Bouw van een kleuterschool in Cinya in 2022

 • Samen plezier maken
  Samen plezier maken
 • Tijd voor gezelligheid!
  Tijd voor gezelligheid!
 • Hier kunnen kinderen straks naar school
  Hier kunnen kinderen straks naar school
 • Wie zou deze interland winnen?
  Wie zou deze interland winnen?
 • Harde werker
  Harde werker
 • Eindeloze paden
  Eindeloze paden
 • Spot jij ze straks op safari?
  Spot jij ze straks op safari?
 • Bouw mee aan een kleuterschool in Oeganda
  Bouw mee aan een kleuterschool in Oeganda
 • Indrukwekkende natuur
  Indrukwekkende natuur
 • Allerlei tinten groen
  Allerlei tinten groen
 • Een stoffige tocht
  Een stoffige tocht
 • Ga je mee op ontdekkingstocht?
  Ga je mee op ontdekkingstocht?
 • Een bijzonder landschap
  Een bijzonder landschap
 • De finishing touch
  De finishing touch
Op safari in Oeganda
Basisvaardigheden voor alle kinderen
Unieke geschiedenis en cultuur

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Cinya


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

UG122 | Welkom thuis toppers

De groep uit Uganda werd met smart opgewacht door alle vrienden en familie. 

Lees meer

UG122 | Aan de grond

Linda
Inmiddels staan we weer veilig aan de grond in Brussel. Op naar de koffers en dan zien we jullie in Utrecht!
07:37


Goede herinneringen en mooie vooruitzichten

De bouw van de kleuterschool en latrines in Cinya is afgerond en de lokalen zijn in gebruik genomen. Het nieuwe gebouw leidt tot meer leerlingen en leraren. De aanwezigheid van de World Servants groep heeft heel wat indrukken achtergelaten.

Lees meer

Bijna af, nu de toiletten nog

In Cinya is het wachten op het afronden van de toiletten, zodat het schoolgebouw in gebruik genomen kan worden.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering
Verhalen

Het dorp Cinya ligt in het warme en droge noordwesten van Oeganda. Na een dag reizen vanuit Kampala, de hoofdstad in het zuiden van het land, kom je aan in het Arua district. Onderweg zie je prachtige landschappen aan je voorbij trekken, met bananenbomen en kleine dorpjes en als je geluk hebt heb je al een impala of baviaan gespot.
Aan het eind van de lange reis, sla je een zandweg in om na een paar honderd meter aan te komen in Cinya, midden in een prachtig landelijk gebied, waar mensen voornamelijk leven van de landbouw.

Mary Angoro

PO Box 30768
Kampala
Uganda
+256 41 25 03 86
uganda@aeint.org

AEE - Uganda

African Evangelistic Enterprise (AEE) is een Afrikaanse organisatie die in meerdere landen werkzaam is, met name in het oosten en zuiden van het Afrikaanse continent, waaronder Oeganda en Rwanda. In 1971 is AEE Uganda opgericht. Hun droom is tweeledig: aan de ene kant willen ze zoveel mogelijk mensen bereiken met het evangelie en aan de andere kant willen ze praktische hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, water en sanitatie en in het voorzien van hun dagelijkse levensonderhoud.

In Oeganda hebben ze voor de praktische hulp 4 programma’s lopen waarbinnen World Servants in 2 programma’s actief is. Het eerste project (zomer 2019) is gerelateerd aan het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs in en rond de hoofdstad Kampala. Daarnaast hebben ze op 3 plekken in het land vakscholen waar ze jaarlijks zo’n 500+ leerlingen een vak leren, variërend van timmerman tot kapster of automonteur. De grootste vakschool is gevestigd in Jinja: het Nile Vocational Institue (NVI), wat een begrip is in het land maar er zijn ook nog vakscholen in Hoima en Masaka. Ook hebben ze een ziekenhuis opgezet in Milne waar veel mensen uit de omgeving naar toe komen voor goede zorg.
Als vierde hebben ze een programma in het noordwesten van het land, dat gericht is op het verbeteren van de levensomstandigheden door het opzetten van zelfhulpgroepen. Dit programma wordt door Red een Kind gefinancierd en biedt de mensen de kans om uit armoede te komen, door gebruik te maken van de capaciteit van de mensen zelf. Door trainingen leren ze om samen te sparen om daarmee investeringen te kunnen doen die ervoor zorgen dat ze meer inkomen kunnen genereren, of tegenslagen kunnen opvangen. Ze leren betere landbouw technieken, maar ook krijgen ze trainingen op het gebied van opvoeding, hygiëne en gezonde voeding. Door eenheid te creëren in gemeenschappen kan er ook meer invloed uitgeoefend worden op lokaal beleid. Ondersteunen en mobiliseren zijn sleutelwoorden van de organisatie om verandering in het land te kunnen bewerkstelligen. Vanaf 2020 draagt World Servants bij in dit programma met de bouw van kleuterscholen om zo de instroom in het basis onderwijs te vergroten en de kinderen door de voorbereiding binnen het kleuteronderwijs een betere start te kunnen maken op de basis school.

Het leerlingenaantal van de kleuterklassen groeit hard. Het tijdelijke schoolgebouw is te klein geworden om alle kinderen les te kunnen geven. Met de bouw van de kleuterschool in Cinya kunnen meer kinderen naar school.

Doelen:

 • Voor de groep kinderen die nu al les krijgt een betere leeromgeving creëren.
 • Het gestarte initiatief van de gemeenschap ondersteunen
 • Meer kinderen op jonge leeftijd naar school laten gaan
 • Ouders een extra stimulans geven om hun kinderen naar school te laten gaan