Bouw van klaslokalen in Lunsar in 2018

 • Sierra Leone op z'n mooist
  Sierra Leone op z'n mooist
 • Girlpower!
  Girlpower!
 • Samen erop uit!
  Samen erop uit!
 • Geef hen een toekomst
  Geef hen een toekomst
 • Duwen!!
  Duwen!!
 • Bespreking met de gemeenschap tijdens de set-up
  Bespreking met de gemeenschap tijdens de set-up
 • Goed bezig mannen!
  Goed bezig mannen!
 • Dien jij deze kinderen?
  Dien jij deze kinderen?
 • Hand in hand!
  Hand in hand!
 • Leerlingen
  Leerlingen
 • Zet even je mooiste lach op :)
  Zet even je mooiste lach op :)
 • Huidige klaslokaal
  Huidige klaslokaal
 • Overzichtsfoto
  Overzichtsfoto
 • Hoofdonderwijzer Bakhita day care centre
  Hoofdonderwijzer Bakhita day care centre
hoopvolle toekomst
allerarmsten
kwaliteit onderwijs

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Lunsar


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Het fundament in Lunsar is gelegd

In Lunsar is er hard gewerkt aan het leggen van de fundering voor de klaslokalen die komende zomer gebouwd gaan worden. Met de basis klaar en de stenen gebakken, is het nog even wachten totdat de groep van SL118 arriveert en de gemeenschap samen met de deelnemers aan de slag kan met de bouw van de drie klaslokalen.

Lees meer

Afrikaanse Apenheul in Freetown

Vandaag is de groep in Tacogama, de Afrikaanse variant van de Apenheul in Freetown

SL118 | Wachten op de bus....

Wachtend op de bus!! Het blijft Afrika he 😉

Lees meer

De leraren zijn blij met hun nieuwe klaslokalen

Afgelopen week gingen wij, Romana en Peter, namens World Servants op bezoek bij de Josephine Bakita school in Lunsar. In 2018 heeft groep SL118 drie klaslokalen voor deze school gebouwd.
Een enthousiaste hoofdlerares, mevrouw Josephine Conteh, wacht ons op bij het oude schoolgebouw. Ze vertelt dat er helaas geen leerlingen in de school aanwezig zijn, vanwege de ‘midterms’, het einde van een trimester.

Voordat we de nieuwe klaslokalen van World Servants gaan bekijken, krijgen we eerst nog een rondleiding door het oude gebouw. Ergens achterin een klein kamertje zijn toch wat leerlingen te vinden: 7 leerlingen uit klas 6 (vergelijkbaar met groep 8 in Nederland) zijn hard aan het leren voor hun nationaal examen. Ze passen maar net in hun kleine klaslokaaltje.
We laten de leerlingen snel met rust en lopen door de andere klaslokalen. Hoewel er grote en kleine klaslokalen zijn, is het beeld overal hetzelfde: elk lokaal staat vol met bankjes, met leerlingen erbij moet het stampvol zijn! De hoofdlerares bevestigt dit: De kinderen van de peuterschool passen niet eens tegelijk in de klaslokalen. Om de beurt spelen ze buiten, zo is het net te doen.

Na de rondleiding in het oude schoolgebouw stappen we in de auto naar de nieuwe klaslokalen, die afgelopen zomer gebouwd zijn. Bij aankomst zien we een mooi schoolgebouw in goede conditie. De hoofdlerares verteld dat hier les wordt gegeven aan groep 2, 3 en 4. In elke klas zitten 50 kinderen.
De klaslokalen zijn direct na het vertrek van World Servants in gebruik genomen, aan het begin van het nieuwe schooljaar. Dat is geen overbodige luxe, want we krijgen te horen dat de school heel erg hard groeit. In 2016 gingen er nog geen 400 kinderen naar school, nu zijn dit bijna 500. Het aantal leerlingen is bijna verdubbeld! De hoofdlerares legt uit dat dit komt door de nieuwe locatie van de school: Ook veel leerlingen uit de buurt van de nieuwe klaslokalen gaan nu naar de school.
We nemen nog een kijkje bij de latrines en de opslagruimte die door Cotton Tree Foundation, de partner van World Servants, zijn gebouwd. Dankzij het nieuwe schoolgebouw en de goede voorzieningen kan de school binnenkort erkend worden door de overheid.

