Bouw van klaslokalen in Kambia in 2018

 • Jazz hands!
  Jazz hands!
 • Houd me vast!
  Houd me vast!
 • Hand in hand, zij aan zij
  Hand in hand, zij aan zij
 • Even de spierballen tonen
  Even de spierballen tonen
 • Elke dag is een nieuw avontuur
  Elke dag is een nieuw avontuur
 • Kan het nog mooier?!
  Kan het nog mooier?!
 • Een van de tijdelijke klaslokalen in gebruik
  Een van de tijdelijke klaslokalen in gebruik
 • Tijdelijk klaslokaal
  Tijdelijk klaslokaal
 • Ga je mee een stukje varen?
  Ga je mee een stukje varen?
 • Jongen in tijdelijk klaslokaal
  Jongen in tijdelijk klaslokaal
 • Cultuur snuiven
  Cultuur snuiven
 • Kleurrijk bouwen!
  Kleurrijk bouwen!
 • Stenen zijn klaar om vervoerd te worden naar de bouwplaats
  Stenen zijn klaar om vervoerd te worden naar de bouwplaats
 • Wat beleven we vandaag?
  Wat beleven we vandaag?
 • Groen, groener, groenst
  Groen, groener, groenst
Enorme verbetering
Dankbaarheid
Cultuurschok

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Kambia


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

SL218 | Al flink wat werk verzet in Kambia

Komende zomer zullen er drie nieuwe klaslokalen in Kambia gebouwd worden. De projectcoördinator heeft in mei de locatie bezocht om te zien hoe het met de voorbereidingen gaat.

Zoals je in het filmpje kunt zien, wordt er flink wat werk verzet en schiet het al heel erg op met het fundament voor de klaslokalen.

Lees meer

SL218 | Op naar het vliegveld 🛫

Het ziet er bijna op voor de Zeistenaren in Sierra Leone. Na een laatste dag in hoofdstad Freetown reizen ze straks naar het vliegveld. 

Lees meer

Gefeliciteerd 🎂

Kelly feliciteren? www.worldservants.nl/groeten

Cees
Wat een feest. We gaan richting strand en huis. Maar boven al een feest dat Kelly jarig is. Waarschijnlijk hebben wij al taart op als jullie dat lezen. Kelly weet het nog niet maar die krijgen we onderweg. Groeten uit het feestelijke Kambia.
10:39


Enthousiaste ontvangst in Kambia


Tijdens een bezoek voor World Servants aan Sierra Leone hebben we een kijkje genomen bij de Church of the Lord school in Kambia, waar in 2018 drie klaslokalen zijn gebouwd door World Servants groep SL218.
Zodra we het terrein van de school oplopen worden we bestormd door tientallen kinderen die ons begroeten. Wanneer de kinderen weer naar binnen geroepen worden door de leraren kunnen we de school rustig bekijken. De nieuwe klaslokalen zien er goed verzorgd uit!
We krijgen een rondleiding langs de klaslokalen. Klas 1, 2 en 3 zitten in de nieuwe klaslokalen. We lopen door naar het oude schoolgebouw, waar de kleuterschool en klas 6 zit. Tenslotte eindigt de rondleiding in de ‘noodlokalen’ van klas 4 en 5, gemaakt van stokken en golfplaten. Het verschil is groot: De nieuwe klaslokalen zijn ruimer, beter afgeschermd van de andere klaslokalen en kunnen tijdens het regenseizoen zonder wateroverlast gebruikt worden.
Na de rondleiding nodigt hoofddocent John Kamara ons uit in zijn kantoor en vertelt iets over zijn ervaringen van het project: “Ik was verbaast dat Nederlandse jongeren hun land hebben verlaten om voor ons te werken. De groep heeft heel hard gewerkt en goed samengewerkt.”
Ook vertelt hij wat de impact is van het nieuwe gebouw: “In oktober 2018 zijn de klaslokalen in gebruik genomen. Er komen nu meer kinderen naar de school vanwege het nieuwe gebouw. Dit is een manier om ze te motiveren.”
Ook legt de hoofddocent uit dat ze niet stil gezeten hebben: met stokken is er een hekwerk om de school gemaakt. Zo is er een veilig schoolplein afgezet voor de leerlingen.
Aan het eind van het gesprek lopen we rustig naar de auto, maar dit blijft niet onopgemerkt door de kinderen, die direct op ons afkomen. Pas na tientallen high fives kunnen we de enthousiaste leerlingen en de goed onderhouden schoolterrein verlaten.

