Bouw van een kleuterschool in Omoo in 2023

 • Samen plezier maken
  Samen plezier maken
 • Tijd voor gezelligheid!
  Tijd voor gezelligheid!
 • Een bijzonder landschap
  Een bijzonder landschap
 • Hier kunnen kinderen straks naar school
  Hier kunnen kinderen straks naar school
 • Een stoffige tocht
  Een stoffige tocht
 • Ga je mee op ontdekkingstocht?
  Ga je mee op ontdekkingstocht?
 • Indrukwekkende natuur
  Indrukwekkende natuur
 • De finishing touch
  De finishing touch
 • Harde werker
  Harde werker
 • Wie zou deze interland winnen?
  Wie zou deze interland winnen?
 • Eindeloze paden
  Eindeloze paden
 • Allerlei tinten groen
  Allerlei tinten groen
 • Spot jij ze straks op safari?
  Spot jij ze straks op safari?
 • Bouw mee aan een kleuterschool in Oeganda
  Bouw mee aan een kleuterschool in Oeganda
Unieke Afrikaanse cultuur
Life skills-programma
Ontwikkeling van Self Help Groups

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Omoo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

De voorbereidingen zijn in gang

De community is al druk bezig met het bakken van stenen voor de bouw van de nieuwe kleuterschool

Lees meer

Make the difference

The key pillars of a successful project is a motivated and united community - this is what you see in the Omoo village...

Lees meer

UG123 | Onthaal met worstenbrood

Thuiskomen in Brabant betekent natuurlijk...

Lees meer

UG123 | Dagverslag donderdag 3 augustus

Op de laatste dag in Oeganda zijn souvenirs gekocht en is Lake Victoria bezocht.

Lees meer

Flinke voortgang sinds vertrek van de groep

Het dak van de kleuterschool in Amazu is voltooid en de tanks voor de latrines zijn klaar.

Lees meer
Gebied
Partner
Verandering

Het dorp Omoo ligt in het warme en droge noordwesten van Oeganda. Na een dag reizen vanuit Kampala, de hoofdstad in het zuiden van het land, kom je aan in het Arua district. Onderweg zie je prachtige landschappen aan je voorbij trekken, met bananenbomen en kleine dorpjes en, als je geluk hebt, heb je al een impala of baviaan gespot. Het is een afgelegen locatie op het platteland, omgeven door prachtige natuur. De meeste mensen leven van de opbrengst van hun land, zoals maïs, cassave, aardappelen en verschillende soorten bananen. De dorpskern bestaat uit een multifunctioneel kerkgebouw en nog wat kleinere huizen die als onderkomen voor de groep gaan dienen.

Mary Angoro

PO Box 30768
Kampala
Uganda
+256 41 25 03 86
uganda@aeint.org

AEE - Uganda

African Evangelistic Enterprise (AEE) is een Afrikaanse organisatie die in meerdere landen werkzaam is, met name in het oosten en zuiden van het Afrikaanse continent, waaronder Oeganda en Rwanda. In 1971 is AEE Uganda opgericht. Hun droom is tweeledig: aan de ene kant willen ze zoveel mogelijk mensen bereiken met het evangelie en aan de andere kant willen ze praktische hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, water en sanitatie en in het voorzien van hun dagelijkse levensonderhoud.

In Oeganda hebben ze voor de praktische hulp 4 programma’s lopen waarbinnen World Servants in 2 programma’s actief is. Het eerste project (zomer 2019) is gerelateerd aan het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs in en rond de hoofdstad Kampala. Daarnaast hebben ze op 3 plekken in het land vakscholen waar ze jaarlijks zo’n 500+ leerlingen een vak leren, variërend van timmerman tot kapster of automonteur. De grootste vakschool is gevestigd in Jinja: het Nile Vocational Institue (NVI), wat een begrip is in het land maar er zijn ook nog vakscholen in Hoima en Masaka. Ook hebben ze een ziekenhuis opgezet in Milne waar veel mensen uit de omgeving naar toe komen voor goede zorg.
Als vierde hebben ze een programma in het noordwesten van het land, dat gericht is op het verbeteren van de levensomstandigheden door het opzetten van zelfhulpgroepen. Dit programma wordt door Red een Kind gefinancierd en biedt de mensen de kans om uit armoede te komen, door gebruik te maken van de capaciteit van de mensen zelf. Door trainingen leren ze om samen te sparen om daarmee investeringen te kunnen doen die ervoor zorgen dat ze meer inkomen kunnen genereren, of tegenslagen kunnen opvangen. Ze leren betere landbouw technieken, maar ook krijgen ze trainingen op het gebied van opvoeding, hygiëne en gezonde voeding. Door eenheid te creëren in gemeenschappen kan er ook meer invloed uitgeoefend worden op lokaal beleid. Ondersteunen en mobiliseren zijn sleutelwoorden van de organisatie om verandering in het land te kunnen bewerkstelligen. Vanaf 2020 draagt World Servants bij in dit programma met de bouw van kleuterscholen om zo de instroom in het basis onderwijs te vergroten en de kinderen door de voorbereiding binnen het kleuteronderwijs een betere start te kunnen maken op de basis school.

De toekomst van de ontwikkeling van de kinderen en daarmee de gemeenschap stagneert door de afwezigheid van gedegen schoolgebouwen en onderwijs. De kleuterschool in Omoo geeft de mogelijkheid om de kinderen op jonge leeftijd onderwijs aan te bieden en helpt schooluitval op latere leeftijd te voorkomen. Momenteel gaan er 74 kinderen naar de kleuterschool. Na de kleuterschool gaan de kinderen naar het basisonderwijs in andere omliggende dorpen waar zij dan oud genoeg voor zijn om dit zelfstandig per voet te kunnen doen. Het is een geweldige beloning en stimulans voor het, door de gemeenschap gestarte, initiatief met AEE en Red een Kind om een ECD te starten. Door middel van Self Help Groups hebben vrouwen en mannen als gemeenschap beter leren omgaan met het nemen van beslissingen, geld en initiatieven om gezinnen en de gemeenschap te helpen groeien. Een geweldige stimulans om hiermee door te gaan.

Doelen:

 • Goede klaslokalen voor de kleuters: hierdoor kan er beter les worden gegeven en wordt er meer ruimte geboden voor een kindvriendelijke omgeving.
 • Verbeteren van de zorg voor jonge kinderen: dit zal niet alleen de prestaties van kinderen verbeteren, maar ook hun gedrag positief beïnvloeden.
 • Verbeterde hygiënische omstandigheden: door schone toiletten zullen de kinderen minder vaak ziek zijn.
 • Meer kinderen op jongere leeftijd naar school.
 • Ouders een extra stimulans bieden om hun kinderen naar school te laten gaan.