Aan het eind van ons bezoek vragen we leraar Suleiman Conteh van groep 3 naar zijn ervaring met het gebouw. Hij is er erg blij mee: “De klaslokalen zijn erg ruim en goed geventileerd. De kinderen kunnen comfortabel zitten en hebben een heel goede leeromgeving”. Vergeleken met de oude school begrijpen we dit direct: de schoolbankjes staan verder uit elkaar, er lijkt meer ruimte voor de leerlingen. De 150 leerlingen van deze klaslokalen zouden nooit gepast hebben in de oude school!

Lees meer

De klaslokalen zijn officieel geopend!

Goed nieuws uit Lunsar. De klaslokalen zijn officieel geopend en kunnen in gebruik worden genomen. Met deze filmbeelden van coordinator Edward kun je nu zelf getuige zijn van de opening.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Lunsar is met 36.000 inwoners de tweede grootste stad in het Port Loko District. De stad bevindt zich in het noorden van Sierra Leone op een afstand van 120 kilometer van de hoofdstad Freetown. Lunsar is het traditionele handelscentrum van het Marampa-Masimera chiefdom. Er wordt gehandeld in industriële- en landbouwproducten zoals rijst, pitten en palmolie. Naast het handeldrijven staat de stad bekend om zijn enorme ijzererts storting. De bedrijven African Minerals en London Mining maken dit mogelijk en creëren op deze manier veel werkgelegenheid voor de lokale bevolking. De ijzerertsindustrie is een grote inkomstenbron voor gezinnen.

De stad heeft een aantal instellingen, waaronder een overheidsinstituut voor gezondheidszorg, een rooms-katholiek ziekenhuis en diverse scholen. Ook zijn er veel christelijke instellingen. Zo’n 35% van de bevolking hangt dan ook het christelijk geloof aan, echter de grootste religie is de Islam.

Het gebied van Lunsar kent een tweeledig klimaat: een regen- en droog seizoen. De maanden juli en augustus zijn de top van het regenseizoen. De gemiddelde temperatuur ligt op ongeveer 26 graden Celsius gedurende het jaar.

Edward Bailor

Private Bag 205
Freetown
Sierra Leone
+232 22 23 68 02
ctfmj@yahoo.com

CTF

Sinds 2007 werkt World Servants samen met de Cotton Tree Foundation (CTF) in Sierra Leone. De organisatie richt zich op de verbetering van de landbouw en het onderwijs in het land. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het bedrijfsleven een belangrijk uitgangspunt in de werkwijze van CTF. Met name in het noorden en het westen worden er projecten ondersteund, zo ook door World Servants. De armoede op het platteland is daar erg hoog: maar liefst 78% leeft hier onder de armoedegrens. Goed onderwijs zou dus helpen om in ieder geval de toekomst van de volgende generaties perspectief te bieden. Er wordt aandacht besteed aan de kinderen, de ouders, leraren en het management van een school. De programma’s gaan over het bijbrengen van het belang van familie, en gelijkheid wat betreft geslacht. CTF vindt dat met name (naast de ouders) ook leraren hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Verder is er een training over HIV/Aids en is er het programma leiderschap dat gegeven wordt aan zowel het management als leraren van een school. Wat betreft de landbouw heeft CTF ook verschillende programma’s om de ontwikkeling te vergroten: Aanmoedigen van het levensonderhoud: producenten wordt aangeleerd zo efficiënt mogelijk te verbouwen en daarna een zo eerlijk mogelijke prijs voor hun product te laten bepalen. Het hygiëne programma om zo de mensen bewust te maken en ze de kennis te geven over het gebruik van sanitair en water. Als laatste een programma dat bestaat uit het geven van specifieke trainingen voor het beroepsonderwijs, gericht op landbouw.

De basisschool van de Josephine Bakitha heeft op dit moment 9 klaslokalen, waarvan een aantal veel te klein zijn voor het aantal leerlingen dat op de school zit. Hierdoor kunnen er geen nieuwe kinderen naar de school en gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit. De school wil voor zoveel mogelijk weeskinderen en kinderen van blinde bedelaars onderwijs bieden, waardoor uitbreiding van de school noodzakelijk is. Op dit moment gaan er 393 2-8 jarigen naar de school. Door de bouw van meer lokalen kunnen dit er veel meer worden.

Doelen:

 • Door meer klaslokalen te bouwen, zitten minder leerlingen in één lokaal en verbetert de kwaliteit van het onderwijs.
 • Meer kinderen naar de school betekent meer kinderen die je een hoopvolle toekomst kunt geven.