Bouw van klaslokalen in Kambia in 2018

 • Stenen zijn klaar om vervoerd te worden naar de bouwplaats
  Stenen zijn klaar om vervoerd te worden naar de bouwplaats
 • Tijdelijk klaslokaal
  Tijdelijk klaslokaal
 • Een van de tijdelijke klaslokalen in gebruik
  Een van de tijdelijke klaslokalen in gebruik
 • Jongen in tijdelijk klaslokaal
  Jongen in tijdelijk klaslokaal
Enorme verbetering
Dankbaarheid
Cultuurschok

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Kambia


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

SL218 | Al flink wat werk verzet in Kambia

Komende zomer zullen er drie nieuwe klaslokalen in Kambia gebouwd worden. De projectcoördinator heeft in mei de locatie bezocht om te zien hoe het met de voorbereidingen gaat.

Zoals je in het filmpje kunt zien, wordt er flink wat werk verzet en schiet het al heel erg op met het fundament voor de klaslokalen.

Lees meer

SL218 | Daar zijn we weer!

De groep uit Sierra Leone is na een nachtje vliegen weer veilig en wel in Nederland aangekomen. Tijd om bij te komen van een prachtig avontuur!

SL218 | Op naar het vliegveld 🛫

Het ziet er bijna op voor de Zeistenaren in Sierra Leone. Na een laatste dag in hoofdstad Freetown reizen ze straks naar het vliegveld. 

Lees meer

Prachtige beelden uit Kambia!

De filmbeelden hadden jullie nog te goed van het set-up team. Er is nu een mooie compilatie gemaakt van het bezoek, waarin hoofdmeester John Y. Kamara verteld wat het effect is van de komst van de WS groep en wat het gebouw betekent voor de school.

Lees meer

Opvallende uitbreiding van de school in Kambia

Na project SL218 heeft de school Church of the Lord ook andere steun gekregen met als resultaat dat er nog eens 9 klaslokalen zijn gebouwd.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Kambia is met 21.000 inwoners de grootste stad van het Kambia District dat een noordelijke provincie van Sierra Leone is. De stad ligt strategisch aan de handelsroute die van de hoofdstad Freetown naar Conakry, de hoofdstad van Guinee, loopt. Hierdoor is het een belangrijke handelsstad.

Voordat de Britten en Portugezen in Sierra Leone aankwamen, vestigde een boer met de naam Pa Kambi zich aan de oever van de rivier waar vandaag de dag Kambia ligt. Inwoners van naburige dorpen kwamen langs bij Pa Kambi en ontdekten dat hij leefde van zijn boeren bestaan. Ze vestigden zich om hem heen en zo ontstond de plaats Kambia, wat Pa Kambi betekent.

In Kambia wonen verschillende etnische groepen. De grootste religie is de Islam. Het district kent een tropisch klimaat met een regenseizoen van mei tot november. De gemiddelde temperatuur ligt op ongeveer 26 graden Celsius gedurende het jaar.

Edward Bailor

Private Bag 205
Freetown
Sierra Leone
+232 22 23 68 02
ctfmj@yahoo.com

CTF

Sinds 2007 werkt World Servants samen met de Cotton Tree Foundation (CTF) in Sierra Leone. De organisatie richt zich op de verbetering van de landbouw en het onderwijs in het land. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het bedrijfsleven een belangrijk uitgangspunt in de werkwijze van CTF.

Met name in het noorden en het westen worden er projecten ondersteund, zo ook door World Servants. De armoede op het platteland is daar erg hoog: maar liefst 78% leeft hier onder de armoedegrens. Goed onderwijs zou dus helpen om in ieder geval de toekomst van de volgende generaties perspectief te bieden.

Er wordt aandacht besteed aan de kinderen, de ouders, leraren en het management van een school. De programma’s gaan over het bijbrengen van het belang van familie, en gelijkheid wat betreft geslacht. CTF vindt dat met name (naast de ouders) ook leraren hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Verder is er een training over HIV/Aids en is er het programma leiderschap dat gegeven wordt aan zowel het management als leraren van een school.

Wat betreft de landbouw heeft CTF ook verschillende programma’s om de ontwikkeling te vergroten:

 • Aanmoedigen van het levensonderhoud: producenten wordt aangeleerd zo efficiënt mogelijk te verbouwen en daarna een zo eerlijk mogelijke prijs voor hun product te laten bepalen.
 • Het hygiëne programma om zo de mensen bewust te maken en ze de kennis te geven over het gebruik van sanitair en water.
 • Als laatste een programma dat bestaat uit het geven van specifieke trainingen voor het beroepsonderwijs, gericht op landbouw.

Het onderwijsbureau van Kambia gaf aan The Church of the Lord School te ondersteunen met de bouw van extra klaslokalen, maar hield haar woord niet. Ze stelden eigen prioriteiten en wilden geen geld uitgeven aan de bouw van klaslokalen. Om goed onderwijs te geven aan de 385 7-12 jarigen en de 60 3-6 jarigen is het noodzakelijk dat het aantal leerlingen per klas wordt teruggebracht van 62 naar 45. Door jouw inzet zal de kwaliteit van het onderwijs stijgen. Jij wilt toch ook dat verschil maken?

Doelen:

 • Het aantal leerlingen per klas van 62 terugbrengen naar 45.
 • De kwaliteit van het onderwijs verhogen.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage