[sa113] Verwijdering van de eerste steen en meer...

Geplaatst op 24 jul 2013 - 12:06

Hoofdleider Geert Bouter heeft vandaag weer een mogelijkheid gevonden om even naar de grote stad te gaan en achter een computer te kruipen om een uitgebreid verslag te geven van de belevenissen in Rooigrond, als aanvulling op het bericht dat hij gisteren telefonisch doorgegeven heeft.

Vrijdagmiddag zijn we dan eindelijk vertrokken vanuit Nijkerk naar Rooigrond en we hebben een uitstekende reis gehad. Niks geen vertraging of problemen met de bagage, alles verliep erg soepel waar we natuurlijk erg blij mee waren. Na we alle tassen, kisten en dozen (jawel Jan, de FloFlo is goed meegekomen) gingen we op zoek naar ons ontvangstcomite en die stonden al een tijdje op ons te wachten. Ze waren erg blij en enthousiast om ons te zien!

Na alle begroetingen zijn we in de bus gestapt voor een heerlijk ritje van maar vier en een half uur om 's avonds in Rooigrond zelf te arriveren. Al snel ontmoetten we de rest van de groep en werd er al meteen gedanst en gezongen. We voelden ons al meteen thuis. We dachten dat we ook op deze plek zouden slapen, maar tot onze grote verrassing werden we verhuist naar een groot leegstaand huis buiten Rooigrond. Het is wel een kwartiertje rijden vanaf Rooigrond, maar we zitten gezellig allemaal bij elkaar en het isoleert iets beter dan een huis van golfplaten. Want, mensen, de Zuid-Afrikaanse nachten zijn koud.

Het is erg leuk om met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse deelnemers te leven en te werken. Er wordt veel gesproken (en gelachen) over de onderlinge verschillen. Dit doen we natuurlijk allemaal in uitstekend Engels. Het is voor iedereen wel even wennen, maar elke dag gaat het een stukje beter. In het weekend hebben we een hele toffe teambuilding gehad om het belang van ons team te benadrukken en om elkaar beter te leren kennen. Deze teambuilding heeft ons daar echt mee geholpen.

De Good Morning Conversations zijn inmiddels ook begonnen en het is gaaf en interessant om van elkaar te horen hoe we denken over geloof, cultuur, familie etc. Het zijn zeer waardevolle gesprekken op de vroege morgen. De eerste paar dagen van het project hebben in het teken gestaan van kennismaking. Zo zijn we op een middag door Rooigrond gelopen en hebben de deelnemers uit Rooigrond daar ons rondgeleid. Het is indrukwekkend om te horen wat voor uitdagingen de mensen daar elke dag hebben (denk aan het hebben van genoeg eten en water). Inmiddels zijn er ook al een aantal groepjes op huisbezoek geweest en dat was voor de meeste deelnemers erg indrukwekkend.

Zondag zijn we natuurlijk naar de kerk geweest. Na een traditioneel Zuid-Afrikaans half uurtje begon de kerk met veel dansen en zingen. Eigenlijk gelijk aan het begin ging iedereen met zijn voeten van de vloer en werd ons een traditionele dans geleerd. Na een hoop zingen en dansen hadden we een goede preek. Gelukkig voor ons werd de preek in het Engels gehouden en daarna naar het lokale Tswana vertaald. Op de bouw zijn we maandag heel relaxt begonnen. Wel hadden we problemen met het leveren van alle materialen, maar als het goed is, is het eind van deze middag allemaal in Rooigrond.

Maandag hebben we eerst maar eens de creche leeg gehaald en alle spullen verplaatst naar een opslag dichtbij. Ook hebben we de keuken ontmanteld; dat zorgde voor grote commotie. Het bleek dat de keuken het huis was van een gezellig rattenfamilie en na enig aandringen zijn zij voorgoed verhuisd. Dinsdag hebben we met een heel stel het gat voor de septic tank verder uitgediept. Het was ongeveer al anderhalve meter diep en na een dag bikkelen zijn we zeker al de 2 meter gepasseerd.

Vandaag zijn we dan echt begonnen. Op de meeste projecten wordt de bouw begonnen met het leggen van de eerste steen, maar bij ons zijn we maar eens begonnen met het verwijderen van de eerste steen. In het gebouw wat er al staat moeten een aantal extra deuren en ramen komen, dus daar moesten we even wat ruimte voor maken. Vakkundig (en vooral heel hard) werd de eerste steen er uitgeramd. Steen voor steen maken we nu ruimte voor de extra deuren en we hopen dat we aan het eind van deze middag twee deuren en één raam hebben geplaatst.

Aan het eind van de middag gisteren hebben we een heel leuk jeugdprogramma gehad wat de mensen van Youth for Christ hadden georganiseerd. Eerst hebben we heel veel spelletjes gedaan en gezongen. Er waren ongeveer vijftig jongelui (incl. kinderen en oudere mensen) die met ons meededen. Na alle spelletjes hebben we in kleine groepjes nog over een aantal onderwerpen gesproken, bijv. wat zou je doen met 1.000.000 Rand, Wat is HIV/Aids, Wat zou je doen als je de president was en meer van dat soort leuke vragen. Het is leuk om te merken hoe goed iedereen mee doet.

We hebben inmiddels ook al drie dagen kinderwerk achter de rug en ook hier ziet het zwart van de kinderen. Elke dag komen er meer en meer kinderen bij om zo met elkaar een geweldig feestje te hebben. De deelnemers genieten er erg van. Er wordt gezongen, gedanst, er wordt verteld over Nederland en natuurlijk wordt er ook een verhaal uit de Bijbel verteld. Na het verhaal wordt er een werkje gemaakt en de kinderen vinden dat heel erg leuk. De komende dagen hopen we vooral lekker te gaan bouwen met elkaar.

Op dit moment hebben we nog geen idee wat het weekend gaat brengen, maar zoals het hier gaat, komt dat dik in orde! Iedereen is gelukkig gezond en het gaat fantastisch met iedereen. We moeten wel een beetje wennen aan het vroege opstaan en de inspannende dagen, maar daar wordt niet over geklaagd! De eerste week is al bijna voorbij, de tijd vliegt! Maar zoals een van de Zuid-Afrikaanse deelnemers zei: de tijd vliegt, maar wij zijn de piloten!

Groeten van ons allen en tot de volgend keer maar weer! Esther M. en Geert!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.