Malawi | Samen in gesprek gaan

Lucinda de Graaf ging naar Malawi en heeft daar tijdens haar project het Life Skills programma uitgevoerd met de jongeren uit Kakwale. Hoe verging dat haar?

“Na ruim een jaar geld inzamelen was het afgelopen zomer zover, onze reis naar Malawi kon beginnen. Enkele maanden voor die reis heb ik samen met nog drie deelnemers van onze projectgroep een cursusdag bij World Servants gevolgd om tijdens ons project het ‘Life Skills’ programma te gaan doen met de jongeren uit Kakwale. Tijdens dit programma ga je met hen in gesprek over zaken als: ‘je mag er zijn voor God’, ‘wat is liefde?’ en ‘hoe ga je om met relaties?’. Van tevoren heb ik me er goed zenuwachtig voor gemaakt: ‘Kunnen we wel een groep bij elkaar krijgen? Wil de groep jongeren wel met ons praten? Gaan we een goede tolk vinden? Komen ze wel op tijd….?’ 
 Achteraf bleek dat ik mij druk had gemaakt om niets. De middagen in gesprek gaan met de (grote!) groep jongeren was één van mijn mooiste ervaringen van ons project. Wij als nuchtere Hollanders tegenover de lachende alles-willen-wetende Malawiërs. We hebben dan ook drie hele fijne dagen met ze gehad. Het was ontzettend gaaf om samen met deze jongeren in gesprek te gaan en te merken hoeveel wij ook van hen kunnen leren. Na de tweede middag samenzijn wilden ze ons alvast bedanken. We moesten met zijn allen in een cirkel gaan staan in de lesruimte (lees: oud schoolgebouw met hoog plafond). Ze begonnen toen met het zingen van een lied, driestemmig! Het was een lied over hoop. Het bezorgde me letterlijk kippenvel en heeft ervoor gezorgd dat ik dit een half jaar later nog steeds krijg als ik terugdenk aan dit moment…”

Ze zongen een fantastisch lied waar ik kippenvel van kreeg

Lucinda de Graaf