Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een kleuterschool in Omgboa

 • Wat een ontvangst!
 • Wie gaat er winnen?
  Wie gaat er winnen?
 • Samen sta je sterk
  Samen sta je sterk
 • Warm welkom
  Warm welkom
 • Steen voor steen
  Steen voor steen
 • Op safari
  Op safari
 • Ga bij de locals op bezoek
  Ga bij de locals op bezoek
 • Ga jij mee?
  Ga jij mee?
 • Waar sta jij straks?
  Waar sta jij straks?
 • Kijken, kijken, (niet) kopen?
  Kijken, kijken, (niet) kopen?
Van onder een boom naar een heus lokaal
Landelijke omgeving
Watervallen in de Nijl

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

In Omgboa staat een oude, lemen kerk waarvan de muren half zijn verdwenen. In dit gebouw krijgen een aantal klassen van de basisschool les. Een paar andere klassen krijgen buiten les onder een afdakje, met stenen als stoelen. De kleuters zitten op de grond onder een boom. Jij bouwt mee aan drie lokalen voor de kleuterschool, die in Uganda uit drie klassen bestaat.

Voor wie?

Er zitten 79 kleuters en 279 basisschool leerlingen op Obivu school in Omgboa. Zij krijgen les van 8 docenten. De overheid investeert meer in basisonderwijs dan kleuteronderwijs. Daarom slaan World Servants, AEE Uganda en Red een Kind de handen ineen om lokalen te bouwen voor de kleuters. Een goede basis is van groot belang voor verder onderwijs. De kinderen spreken thuis Lugbara en leren op school Engels. Hier hebben ze hun hele verdere leven profijt van.

Waar ga je dat doen?

Obivu school staat in het dorp Omgboa. Dit dorp maakt deel uit van Nicu parish, Bileafe subcounty, Terego district. Het ligt in het Noordwesten van Uganda, ongeveer een uur rijden ten oosten van Arua. Vanaf de hoofdstad Kampala kun je algauw 10-12 uur genieten van een mooie busrit hier naartoe. De meeste inwoners leven van landbouw en veeteelt. Het is een afgelegen locatie in een mooie omgeving, waar de bevolking met blijde verwachting uitkijkt naar de komst van een groep Nederlanders.

Waarom?

Met jouw inzet draag je bij aan beter onderwijs in Omgboa, door de kleuters van onder het bladerdek van een boom naar een echt lokaal te brengen.

5-8 tot 24-8-2024bijdrage: 2630 Tickettoeslag: 195 Visumtoeslag: 65 Ga mee

Uniek

Verandering

Meer

Nieuws

Het unieke van dit project

In Omgboa is duidelijk behoefte aan nieuwe lokalen. De bouw van een kleuterschool zal hier een groot verschil maken. Men hecht veel waarde aan onderwijs. Omgboa is ver van de gebaande wegen gelegen. Buitenlanders komen hier niet vaak. De bewoners kijken daarom extra uit naar de komst van een groep. Die zal kunnen overnachten in een kerk die recent nieuw is gebouwd. Water is hier geen vanzelfsprekendheid.

Verandering

Obivu school functioneert op dit moment in een oud kerkgebouw met halve muren, onder een afdakje buiten en onder een boom. Kinderen zitten op de grond of zoeken een steen om net iets hoger te zitten. Onder de boom staat een bord waarop met krijt de lessen worden geschreven. Zodra er iemand langsloopt, zijn de kinderen afgeleid. Zonder muren krijgen ze alles mee wat er om hen heen gebeurt.

Eigen lokalen zorgen ervoor dat de kinderen zich beter kunnen concentreren. Ze zitten eveneens beter beschermd tegen zon, stof, of regen. Iedere docent zal les kunnen geven aan een eigen klas. De leerlingen zullen op stoelen of schoolbanken kunnen zitten, een stuk comfortabeler dan de huidige omstandigheden. In Omgboa maken nieuwe lokalen echt een groot verschil. Het is ook een motivatie voor ouders om het onderwijs van hun kinderen serieus te nemen en kinderen naar de kleuterschool te sturen. Als ze weten dat hun jonge kinderen veilig in een lokaal zitten, is dit voor de ouders een stimulans en geruststelling.

Kleuteronderwijs vormt een belangrijke basis voor verder onderwijs. Een goede basis biedt hoop voor de toekomst. Als kinderen pas voor het eerst naar school gaan wanneer ze naar de basisschool moeten, is er duidelijk een achterstand merkbaar. Op de kleuterschool leren ze niet alleen Engels, maar ook sociale vaardigheden.

Doelen:

 • Goede klaslokalen voor de kleuters: hierdoor kan er beter les worden gegeven en wordt er meer ruimte geboden voor een kindvriendelijke omgeving.
 • Verbeteren van de zorg voor jonge kinderen: dit zal niet alleen de prestaties van kinderen verbeteren, maar ook hun gedrag positief beïnvloeden.
 • Meer kinderen op jongere leeftijd naar school.
 • Ouders een extra stimulans bieden om hun kinderen naar school te laten gaan.

Wat doe je nog meer?

Behalve bouwen, zul je meer leren over het dagelijks leven in een dorp zoals Omgboa. Wellicht bezoek je een boer bij het bewerken van zijn akker. Een voetbalwedstrijd zal ook veel plezier en betrokkenheid geven. Je woont een kerkdienst bij in de Church of Uganda. In Arua kun je een bezoek aan de markt brengen. Je reist door Murchison Falls nationaal park, waar je wild kunt spotten en aan de adembenemend mooie watervallen van de Nijl zult staan. In de hoofdstad Kampala is er wellicht de gelegenheid om een paleis of museum te bezoeken en meer te leren over de boeiende historie van Uganda.

Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.


 • Voorbereidingen in Omgboa zijn in volle gang
 • Current church - inside
  Current church - inside
 • New church, school, community building and accommodation
  New church, school, community building and accommodation
 • Community welcome
  Community welcome
 • Community meeting
  Community meeting
 • Current church, shool, community building
  Current church, shool, community building

AEE - Uganda

Een kleuterschool in Omgboa biedt de kinderen een mogelijkheid op een goede toekomst. Op dit moment wordt er buiten les gegeven. World Servants werkt samen met partnerorganisatie AEE Uganda om de kleuters van heuse lokalen te voorzien.

Mary Angoro

2630,-

Toeslagen:

€260

5-8 tot 24-8-2024