Bouw van een kleuterschool in Rwabashenyi in 2022

 • Bijzondere ontmoetingen
  Bijzondere ontmoetingen
 • Wát een omgeving!
  Wát een omgeving!
 • Speel je mee?
  Speel je mee?
 • Bouwen aan de toekomst van Rwandese kinderen
  Bouwen aan de toekomst van Rwandese kinderen
 • Harde werkers
  Harde werkers
 • Lol op het dorpsplein
  Lol op het dorpsplein
 • Goed beschermd tegen de zon
  Goed beschermd tegen de zon
 • Dat ziet er al goed uit
  Dat ziet er al goed uit
 • Avonturieren in de jungle
  Avonturieren in de jungle
 • Onderwijs geeft perspectief
  Onderwijs geeft perspectief
Goede voorbereiding op de basisschool
Agrarische streek
Impact in de gehele omgeving

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Rwabashenyi


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Voorbereidingen in volle gang

Mrs. Bera van AEE verteld in deze video dat ze samen met de zelfhulpgroepen en de hoofdmeester hard bezig zijn met de voorbereidingen voor de bouw en dat ze uit zien naar de komst van de groep.

Lees meer

Vooruit met de geit! In Rwabashenyi zijn ze er klaar voor.

De geit laat haar ongenoegen luid mekkerend weten, maar ze zal toch echt moeten verhuizen. Deze zomer komt er op haar weide een nieuwe kleuterschool voor de kinderen van Rwabashenyi.

Lees meer

RW122 | Een kleurrijk weerzien

Of is alleen hoofdleider Erik mee terug gekomen?

Lees meer

RW122 | Terug op Belgische bodem

Lindelotte
Na een voorspoedige reis zijn we geland in Brussel. We wachten nu op de tassen en vertrekken daarna richting Utrecht. Thuisblijvers krijgen snel hun servants weer te zien.
08:40


Onderwijs, veiligheid, voedsel voor 330 peuters en kleuters

In volle lokalen wordt op allerlei manieren veel geleerd.

Lees meer

Monitoring bezoek: we zijn onder de indruk van de kwaliteit!

't Kan haast niet mooier en beter!

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Je gaat bouwen in een gemeenschap circa 75 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kigali. De bouwplaats ligt niet ver van de grens met Burundi. Je verblijft op ongeveer vijftien kilometer van Bugasera, waar de verharde hoofdweg naar het zuiden loopt. Het is een ruraal gebied waar de meeste mensen leven van landbouw. In deze regio verbouwt de bevolking mais, bonen, bananen en zoete aardappelen. Rwanda wordt 'the land of the thousand hills' genoemd, dus je zult de heuvels zeker niet missen en onder de indruk raken van dit prachtige land.

Pascal Habimpano

KG 546 Street 1
Kayciru
Kigali
Rwanda

info@hacrwanda.org

Help a Child Rwanda

In 2018 heeft World Servants voor het eerst een project uitgevoerd met Help a Child Rwanda. Help a Child Rwanda is het lokale kantoor van Red een Kind, die in Rwanda met 3 organisaties samen werkt om de omstandigheden voor met name kinderen en jongeren te verbeteren. Onder andere met AEE Rwanda en met EPR. Beide landelijke  christelijke organisaties die al sinds lange tijd werkzaam zijn in Rwanda en veel hebben bereikt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en andere sociaal maatschappelijke thema’s. 
World Servants ondersteund het programma van AEE Rwanda in het Rusizi district in het zuidwesten van Rwanda, en vanaf 2020 het programma van EPR in het oosten van Rwanda.
World Servants ondersteund 2 soorten onderwijsprogramma’s. Met AEE in het zuidwesten wordt er gewerkt aan klaslokalen, latrines en een keuken voor kleuterscholen. Kinderen kunnen een betere start maken op het basis onderwijs, doordat ze les krijgen in goede faciliteiten en door gekwalificeerde leraren. Maar AEE en Help a Child hebben daarnaast ook verbeterde lesmethodes en trainingen in hun programma opgenomen, zodat leraren nog beter les kunnen geven maar ook ouders beter leren om gaan met hun kinderen.
EPR werkt aan het verbeteren van de toegang voor jongeren tot het volgen van een vakopleiding door het opzetten van vakscholen. Hier krijgen jongeren les in technische vakken zoals metaalbewerking, elektra of autotechniek. In de regio waar EPR is gevestigd is er veel industrie waardoor er veel vraag is naar praktisch opgeleide werknemers.

De overheid heeft als regel ingesteld dat elke deelgemeente een volwaardige kleuterschool moet krijgen met drie klaslokalen, een keuken, een speelveld en een toiletruimte zodat de kinderen een goede voorbereiding krijgen op de basisschool.

In de regio van Rwabashenyi is geen kleuterschool aanwezig, maar er zijn wel heel veel kinderen (wel zo'n 300) die graag naar de kleuterschool willen.  Op dit moment krijgen 162 kinderen les in een kerkgebouw om in ieder geval iets te doen aan kleuter onderwijs. Maar de kwaliteit en omstandigheden waaronder ze nu les krijgen zijn niet goed. Bovendien is het aantal kinderen erg hoog, wat de kwaliteit van de lessen ook niet ten goede komt.
Ook betekent dit dat de kinderen basisvaardigheden niet goed ontwikkelen. In de eerste leerjaren op de basisschool moet er nog veel tijd besteed worden aan deze vaardigheden, waardoor de ontwikkeling van de kinderen onnodige vertraging oploopt. Met een kleuterschool verbonden aan de basisschool kunnen de kleuters een goede start maken in het basisonderwijs.

De bouw van een kleuterschool levert niet alleen de kinderen een goede voorbereiding op de basisschool op, maar is voor de ouders ook een enorme steun in de rug. Doordat ouders hun kinderen naar een veilige plek kunnen sturen, biedt dit voor hen de mogelijkheid om aan het werk te zijn.
Met meer lokalen kunnen ze de huidige aantallen kinderen beter verdelen en betere lessen verzorgen. Ook is het mogelijk om gekwalificeerde docenten aan te trekken. Voor hen is het lesgeven in een goed gebouw ook een enorme verbetering.

In de toekomst willen ze in elke deelgemeente in de omgeving een kleuterschool bouwen zodat er voldoende ruimte is om de kinderen goed les te kunnen geven dicht bij hun eigen huis.

Doelen

 • Creëren van kindvriendelijke omgeving door goede klaslokalen en voorzieningen voor de kleuters.
 • Betere onderwijskwaliteit en aantrekkelijke werkplek voor leraren.
 • Verbeterde ontwikkelkansen voor de leerlingen zodat zij worden voorbereid op de basisschool
 • Verbeteren van de zorg voor jonge kinderen waardoor ook hun gedrag positief wordt beïnvloedt.
 • Verbeterde hygiënische omstandigheden door schone toiletten.

1
2