Bouw van klaslokalen in Barmoi Luma in 2021

 • Prachtige natuur
  Prachtige natuur
 • Teamwork
  Teamwork
 • Lekker boottochtje!
  Lekker boottochtje!
 • Dat past precies!
  Dat past precies!
 • De volksliederen
  De volksliederen
 • Warm welkom
  Warm welkom
 • Drukte op de bouwplaats
  Drukte op de bouwplaats
 • Materialen ophalen
  Materialen ophalen
 • Wie doet er mee?
  Wie doet er mee?
 • Dakspaneten maken
  Dakspaneten maken
School in voormalig Ebola-gebied
Avontuur in de jungle
Ervaar het Afrikaanse leven

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Barmoi Luma


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Het dak ligt er op!

Zowel op de klaslokalen als op de latrine, dus het gaat erg goed in Barmoi Luma met de vorderingen.

Lees meer

Ondertussen in Barmoi Luma...

Zijn ze weer een stukje opgeschoten met de bouw: de latrine voor de leerlingen vordert ook gestaag!

Lees meer

Laatste lokalen worden voorzien van pleisterwerk

Van Edward kregen we deze video door gestuurd van de laatste stand van zaken in Barmoi Luma.

Lees meer

Een swingende school vol leven...

Op de gang bij de lerarenkamer staat een juffrouw voor haar klas met kleuters. Alles gaat met zang en dans. Het alfabet, een les over hygiëne, het elkaar complimenteren als je iets goed doet en een liedje over swingen in de disco. De kinderen doen uit volle borst mee. Ik sta even stil tegen de muur geleund te genieten van dit moment. World Servants schoonheid in volle glorie...

Lees meer

Finally, you've come!

Het was lang wachten voor de mensen in Barmoi Luma om weer iemand van World Servants ontmoeten, maar wat waren ze blij!

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Barmoi Luma ligt in het Kambia district, in het noordwesten van Sierra Leone, aan de grote weg tussen Freetown en Conacry (Guinee). Het is een redelijk grote plaats met meer dan 10.000 inwoners en staat bekend om de markt, waar veel goederen wordt verhandeld uit Guinee. Er vindt veel landbouw plaats in dit district in de vele moerassen die worden gebruikt om rijst te verbouwen. Daarnaast wordt er ook veel mais verbouwd en cassave, sorghum en zoete aardappelen, maar ook pinda’s. In de rivieren en aan de kust wordt er ook veel gevist.

In het Kambia district wonen verschillende etnische groepen. De grootste religie is de Islam. Het district kent een tropisch klimaat met een regenseizoen van mei tot november. De gemiddelde temperatuur ligt op ongeveer 26 graden Celsius gedurende het jaar.

Edward Bailor

Private Bag 205
Freetown
Sierra Leone
+232 22 23 68 02
ctfmj@yahoo.com

CTF

Sinds 2007 werkt World Servants samen met de Cotton Tree Foundation (CTF) in Sierra Leone. De organisatie richt zich op de verbetering van de landbouw en het onderwijs in het land. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het bedrijfsleven een belangrijk uitgangspunt in de werkwijze van CTF.

Met name in het noorden en het westen worden er projecten ondersteund, zo ook door World Servants. De armoede op het platteland is daar erg hoog: maar liefst 78% leeft hier onder de armoedegrens. Goed onderwijs zou dus helpen om in ieder geval de toekomst van de volgende generaties perspectief te bieden.

Er wordt aandacht besteed aan de kinderen, de ouders, leraren en het management van een school. De programma’s gaan over het bijbrengen van het belang van familie, en gelijkheid wat betreft geslacht. CTF vindt dat met name (naast de ouders) ook leraren hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Verder is er een training over HIV/Aids en is er het programma leiderschap dat gegeven wordt aan zowel het management als leraren van een school.

Wat betreft de landbouw heeft CTF ook verschillende programma’s om de ontwikkeling te vergroten:

 • Aanmoedigen van het levensonderhoud: producenten wordt aangeleerd zo efficiënt mogelijk te verbouwen en daarna een zo eerlijk mogelijke prijs voor hun product te laten bepalen.
 • Het hygiëne programma om zo de mensen bewust te maken en ze de kennis te geven over het gebruik van sanitair en water.
 • Als laatste een programma dat bestaat uit het geven van specifieke trainingen voor het beroepsonderwijs, gericht op landbouw.

De school is in 2005 gestart door mr. Peter Kamara. Hij is pastor maar ook leraar, en hij had en passie om hier een school te starten. Hij begon met een kleuterschool en na twee jaar is hij ook gestart met de basisschool. Dat deze school er na veertien jaar nog steeds is, ondanks de tegenslagen van de ebola crisis en de economische crisis, zegt iets over zijn drive om de kinderen een plek te bieden om zich te ontwikkelen en te kunnen leren. Het schoolbestuur heeft zich ertoe gezet om deze situatie te veranderen en heeft Cotton Tree Foundation benaderd om hun te komen helpen bij het realiseren van hun droom: een veilige en goede omgeving voor de kinderen. Zonder een goed gebouw kan de school geen steun krijgen van de overheid om het onderhoud te kunnen doen en om leraren te betalen. Om nu rond te kunnen komen als school wordt er schoolgeld gevraagd. Zodra de school is goedgekeurd is het onderwijs gratis en zal de overheid ook voor de salarissen van de docenten zorgen.

Doelen:

 • Grotere klaslokalen zorgen voor meer rust en beter onderwijs.
 • Duurzaam onderwijs: een goed schoolgebouw is noodzakelijk om overheidssteun te krijgen.
 • Basisschool die aantrekkelijk is voor docenten om te werken.

1
2