Bouw van een basisschool in Makomp in 2023

 • Teamwork
  Teamwork
 • Warm welkom
  Warm welkom
 • Lekker boottochtje!
  Lekker boottochtje!
 • Drukte op de bouwplaats
  Drukte op de bouwplaats
 • Prachtige natuur
  Prachtige natuur
 • Dakspaneten maken
  Dakspaneten maken
 • Materialen ophalen
  Materialen ophalen
 • Dat past precies!
  Dat past precies!
Werken tussen de palmbomen
Meebouwen aan een lang gekoesterde droom
Van kippenhok naar klaslokaal

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Makomp


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Fundering in Makomp

Terwijl het land in de ban is van verkiezingen, is het begin van de bouw van de lokalen in Makomp realiteit geworden.

Lees meer

Het begon met een droom...

School in een voormalige kippenschuur? Dat moet anders!

Lees meer

SL123 | Dansen in de regen

Een gezellige zingende groep maakte deze ochtend mooier

Lees meer

SL123 | Geland en in de bus richting Utrecht

Gertjan heeft gebeld met het nieuws dat ze zijn geland. Ze zijn mooi snel bagage wezen halen en zaten om 06:50 al in de bus richting Utrecht. Zijn verwachting is rond 9 uur bij de inzwaaiplek te zijn.

Lees meer


Gebied
Partner
Verandering

Je verblijft in het dorp Makomp waar zo’n 480 mensen wonen. Het dorp ligt op een aantal kilometers afstand van Lunsar, een wat grotere plaats. Makomp ligt in het district Port Loko, een district in het noordwesten van Sierra Leone. De mensen in het dorp leven voornamelijk van de landbouw. Ook verkopen ze soms de door hen verbouwde producten langs de kant van de weg.
In de zomer is het regenseizoen in Sierra Leone. Hierdoor is de omgeving prachtig groen. De temperaturen zijn vrij hoog, rond de 30 graden, met een hoge luchtvochtigheid. Er groeien veel palm-, mango- en cashewnotenbomen.

De partnerorganisatie Cotton Tree Foundation (CTF) heeft ook een trainingscentrum op het gebied van landbouw in Makomp. Vanuit hier worden veel boeren uit de omgeving getraind in betere landbouwtechnieken.

Umaru Fofanah

Private Bag 205
Freetown
Sierra Leone
+232 22 23 68 02
ctfmj@yahoo.com

CTF

Sinds 2007 werkt World Servants samen met de Cotton Tree Foundation (CTF) in Sierra Leone. De organisatie richt zich op de verbetering van de landbouw en het onderwijs in het land. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het bedrijfsleven een belangrijk uitgangspunt in de werkwijze van CTF.

Met name in het noorden en het westen worden er projecten ondersteund, zo ook door World Servants. De armoede op het platteland is daar erg hoog: maar liefst 78% leeft hier onder de armoedegrens. Goed onderwijs zou dus helpen om in ieder geval de toekomst van de volgende generaties perspectief te bieden.

Er wordt aandacht besteed aan de kinderen, de ouders, leraren en het management van een school. De programma’s gaan over het bijbrengen van het belang van familie, en gelijkheid wat betreft geslacht. CTF vindt dat met name (naast de ouders) ook leraren hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Verder is er een training over HIV/Aids en is er het programma leiderschap dat gegeven wordt aan zowel het management als leraren van een school.

Wat betreft de landbouw heeft CTF ook verschillende programma’s om de ontwikkeling te vergroten:

 • Aanmoedigen van het levensonderhoud: producenten wordt aangeleerd zo efficiënt mogelijk te verbouwen en daarna een zo eerlijk mogelijke prijs voor hun product te laten bepalen.
 • Het hygiëne programma om zo de mensen bewust te maken en ze de kennis te geven over het gebruik van sanitair en water.
 • Als laatste een programma dat bestaat uit het geven van specifieke trainingen voor het beroepsonderwijs, gericht op landbouw.

Een predikantenechtpaar uit het dorp is in 2019 een school gestart. Men zag dat het met name voor kleine kinderen lastig was om in Lunsar naar school te gaan omdat het 30-60 minuten lopen is. Voor kleine kinderen is dit erg ver en gevaarlijk. Met name in het regenseizoen durven ouders hun (kleine) kinderen niet te laten gaan. In het dorp stond nog een ‘poultry house’, een soort kippenhok. Na een grondige schoonmaakbeurt gebruikt men dit nu als school. Dat is echter een noodoplossing: er zit nauwelijks afscheiding tussen de klassen en de ‘lokalen’ zijn erg klein. En in de regentijd kan er vaak geen les worden gegeven omdat het dak niet goed is en er veel regen het klaslokaal binnen kan komen. Om goed onderwijs te kunnen geven, is een goed schoolgebouw nodig.

Bij het eerste bezoek van World Servants in 2020 waren ze naast de kleuterschool ook begonnen met klas één en twee. Bij het tweede bezoek in 2022 waren ze al verder gegaan met klas drie en vier. Dat laat zien dat ze er echt voor gaan. Maar door de ruime verdubbeling van de kinderen is de nood ook nog duidelijker geworden.
Ondertussen heeft CTF er ook al voor gezorgd dat een aantal kinderen in het sponsorprogramma van hun partner Woord & Daad is opgenomen, waardoor er voor de kinderen meer perspectief is voor goed onderwijs en er ook mogelijkheden zijn voor de leraren om getraind te kunnen worden. Daarmee wordt het onderwijs van meerdere kanten verbeterd.

Doelen:

 • Een beter toekomstperspectief bieden voor de kinderen
 • De onderwijsomstandigheden verbeteren
 • School kunnen bieden tijdens het regenseizoen
 • Getrainde leraren voor beter onderwijs