Bouw van een kleuterschool in Karambo in 2022

 • Het is helemaal geen overtreding!
  Het is helemaal geen overtreding!
 • Opperste concentratie
  Opperste concentratie
 • Samen resultaat boeken
  Samen resultaat boeken
 • Werken met uitzicht
  Werken met uitzicht
 • Tijd voor een boottocht
  Tijd voor een boottocht
 • Kampioenschap baksteenwerpen
  Kampioenschap baksteenwerpen
 • Het volkslied
  Het volkslied
 • Wat een kei!
  Wat een kei!
 • Gewonnen!
  Gewonnen!
 • Klaar om in te metselen
  Klaar om in te metselen
 • Metselend leren van de ander
  Metselend leren van de ander
 • Boven de boomtoppen van de jungle
  Boven de boomtoppen van de jungle
 • In het land van de duizend meren moet je wel gaan varen
  In het land van de duizend meren moet je wel gaan varen
Jungle zover je kijkt
Stevige start
Betrokken gemeenschap

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Karambo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Voorbereidingen in Karambo

Coordinator Jacques verteld over de voorbereidingen in Karambo waar alle betrokkenen zijn geinformeerd over de komst van de groep en betrokken bij het project! Zie zien uit naar jullie komst.

Lees meer

Aftellen naar meer ruimte in Karambo

De 70 kleuters in het ene lokaal van de kleuterschool in Karambo kunnen niet wachten. Na de zomervakantie krijgen ze eindelijk meer ruimte om te spelen en te leren.

Lees meer

  RW222 | Daar zijn we weer!

  Moe maar voldaan kwam de groep ruim op tijd (lees: te vroeg) aan in Utrecht.

  RW222 | We zijn vertrokken uit Brussel

  De groep is veilig in België geland en zit nu in de bus naar Utrecht. Verwacht aankomsttijd is 10.30 uur...

  Lees meer

  Het gaat goed in Karambo

  Tijdens een diakenreis van World Servants en Red een Kind is een bezoek gebracht aan Karambo.

  Lees meer

  Tsjoe Tsjoe Wa in Karambo

  De kinderen van Karambo zijn de groep nog niet vergeten! In hun mooie nieuwe lokalen leggen ze de boeken even aan de kant om de Tsjoe Tsjoe Wa te dansen en zingen.

  Lees meer

  Gebied
  Partner
  Verandering

  Karambo is een dorp in het Rwamagana district, Musha Sector, ongeveer anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Kigali. Het is een landelijk en groen gebied waar de meeste mensen leven van landbouw. Ze verbouwen bananen, bonen, mais en zoete aardappelen. Waar Rwanda bekend staat om de vele heuvels, is het Rwamagana district relatief vlak. Er wonen zo'n 860 mensen.

  Pascal Habimpano

  KG 546 Street 1
  Kayciru
  Kigali
  Rwanda

  info@hacrwanda.org

  Help a Child Rwanda

  In 2018 heeft World Servants voor het eerst een project uitgevoerd met Help a Child Rwanda. Help a Child Rwanda is het lokale kantoor van Red een Kind, die in Rwanda met 3 organisaties samen werkt om de omstandigheden voor met name kinderen en jongeren te verbeteren. Onder andere met AEE Rwanda en met EPR. Beide landelijke  christelijke organisaties die al sinds lange tijd werkzaam zijn in Rwanda en veel hebben bereikt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en andere sociaal maatschappelijke thema’s. 
  World Servants ondersteund het programma van AEE Rwanda in het Rusizi district in het zuidwesten van Rwanda, en vanaf 2020 het programma van EPR in het oosten van Rwanda.
  World Servants ondersteund 2 soorten onderwijsprogramma’s. Met AEE in het zuidwesten wordt er gewerkt aan klaslokalen, latrines en een keuken voor kleuterscholen. Kinderen kunnen een betere start maken op het basis onderwijs, doordat ze les krijgen in goede faciliteiten en door gekwalificeerde leraren. Maar AEE en Help a Child hebben daarnaast ook verbeterde lesmethodes en trainingen in hun programma opgenomen, zodat leraren nog beter les kunnen geven maar ook ouders beter leren om gaan met hun kinderen.
  EPR werkt aan het verbeteren van de toegang voor jongeren tot het volgen van een vakopleiding door het opzetten van vakscholen. Hier krijgen jongeren les in technische vakken zoals metaalbewerking, elektra of autotechniek. In de regio waar EPR is gevestigd is er veel industrie waardoor er veel vraag is naar praktisch opgeleide werknemers.

  De overheid wil in elk dorp een ECD (early childhood development center, een soort kleuterschool). Het bouwen van een ECD past dus bij het beleid van de overheid. In de regio is er maar één lokaal als ECD beschikbaar, waar kinderen spelenderwijs allerlei schoolse vaardigheden leren, voor ze de overstap naar de basisschool maken. Lang niet elk kind kan daarom naar een ECD, met als gevolg een langzamere ontwikkeling van de kinderen op de basisschool.

  Intussen is de overheid begonnen met de bouw van een basisschool in Karambo. Als straks de ECD voldoende lokalen heeft, krijgen alle kinderen een stevige basis. Een neveneffect van de ECD is dat ouders in staat zijn hun land vaker en beter te bewerken, waardoor ze beter voor hun gezin kunnen zorgen.

  Doelen

  • Betere inkomen voor de ouders
  • Goede basis voor de kinderen
  • Snellere ontwikkeling voor de kinderen op de basisschool