Bouw van klaslokalen in Lunsar (Josephine Bakitha) in 2018

 • Leerlingen
  Leerlingen
 • Huidige klaslokaal
  Huidige klaslokaal
 • Hoofdonderwijzer Bakhita day care centre
  Hoofdonderwijzer Bakhita day care centre
 • Overzichtsfoto
  Overzichtsfoto
 • Bespreking met de gemeenschap tijdens de set-up
  Bespreking met de gemeenschap tijdens de set-up
hoopvolle toekomst
allerarmsten
kwaliteit onderwijs

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Lunsar (Josephine Bakitha)


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Het fundament in Lunsar is gelegd

In Lunsar is er hard gewerkt aan het leggen van de fundering voor de klaslokalen die komende zomer gebouwd gaan worden. Met de basis klaar en de stenen gebakken, is het nog even wachten totdat de groep van SL118 arriveert en de gemeenschap samen met de deelnemers aan de slag kan met de bouw van de drie klaslokalen.

Lees meer

SL118 | Na een lange reis zit het er op...

De groep is na een lange reis van Freetown, naar Brussel, veilig aangekomen in Utrecht. Alleen nog even alle tassen uitpakken.....

Afrikaanse Apenheul in Freetown

Vandaag is de groep in Tacogama, de Afrikaanse variant van de Apenheul in Freetown


Na vier jaar terug in Lunsar

Wat goed om te zien dat de school van Josephine Bakhita nog steeds volop in gebruik is en er bovendien prima uitziet. Wat nog belangrijker is: de school staat uitstekend bekend. Vorig jaar stond de school bovenaan in de uitslagen van de examens die de kinderen aan het eind van de basisschool moeten afleggen. We spraken met een trotse hoofdmeester.

Lees meer

Mooie beelden vanuit Lunsar!

De filmbeelden hadden jullie nog te goed van het set-up team. Er is nu een mooie compilatie gemaakt van het bezoek, waarin de hoofdonderwijzeres, Mrs. Josephine Conteh, vertelt over de impact van het succesvolle project in 2018.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Lunsar is met 36.000 inwoners de tweede grootste stad in het Port Loko District. De stad bevindt zich in het noorden van Sierra Leone op een afstand van 120 kilometer van de hoofdstad Freetown. Lunsar is het traditionele handelscentrum van het Marampa-Masimera chiefdom. Er wordt gehandeld in industriële- en landbouwproducten zoals rijst, pitten en palmolie. Naast het handeldrijven staat de stad bekend om zijn enorme ijzererts storting. De bedrijven African Minerals en London Mining maken dit mogelijk en creëren op deze manier veel werkgelegenheid voor de lokale bevolking. De ijzerertsindustrie is een grote inkomstenbron voor gezinnen.

De stad heeft een aantal instellingen, waaronder een overheidsinstituut voor gezondheidszorg, een rooms-katholiek ziekenhuis en diverse scholen. Ook zijn er veel christelijke instellingen. Zo’n 35% van de bevolking hangt dan ook het christelijk geloof aan, echter de grootste religie is de Islam.

Het gebied van Lunsar kent een tweeledig klimaat: een regen- en droog seizoen. De maanden juli en augustus zijn de top van het regenseizoen. De gemiddelde temperatuur ligt op ongeveer 26 graden Celsius gedurende het jaar.

Edward Bailor

Private Bag 205
Freetown
Sierra Leone
+232 22 23 68 02
ctfmj@yahoo.com

CTF

Sinds 2007 werkt World Servants samen met de Cotton Tree Foundation (CTF) in Sierra Leone. De organisatie richt zich op de verbetering van de landbouw en het onderwijs in het land. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het bedrijfsleven een belangrijk uitgangspunt in de werkwijze van CTF.

Met name in het noorden en het westen worden er projecten ondersteund, zo ook door World Servants. De armoede op het platteland is daar erg hoog: maar liefst 78% leeft hier onder de armoedegrens. Goed onderwijs zou dus helpen om in ieder geval de toekomst van de volgende generaties perspectief te bieden.

Er wordt aandacht besteed aan de kinderen, de ouders, leraren en het management van een school. De programma’s gaan over het bijbrengen van het belang van familie, en gelijkheid wat betreft geslacht. CTF vindt dat met name (naast de ouders) ook leraren hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Verder is er een training over HIV/Aids en is er het programma leiderschap dat gegeven wordt aan zowel het management als leraren van een school.

Wat betreft de landbouw heeft CTF ook verschillende programma’s om de ontwikkeling te vergroten:

 • Aanmoedigen van het levensonderhoud: producenten wordt aangeleerd zo efficiënt mogelijk te verbouwen en daarna een zo eerlijk mogelijke prijs voor hun product te laten bepalen.
 • Het hygiëne programma om zo de mensen bewust te maken en ze de kennis te geven over het gebruik van sanitair en water.
 • Als laatste een programma dat bestaat uit het geven van specifieke trainingen voor het beroepsonderwijs, gericht op landbouw.

De basisschool van de Josephine Bakitha heeft op dit moment 9 klaslokalen, waarvan een aantal veel te klein zijn voor het aantal leerlingen dat op de school zit. Hierdoor kunnen er geen nieuwe kinderen naar de school en gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit. De school wil voor zoveel mogelijk weeskinderen en kinderen van blinde bedelaars onderwijs bieden, waardoor uitbreiding van de school noodzakelijk is. Op dit moment gaan er 393 2-8 jarigen naar de school. Door de bouw van meer lokalen kunnen dit er veel meer worden.

Doelen:

 • Door meer klaslokalen te bouwen, zitten minder leerlingen in één lokaal en verbetert de kwaliteit van het onderwijs.
 • Meer kinderen naar de school betekent meer kinderen die je een hoopvolle toekomst kunt geven.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage