[SA114] Kippenkoppen en koeienmagen

Geplaatst op 4 aug 2014 - 18:09

Afgelopen donderdag hebben we de Zuid-Afrikaanse cultuuravond gehad! Geheel volgens de locale traditie moesten de mannen en vrouwen gescheiden zitten. In deze opstelling werden we ruim een uur vermaakt met prachtige liederen en energieke dansen van de Zuid-Afrikaanse teamgenoten. Na dit spektakel was het tijd voor een echte Zuid-Afrikaanse maaltijd, met als hoogtepunt gekookte kippenkoppen (met snavel er nog aan) of kippenpoten (dus echt de pootjes, inclusief de nageltjes) en koeienmaag. Niet iedereen durfde het aan deze delicatesses op te eten, maar het zorgde wel voor veel hilariteit. De volgende dag zouden de meeste Zuid-Afrikanen opbiechten dat ze hier eigenlijk ook niet echt van houden. Hoe dan ook, het was een onvergetelijke culturele ervaring.

Op vrijdag was het de beurt aan de Nederlanders om hun cultuur te laten zien, maar eerst moest er nog gebouwd worden. Het laatste schilderwerk in de grote zaal is afgerond en ook het dak is op de latrines geplaatst. De doelstelling van het project is gehaald, dus we konden met een goed gevoel de avond ingaan. Onder het genot van zelfgebakken pannenkoeken en frietjes begon de avond. In tegenstelling tot de kippenkoppen werd dit wel door iedereen gewaardeerd... Na de maaltijd hebben we een televisieshow neergezet, waarin verschillende items uit de Nederlandse cultuur voorbij kwamen, zoals koningsdag, waterwerken en de elfstedentocht. In de commercial breaks mochten de Zuid-Afrikanen proeven aan de Nederlandse drop en stroopwafels. De drop werd niet echt gewaardeerd, maar toen de stroopwafels naar boven kwamen werd er luid gejuicht door de Zuid-Afrikanen. Deze avond werd afgesloten met een oer-Hollandse polonaise... De sfeer zat er goed in!

Afgelopen zaterdag hebben we de bouw officieel afgesloten met een overdrachtceremonie. Mandla, de chairman van het disabled center en tevens deelnemer, was heel erg dankbaar voor onze inzet! Hiermee is de eerste fase van het project afgerond, maar volgend jaar zal er weer een groep komen om verder te bouwen aan het centrum.

Na de overdracht was het tijd voor de grote voetbalwedstrijd. De Nederlanders en Zuid-Afrikanen traden samen aan tegen een locaal voetbalteam. Eerst mochten de mannen spelen, die helaas met 4-2 verloren. Gelukkig wisten de vrouwen dit weer recht te zetten, door met penalties te winnen van de Zuid-Afrikaanse vrouwen. Opgelaten verlieten we het veld om bij ons verblijf verrast te worden met een echte Zuid-Afrikaanse braai. Alle mensen die hebben geholpen waren ook aanwezig, dus we hadden een heerlijk ontspannen avond!

Zondagochtend begonnen we met een mooie kerkdienst bij onze eigen verblijfplaats. Na de dienst was het tijd om naar de Shangaan-village te gaan. Hier was te zien hoe de Shangaan-stam van origine leeft. Na het bezoek aan de chief met zijn drie vrouwen was het tijd voor een lokale maaltijd. We mochten ons tegoed doen aan een kipstoofpot, maispap, brood, salade, kool en wat vruchten. Geheel volgens traditie moesten we dit allemaal met de handen opeten. Na dit smakelijke maal was het nog tijd voor een trommelworkshop, waarna we dit geslaagde cultuuruitstapje weer afsloten.

Eenmaal terug in ons kamp was het tijd voor de bonte avond, waarbij we genoten van diverse leuke stukjes, en natuurlijk van de verjaardagstaart die voor Theunis Sjoerd geregeld was! Hiermee was dit een ideale afscheidsavond voor de Zuid-Afrikaanse deelnemers. Zij zijn namelijk op maandagochtend vertrokken naar hun eigen huizen. Het afscheid was ontroerend, in de afgelopen 2,5 weken zijn er hechte vriendschappen ontstaan...

Gelukkig hebben we nog niet afscheid genomen van de Zuid-Afrikaanse staf. Samen zijn we afgereisd naar Johannesburg, waar we nu in een luxe hostel zitten. Er wordt uitgebreid genoten van de douches en er zijn ook al wat mensen in het openluchtzwembad gesprongen, wat toch wel erg koud is in de Zuid-Afrikaanse winter... Zometeen gaan we nog genieten van een heerlijke braai en een gezellige avond. Morgen zullen we Johannesburg zelf gaan verkennen, inclusief Soweto, waarna we toch echt een einde aan het project moeten maken en naar het vliegveld moeten. Het project had wat ons betreft best wat langer mogen duren, maar we hopen dat we ditmaal geen vertraging hebben met vliegen. Tot woensdag op Schiphol!

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.