Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een kleuterschool in Ruyenzi

 • Bezoekje aan de stad
 • Bijzondere ontmoetingen
  Bijzondere ontmoetingen
 • Bouwen aan de toekomst van Rwandese kinderen
  Bouwen aan de toekomst van Rwandese kinderen
 • Lange afstands vervoer
 • Onderwijs geeft perspectief
  Onderwijs geeft perspectief
 • Lange afstands vervoer
 • Speel je mee?
  Speel je mee?
 • Lol op het dorpsplein
  Lol op het dorpsplein
 • Zakdoekje leggen...
 • Goed beschermd tegen de zon
  Goed beschermd tegen de zon
 • Kom je op bezoek?
Hele community samen
Kleuteronderwijs voor cruciale ontwikkeling
Bijzondere locatie bovenop de heuvel

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Jij gaat samen met de inwoners van Ruyenzi een kleuterschool met 3 klaslokalen bouwen ter aanvulling op de basisschool. Daar krijgen op dit moment zo’n 700 kinderen les, alleen is er voor de kleuters uit het dorp nog geen plek en is er nog geen start gemaakt met kleuteronderwijs. Hierdoor is de start op de basisschool een stuk moeilijker en zijn de prestaties in het eerste jaar op school nog niet zo goed.

Voor wie?

Voor zo’n 120 kinderen in de kleuterleeftijd in de Ruyenzi-community die momenteel nog geen veilige plek hebben om met het kleuteronderwijs te starten. Voor de ouders zou deze kleuterschool ook enorm helpen omdat ze vaak op het land aan het werk zijn. Als hun kinderen naar een kleuterschool kunnen, krijgen ze daar meer zorg, aandacht en zelfs eten, wat een enorme ondersteuning is voor de gezinnen.

Waar ga je dat doen?

In Ruyenzi village, een afgelegen dorp op het platteland in het district Bugasera, gelegen ten zuiden van de hoofdstad Kigali in het centrale deel van Rwanda. Het is een prachtig groene omgeving en op een van de heuvels is de basisschool gebouwd. Hier is ook een stuk land beschikbaar gesteld door het district om de kleuterschool te bouwen. De meeste mensen leven van de landbouw en verbouwen maïs, bonen, bananen en zoete aardappelen. Rwanda wordt 'the land of the thousand hills' genoemd, dus je kunt de heuvels zeker niet missen en zult onder de indruk raken van dit prachtige land.

Waarom?

Een kleuterschool in Ruyenzi biedt zo’n 120 kinderen een plek om zich te ontwikkelen en voor te bereiden op de basisschool. Bouw jij mee aan hun toekomst?

14-7 tot 5-8-2023bijdrage: 2395 Tickettoeslag: 150 Visumtoeslag: 75 Ga mee

Uniek

Verandering

Meer

Nieuws

Het unieke van dit project

De projecten in Rwanda zijn onderdeel van het programma van Red een Kind in Rwanda die gemeenschappen helpt om in zogenaamde 'zelfhulpgroepen' een gezamenlijke visie te vormen op hun dromen en ontwikkeling voor hun dorp. Deze groepen mensen uit het dorp doorlopen een traject van 7 jaar en worden op allerlei gebieden getraind, bijvoorbeeld in ouderschap, ondernemerschap en sparen. Samen met jou willen ze graag aan de slag om deze droom werkelijkheid te maken.

Verandering

De overheid heeft als regel ingesteld dat elke deelgemeente een volwaardige kleuterschool moet krijgen met drie klaslokalen, een keuken, een speelveld en een toiletruimte zodat de kinderen een goede voorbereiding krijgen op de basisschool.
In de omgeving van Ruyenzi is geen kleuterschool aanwezig. Dit betekent dat de kinderen basisvaardigheden niet ontwikkelen. In de eerste leerjaren op de basisschool moet er nog veel tijd besteed worden aan deze vaardigheden, waardoor de ontwikkeling van de kinderen onnodige vertraging oploopt. Met een kleuterschool verbonden aan de basisschool kunnen de kleuters een goede start maken in het basisonderwijs.
Veel ouders werken op het land terwijl de kleuters, die nog niet naar school kunnen, dan vaak zonder toezicht thuis zijn. Dat levert met regelmaat problemen op. Daarnaast zijn de kinderen, als ze dan naar de basisschool kunnen op ongeveer 7-jarige leeftijd, daarvoor dan niet meer zo gemotiveerd. Ook omdat ze dan vaak ouder zijn dan klasgenoten die eerder naar school gingen.

Doelen:

 • Creëren van kindvriendelijke omgeving door goede klaslokalen en voorzieningen voor de kleuters. Hierdoor kan er beter les worden gegeven en zal het voor leraren aantrekkelijker zijn om hier te komen werken.
 • Verbeterde ontwikkelkansen voor de leerlingen zodat zij worden voorbereid op de basisschool.
 • Verbeteren van de zorg voor jonge kinderen. Dit zal niet alleen de prestaties van kinderen verbeteren maar ook hun gedrag positief beïnvloeden.
 • Verbeterde hygiënische omstandigheden door schone toiletten.
 • Betere opvang voor de kinderen en daardoor thuis minder problemen.

Wat doe je nog meer?

Naast het bouwen zul je op verkenning gaan in dit bijzondere land. Rwanda kent een bewogen en heftige geschiedenis waarvan je de overblijfselen zult ontdekken. Je zult merken dat de gesprekken hierover nog steeds gevoelig liggen. Je gaat op bezoek bij de mensen uit het dorp en maakt kennis met hun cultuur. Uiteraard is er tijd voor een potje voetbal en mogelijk zelfs een lokale sport genaamd Bonezaball.

Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.


 • Primary School, toilets in the background
  Primary School, toilets in the background
 • Plot
  Plot
 • School built in a L-shape
  School built in a L-shape
 • Plot
  Plot
 • View from the school
  View from the school
 • View from plot
  View from plot
 • Accomodation for group
  Accomodation for group

Help a Child Rwanda

Tussen groene heuvels zover je blik reikt, ga je samen met een enthousiaste gemeenschap bouwen aan een kleuterschool voor zo’n 120 kinderen in Ruyenzi. Op dit moment is er geen kleuterschool en om een goede start te maken op de basisschool is dit een grote wens van de ouders uit dit dorp.

Pascal Habimpano

2395,-

Toeslagen:

€225

14-7 tot 5-8-2023