Op veel plaatsen in deze wereld hebben mensen, 10% van de wereldbevolking, nog geen toegang tot schoon drinkwater. Ruim 30% kan niet gebruikmaken van behoorlijke sanitaire voorzieningen (WHO). In gebieden waar slechte of helemaal geen toiletten zijn, lopen vooral kinderen het risico ziek te worden. Ze krijgen bijvoorbeeld diarree wat voor kinderen onder de vijf jaar een van de belangrijkste doodsoorzaken is.
Omdat er veel in afgelegen plattelandsgemeenschappen gewerkt wordt, zijn de bouw van latrines en schoon watervoorzieningen vaak onderdeel van een onderwijs- of gezondheidszorgproject.
In Ghana en Malawi is er een variant op de bestaande latrines ontwikkeld waarin deze gecombineerd wordt met een verschoningsruimte voor meisjes. Deze is voor de oudere meisjes, zij hoeven dan niet thuis te blijven als ze ongesteld zijn, omdat ze dan in de gelegenheid zijn om zich op school te verschonen. Onder deze latrines zit een degelijke septic tank die voorkomt dat het grondwater verontreinigd wordt. De beschikbaarheid van schoon water wordt gerealiseerd door het opvangen van regenwater in een grote tank met hulp van het dak van de school of de kliniek.
Ook verzorgen de partners in samenwerking met lokale gezondheidsinstellingen hygiëne voorlichting op scholen voor moeders en andere leden van de gemeenschap, onder andere over het gebruik van de verschoningsruimte.