Trek je nieuwe jas aan!

Frances was in augustus 2015 in het dorpje Mazanga in Malawi. Hier bouwden zij klaslokalen en een lerarenwoning. Daarnaast was er ook heel veel contact met de lokale bevolking en sliep ze een nachtje bij hen thuis. 

Daar zitten we dan. We zijn uitgenodigd bij Simeon, een dorpshoofd tijdens ons huisbezoek in Mazanga, Malawi afgelopen zomer. Een heel aantal hebben we eerder gezien bij ons op de bouw. Na een tijdje kletsen we gezellig met elkaar en zit de woonkamer van zo’n 15m2 vol. Vol met vrouwen, mannen en kinderen, zo’n twintig mensen in totaal.  De vrouwen dansen en zingen vol enthousiasme voor ons. Later die avond gaan we naar de keuken, die is buiten. Met z’n allen zitten we om het vuurtje heen om daar de pannenkoeken te bakken. Wat was dat een feest!

We worden moe, dus we trekken ons terug voor een nachtrust. Precies zoals de mensen hier elke dag slapen, zo slapen wij ook voor een nachtje. De volgende dag ben ik in gesprek met Grace, de oma van het hele gezelschap. We zijn gezellig aan het kletsen, zij in haar eigen taal, ik in mijn taal. We verstonden elkaar niet en toch hadden we het zo gezellig met elkaar.  Even later wordt er voor mij vertaald door een leraar: Grace wilde laten weten dat, ondanks we elkaar niet konden verstaan, het zo gezellig met elkaar was. Ze was ons zo dankbaar dat wij daar waren en de cultuur echt leerde kennen. Ik had kippenvel. World Servants verbindt. 

Ik heb heel veel mogen leren over dankbaarheid, dienstbaarheid en over het geloof. De gesprekken die ik heb mogen voeren met zowel de locals als met de land coördinatoren hebben veel indruk op mij gemaakt. Vaak denk ik terug aan deze waardevolle momenten. Toen ik deze week een berichtje kreeg met de tekst: ‘’You touch people’s lives in a gentle and yet powerful ways’’, kreeg ik bevestiging van het werk dat we hebben mogen doen. En daarvoor ben ik World Servants dankbaar! Ik heb tijdens deze projecten zoveel mogen ontvangen. Ik heb mogen uitdelen van de zegeningen die ik heb mogen krijgen, en de locals deelden van hun zegen met mij. Want God zegent om anderen tot zegen te zijn! Ik heb een dankbaar hart.

Had je mij een paar jaar geleden gevraagd of ik bij een gezin zou gaan slapen in the middle of nowhere, dan had ik nee gezegd. Nu, een paar jaar later, en een paar World Servants ervaringen rijker kan ik me niets mooiers voorstellen. Dus ik daag ook iedereen uit: trek de oude jas uit en je nieuwe aan. Want World Servants bouwt aan verandering! 

Ik daag iedereen uit: trek de oude jas uit en je nieuwe aan

Frances Groote Bromhaar