Malawi | Spannend en verrijkend

Lisanne vroeg zich af waar ze aan begonnen was, maar achteraf was het de voorbereidingen en acties allemaal meer dan waard! Ze vertelt over haar ervaringen in Malawi.

"Het is alweer een tijd terug dat ik samen met wat mensen van World Servants Krimpenerwaard richting het mooie Malawi vertrok. Ondanks dat ik er veel zin in had, heb ik vlak van tevoren wel een paar keer gedacht: Lisanne, waar begin je aan? Maar achteraf vind ik het allemaal meer dan waard! Uit je comfortzone stappen is onwijs spannend, maar het kan ook enorm verrijkend zijn.

Door deze werkvakantie ben ik dingen over mezelf te weten gekomen die ik van tevoren helemaal niet had verwacht. Zo had ik bijvoorbeeld niet verwacht dat ik zonder te klagen drie weken lang om de dag m'n haren met een half emmertje water zou wassen én dat ik dit water soms zelfs zou delen met twee projectgenoten. Ook had ik niet verwacht dat een gat in de grond prima als toilet kan dienen. Vlak voordat ik vertrok zei iemand nog tegen mij: 'Lisanne, wees wel een beetje lief voor die kindjes daar hè?'. Natuurlijk was deze opmerking eerder laconiek bedoeld, maar er zat wel een kern van waarheid in. Ik had eerder een hekel aan kinderen dan dat ik ze leuk, lief en schattig vond. Ik had dus niet verwacht dat ik enorm zou kunnen genieten van iedere keer dat ik de stralende lach op het gezicht van een kind zou zien en zelfs kon genieten als mijn gezicht werd beplakt met stickers en ik vol enthousiasme voor een groep van circa 100 kinderen 'Read your Bible' - inclusies gebaren - zou zingen.

Het leven in Malawi was simpel, maar juist doordat alle luxe wegviel kwam ik dichter bij mijzelf en bij God."

Doordat alle luxe wegviel, kwam ik dichter bij mijzelf en bij God.

Lisanne Vroege