Lees meer

Nog een paar mooie foto's van het verfwerk in Kambia

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Kambia is met 21.000 inwoners de grootste stad van het Kambia District dat een noordelijke provincie van Sierra Leone is. De stad ligt strategisch aan de handelsroute die van de hoofdstad Freetown naar Conakry, de hoofdstad van Guinee, loopt. Hierdoor is het een belangrijke handelsstad.

Voordat de Britten en Portugezen in Sierra Leone aankwamen, vestigde een boer met de naam Pa Kambi zich aan de oever van de rivier waar vandaag de dag Kambia ligt. Inwoners van naburige dorpen kwamen langs bij Pa Kambi en ontdekten dat hij leefde van zijn boeren bestaan. Ze vestigden zich om hem heen en zo ontstond de plaats Kambia, wat Pa Kambi betekent.

In Kambia wonen verschillende etnische groepen. De grootste religie is de Islam. Het district kent een tropisch klimaat met een regenseizoen van mei tot november. De gemiddelde temperatuur ligt op ongeveer 26 graden Celsius gedurende het jaar.

Edward Bailor

Private Bag 205
Freetown
Sierra Leone
+232 22 23 68 02
ctfmj@yahoo.com

CTF

Sinds 2007 werkt World Servants samen met de Cotton Tree Foundation (CTF) in Sierra Leone. De organisatie richt zich op de verbetering van de landbouw en het onderwijs in het land. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het bedrijfsleven een belangrijk uitgangspunt in de werkwijze van CTF. Met name in het noorden en het westen worden er projecten ondersteund, zo ook door World Servants. De armoede op het platteland is daar erg hoog: maar liefst 78% leeft hier onder de armoedegrens. Goed onderwijs zou dus helpen om in ieder geval de toekomst van de volgende generaties perspectief te bieden. Er wordt aandacht besteed aan de kinderen, de ouders, leraren en het management van een school. De programma’s gaan over het bijbrengen van het belang van familie, en gelijkheid wat betreft geslacht. CTF vindt dat met name (naast de ouders) ook leraren hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Verder is er een training over HIV/Aids en is er het programma leiderschap dat gegeven wordt aan zowel het management als leraren van een school. Wat betreft de landbouw heeft CTF ook verschillende programma’s om de ontwikkeling te vergroten: Aanmoedigen van het levensonderhoud: producenten wordt aangeleerd zo efficiënt mogelijk te verbouwen en daarna een zo eerlijk mogelijke prijs voor hun product te laten bepalen. Het hygiëne programma om zo de mensen bewust te maken en ze de kennis te geven over het gebruik van sanitair en water. Als laatste een programma dat bestaat uit het geven van specifieke trainingen voor het beroepsonderwijs, gericht op landbouw.

Het onderwijsbureau van Kambia gaf aan The Church of the Lord School te ondersteunen met de bouw van extra klaslokalen, maar hield haar woord niet. Ze stelden eigen prioriteiten en wilden geen geld uitgeven aan de bouw van klaslokalen. Om goed onderwijs te geven aan de 385 7-12 jarigen en de 60 3-6 jarigen is het noodzakelijk dat het aantal leerlingen per klas wordt teruggebracht van 62 naar 45. Door jouw inzet zal de kwaliteit van het onderwijs stijgen. Jij wilt toch ook dat verschil maken?

Doelen:

 • Het aantal leerlingen per klas van 62 terugbrengen naar 45.
 • De kwaliteit van het onderwijs verhogen.