voor het eerst een project uitgevoerd met Help a Child Rwanda. Help a Child Rwanda is het lokale kantoor van Red een Kind, die in Rwanda met 3 organisaties samen werkt om de omstandigheden voor met name kinderen en jongeren te verbeteren. Onder andere met AEE Rwanda en met EPR. Beide landelijke  christelijke organisaties die al sinds lange tijd werkzaam zijn in Rwanda en veel hebben bereikt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en andere sociaal maatschappelijke thema’s. 
World Servants ondersteund het programma van AEE Rwanda in het Rusizi district in het zuidwesten van Rwanda, en vanaf 2020 het programma van EPR in het oosten van Rwanda.
World Servants ondersteund 2 soorten onderwijsprogramma’s. Met AEE in het zuidwesten wordt er gewerkt aan klaslokalen, latrines en een keuken voor kleuterscholen. Kinderen kunnen een betere start maken op het basis onderwijs, doordat ze les krijgen in goede faciliteiten en door gekwalificeerde leraren. Maar AEE en Help a Child hebben daarnaast ook verbeterde lesmethodes en trainingen in hun programma opgenomen, zodat leraren nog beter les kunnen geven maar ook ouders beter leren om gaan met hun kinderen.
EPR werkt aan het verbeteren van de toegang voor jongeren tot het volgen van een vakopleiding door het opzetten van vakscholen. Hier krijgen jongeren les in technische vakken zoals metaalbewerking, elektra of autotechniek. In de regio waar EPR is gevestigd is er veel industrie waardoor er veel vraag is naar praktisch opgeleide werknemers.

In Karangiro krijgen alle kinderen van 3-5 jaar samen les in een klein lokaal zonder voorzieningen als een speelveld of toilet. De overheid heeft als regel ingesteld dat elke deelgemeente een volwaardige kleuterschool moet krijgen met drie klaslokalen, een keuken, een speelveld en een toiletruimte zodat de kinderen een goede voorbereiding krijgen op de basisschool.

Het creëren van deze plek levert niet alleen de kinderen een goede voorbereiding op de basisschool op, maar is voor de ouders ook een enorme steun in de rug. Doordat ouders hun kinderen naar een veilige plek kunnen sturen, biedt dit voor hen de mogelijkheid om aan het werk te zijn.

Doelen:

 • Creëren van kindvriendelijke omgeving door goede klaslokalen en voorzieningen voor de kleuters. Hierdoor kan er beter les gegeven worden en zal het voor leraren aantrekkelijker zijn om hier te komen werken
 • Verbeteren van de zorg voor jonge kinderen. Dit zal niet alleen de prestaties van kinderen verbeteren, maar ook hun gedrag positief beïnvloeden.
 • Verbeterde hygiënische omstandigheden door schone toiletten.
 • Verstrekken van maaltijden op school zodat de kinderen meer energie hebben om de lessen goed te kunnen volgen.
 • Een speelterrein is een toegevoegde waarde voor het leerproces, maar ook een veilige omgeving om kind te kunnen zijn.