Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

lokalen voor een basisschool in Mabla

 • Warm welkom
  Warm welkom
 • Lekker boottochtje!
  Lekker boottochtje!
 • Prachtige natuur
  Prachtige natuur
 • Teamwork
  Teamwork
 • Materialen ophalen
  Materialen ophalen
 • Dat pas precies!
  Dat pas precies!
 • Dakspanten maken
  Dakspanten maken
 • Drukte op de bouwplaats
  Drukte op de bouwplaats
Veilige school
Rivier in het dorp
Apen

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Het schoolgebouw in Mabla is aan beide kanten deels ingestort tijdens hevige regen. Het middelste deel verkeert in slechte staat, biedt onvoldoende ruimte en is onveilig. Sommige ouders houden daarom hun kinderen thuis van school. Jij helpt mee om hier drie stevige, veilige lokalen neer te zetten zodat ouders hun kinderen weer onbezorgd naar school kunnen laten gaan.

Voor wie?

De leerlingen van de school in Mabla komen uit het dorp zelf en uit drie omringende dorpen. In januari 2024 zaten er 92 leerlingen op school. Drie docenten geven elk les aan twee klassen, groep 3 t/m 8. Met een nieuw gebouw zullen meer ouders het vertrouwen krijgen om hun kinderen weer naar school te laten gaan, waardoor het aantal leerlingen hopelijk zal stijgen.

Waar ga je dat doen?

Het dorpje Mabla ligt in Port Loko district, ongeveer 2.5 uur rijden ten oosten van de hoofdstad Freetown. Het ligt aan een doodlopende weg, die ophoudt bij een rivier. Zand mijnen uit deze rivier is een belangrijke inkomstenbron. Daarnaast leven veel mensen van de landbouw, zoals rijst, cassave, peper, bonen, maïs en pinda’s.

Waarom?

Bouw mee aan een veilige leeromgeving voor de kinderen in Mabla zodat zij niet langer in een half-ingestort gebouw lessen hoeven te volgen.

27-7 tot 17-8-2024bijdrage: 2630

Uniek

Verandering

Meer

Nieuws

Het unieke van dit project

Het zand voor de bouw van de lokalen wordt uit de rivier in het dorp gehaald. Dit biedt een unieke kans om ook dit deel van het proces mee te krijgen. In die rivier ligt bovendien een eilandje waar apen zich verbergen tussen de bomen. Mensen in het dorp zijn enorm enthousiast, kijken vurig uit naar een nieuw schoolgebouw en willen graag trots en gastvrij meer van hun mooie dorp laten zien.

Verandering

Het districtskantoor van het Ministerie van Onderwijs vroeg partner CTF om op bezoek te gaan bij deze school, die in 2012 is opgericht door de gemeenschap, inclusief de huidige directeur. Veel kinderen werkten toentertijd op het land of in de zand- of kleimijnen. De school bracht een toekomst voor de kinderen. Een nieuw gebouw zal ouders het vertrouwen geven om hun kinderen naar school te laten gaan en goede docenten aantrekken. De huidige school heeft bovendien geen toiletten. De dichtstbijzijnde school is een kilometer of vijf lopen en die wandeling brengt de nodige risico’s met zich mee.

Wat doe je nog meer?

Naast de bouw is er van alles te leren over de cultuur en veelbewogen geschiedenis van Sierra Leone. Misschien breng je een bezoek aan de smid in het dorp, die gereedschap maakt voor de landbouw. Of je werkt mee met een boer op het land, leert wat erbij komt kijken om hier een maaltijd te bereiden, bezoekt de markt in een naburig dorp, of maakt een boottocht. Je sluit je verblijf in het land af aan het strand in Freetown.

Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.


CTF

In Mabla komt het zand voor de bouw rechtstreeks uit de rivier die door het dorp loopt. Hier help je mee met de bouw van nieuwe lokalen om het huidige, half ingestorte gebouw te vervangen. Hiermee geef je ouders weer het vertrouwen hun kinderen naar school te laten gaan.

Umaru Fofanah

2630,-

27-7 tot 17-8-2024

Het verhaal van...

Ruben en Annemarijn zijn net twee dagen terug uit Sierra Leone. Het stel bouwde mee aan een basisschool. Met de ervaring nog vers op het netvlies doen ze niets liever dan vertellen over de reis van hun leven. Ruben: ‘Ik zit nog helemaal daar met m’n hoofd. Ik zat de afgelopen dagen vooral voor me uit te staren. Ik kan het gewoon allemaal niet beseffen.’ Annemarijn: ‘Bij mij overheerst het besef dat de beelden van TV echt blijken te zijn en dat we daar wat aan moeten doen!’

Lees verder