Bouw van klaslokalen in Barmoi Luma in 2014

 • Accommodatie voor de groep
  Accommodatie voor de groep
 • Tijdelijke school
  Tijdelijke school
 • Ingestorte school
  Ingestorte school
 • Tijdelijk lokaal
  Tijdelijk lokaal

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Barmoi Luma


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

[SL114] Eerste nieuwsbericht van staf SL114

Nog tien nachten slapen en dan mogen we vertrekken vanaf Schiphol via Casablanca naar Sierra Leone. Daar hopen wij met elkaar gedurende drie weken in samenwerking met de lokale bevolking klaslokalen te gaan bouwen, met elkaar genieten van de cultuur, leren van elkaar, mooie uitstapjes doen, in gesprek gaan en ga zo maar door. Het is voor de achterblijvers altijd weer spannend wat daar allemaal op zo'n project gebeurt.

Lees meer

[SL114] Stapt op tijd in vervolgvlucht naar NL

Verschillende berichten op internet melden dat de vlucht van Freetown naar Casablanca geannuleerd is. Deze informatie is echter onjuist. De groep is inmiddels veilig in Casablanca aangekomen en is bezig met instappen in hun vervolgvlucht (AT 850). Verwacht wordt dat de groep om 16:50 uur op Schiphol zal landen.

Lees meer

[SL114] Een update voor vertrek naar Nederland

Matthijs de Vries belde zojuist vanuit een "relaxt" Sierra Leone. De sfeer in de groep was de afgelopen dagen goed en ontspannen. Hier een kort-en-bondig/puntgewijs verslag (i.v.m. een matige telefoonverbinding) wat er de afgelopen dagen is gebeurd.

Lees meer

Barmoi Luma school is doing well, but is damaged again

With support from Holland, the ceilings in two classrooms were fixed, after they were broken, and some parts of the floor were levelled again. This was very helpful for the school, but then came a vaccination program at the school...

Lees meer

Ontwikkelingen in Barmoi Luma

Denken in mogelijkheden: lees verder hoe het hoofd van de school in Barmoi Luma, naast de basis school ook is gestart met de middelbare school én de kleuterschool!

Lees meer

Gebied
Partner

Barmoi Luma is een centrale plaats op de route via Kamba Village naar Dibiyya. Het is naast Kambia de grootste plaats waar ook de markt is. Het programma waarbinnen World Servants assisteert is gericht op het Dibiyya Chiefdom in het Kambia District dat deel uitmaakt van de Northern Region van Sierra Leone. Het Kambia District ligt op 150 kilometer afstand van de hoofdstad Freetown en grenst aan buurland Gambia.

Sierra Leone grenst aan de landen Guinee en Liberia en bestaat uit heuvels, grasland en moerasgebieden. Tussen 1991 en 2001 had het land te maken met een bloedige burgeroorlog tussen twee rebellengroepen. Voornamelijk het zeer afgelegen gebied in het Kambia district, waarin Dibiyya ligt, werd slachtoffer van gruwelijke slachtpartijen, waardoor de inwoners naar het nabijgelegen Guinee vluchtten. In januari 2002 legde de overgebleven rebellengroepering RUF (Revolutionary United Front) de wapens neer, waarna een periode van wederopbouw begon.

Private Bag 205
Freetown
Sierra Leone
+232 22 23 68 02
ctfmj@yahoo.com

CTF

Sinds 2007 werkt World Servants samen met de Cotton Tree Foundation (CTF) in Sierra Leone. De organisatie richt zich op de verbetering van de landbouw en het onderwijs in het land. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het bedrijfsleven een belangrijk uitgangspunt in de werkwijze van CTF.

Met name in het noorden en het westen worden er projecten ondersteund, zo ook door World Servants. De armoede op het platteland is daar erg hoog: maar liefst 78% leeft hier onder de armoedegrens. Goed onderwijs zou dus helpen om in ieder geval de toekomst van de volgende generaties perspectief te bieden.

Er wordt aandacht besteed aan de kinderen, de ouders, leraren en het management van een school. De programma’s gaan over het bijbrengen van het belang van familie, en gelijkheid wat betreft geslacht. CTF vindt dat met name (naast de ouders) ook leraren hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Verder is er een training over HIV/Aids en is er het programma leiderschap dat gegeven wordt aan zowel het management als leraren van een school.

Wat betreft de landbouw heeft CTF ook verschillende programma’s om de ontwikkeling te vergroten:

 • Aanmoedigen van het levensonderhoud: producenten wordt aangeleerd zo efficiënt mogelijk te verbouwen en daarna een zo eerlijk mogelijke prijs voor hun product te laten bepalen.
 • Het hygiëne programma om zo de mensen bewust te maken en ze de kennis te geven over het gebruik van sanitair en water.
 • Als laatste een programma dat bestaat uit het geven van specifieke trainingen voor het beroepsonderwijs, gericht op landbouw.