Bouw van een kleuterschool in Ruyenzi in 2023

 • Bijzondere ontmoetingen
  Bijzondere ontmoetingen
 • Wát een omgeving!
  Wát een omgeving!
 • Goed beschermd tegen de zon
  Goed beschermd tegen de zon
 • Onderwijs geeft perspectief
  Onderwijs geeft perspectief
 • Lol op het dorpsplein
  Lol op het dorpsplein
 • Avonturieren in de jungle
  Avonturieren in de jungle
 • Harde werkers
  Harde werkers
 • Bouwen aan de toekomst van Rwandese kinderen
  Bouwen aan de toekomst van Rwandese kinderen
 • Dat ziet er al goed uit
  Dat ziet er al goed uit
 • Speel je mee?
  Speel je mee?
Hele community samen
Kleuteronderwijs voor cruciale ontwikkeling
Bijzondere locatie bovenop de heuvel

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Ruyenzi


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

laying the foundation at Ruyenzi

on June 7th, Help a Child participated in Umuganda at Ruyenzi

Lees meer

Ruyenzi is er klaar voor!

Het kantoor van het hoofd van de school was bijna te klein voor alle mensen die meewerken aan de voorbereiding van het bouwproject deze zomer.

Lees meer

RW123 | Inzwaaien doe je niet in je een(d)tje

Wat vroeger dan gepland komt RW123 aan in Utrecht...

Lees meer

RW123 | Veilig geland in Brussel!

Pieter
Na een goede vlucht zijn we weer geland op Europese bodem! Tot straks in Utrecht!
08:11


De scholen gaan beginnen

Het werk is afgerond; het onderwijs kan beginnen

Lees meer
Gebied
Partner
Verandering

In Ruyenzi village, een afgelegen dorp op het platteland in het district Bugasera, gelegen ten zuiden van de hoofdstad Kigali in het centrale deel van Rwanda. Het is een prachtig groene omgeving en op een van de heuvels is de basisschool gebouwd. Hier is ook een stuk land beschikbaar gesteld door het district om de kleuterschool te bouwen. De meeste mensen leven van de landbouw en verbouwen maïs, bonen, bananen en zoete aardappelen. Rwanda wordt 'the land of the thousand hills' genoemd, dus je kunt de heuvels zeker niet missen en zult onder de indruk raken van dit prachtige land.

Pascal Habimpano

KG 546 Street 1
Kayciru
Kigali
Rwanda

info@hacrwanda.org

Help a Child Rwanda

In 2018 heeft World Servants voor het eerst een project uitgevoerd met Help a Child Rwanda. Help a Child Rwanda is het lokale kantoor van Red een Kind, die in Rwanda met 3 organisaties samen werkt om de omstandigheden voor met name kinderen en jongeren te verbeteren. Onder andere met AEE Rwanda en met EPR. Beide landelijke  christelijke organisaties die al sinds lange tijd werkzaam zijn in Rwanda en veel hebben bereikt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en andere sociaal maatschappelijke thema’s. 
World Servants ondersteund het programma van AEE Rwanda in het Rusizi district in het zuidwesten van Rwanda, en vanaf 2020 het programma van EPR in het oosten van Rwanda.
World Servants ondersteund 2 soorten onderwijsprogramma’s. Met AEE in het zuidwesten wordt er gewerkt aan klaslokalen, latrines en een keuken voor kleuterscholen. Kinderen kunnen een betere start maken op het basis onderwijs, doordat ze les krijgen in goede faciliteiten en door gekwalificeerde leraren. Maar AEE en Help a Child hebben daarnaast ook verbeterde lesmethodes en trainingen in hun programma opgenomen, zodat leraren nog beter les kunnen geven maar ook ouders beter leren om gaan met hun kinderen.
EPR werkt aan het verbeteren van de toegang voor jongeren tot het volgen van een vakopleiding door het opzetten van vakscholen. Hier krijgen jongeren les in technische vakken zoals metaalbewerking, elektra of autotechniek. In de regio waar EPR is gevestigd is er veel industrie waardoor er veel vraag is naar praktisch opgeleide werknemers.

De overheid heeft als regel ingesteld dat elke deelgemeente een volwaardige kleuterschool moet krijgen met drie klaslokalen, een keuken, een speelveld en een toiletruimte zodat de kinderen een goede voorbereiding krijgen op de basisschool.
In de omgeving van Ruyenzi is geen kleuterschool aanwezig. Dit betekent dat de kinderen basisvaardigheden niet ontwikkelen. In de eerste leerjaren op de basisschool moet er nog veel tijd besteed worden aan deze vaardigheden, waardoor de ontwikkeling van de kinderen onnodige vertraging oploopt. Met een kleuterschool verbonden aan de basisschool kunnen de kleuters een goede start maken in het basisonderwijs.
Veel ouders werken op het land terwijl de kleuters, die nog niet naar school kunnen, dan vaak zonder toezicht thuis zijn. Dat levert met regelmaat problemen op. Daarnaast zijn de kinderen, als ze dan naar de basisschool kunnen op ongeveer 7-jarige leeftijd, daarvoor dan niet meer zo gemotiveerd. Ook omdat ze dan vaak ouder zijn dan klasgenoten die eerder naar school gingen.

Doelen:

 • Creëren van kindvriendelijke omgeving door goede klaslokalen en voorzieningen voor de kleuters. Hierdoor kan er beter les worden gegeven en zal het voor leraren aantrekkelijker zijn om hier te komen werken.
 • Verbeterde ontwikkelkansen voor de leerlingen zodat zij worden voorbereid op de basisschool.
 • Verbeteren van de zorg voor jonge kinderen. Dit zal niet alleen de prestaties van kinderen verbeteren maar ook hun gedrag positief beïnvloeden.
 • Verbeterde hygiënische omstandigheden door schone toiletten.
 • Betere opvang voor de kinderen en daardoor thuis minder problemen.