Vader en zoon delen bijzondere ervaring

Evert en Bram van Uffelen, vader en zoon, delen de bijzondere ervaring van een World Servants-project. Zoon Bram ging in 2006 als eerste mee en maakte vervolgens vader Evert enthousiast die twee jaar later meeging. In dit verhaal vertellen ze hoe het verging.

 

Het verhaal van Bram...

Eerste kennismaking…
De eerste kennismaking met World Servants was in 2006. Ik hoorde in mijn omgeving veel goede verhalen over World Servants. Nieuwsgierig ging ik naar een informatieavond in Woerden. Daar startte een plaatselijke groep. Toen ik thuiskwam zei mijn vader meteen ‘dat moet je doen!’ Het jaar wat er erop volgde, stond in het teken van actievoeren en voorbereiden. Hoe meer het project naar Egypte dichterbij kwam, hoe meer zin ik kreeg om ook te gaan.

Eerste project…
Bij mijn eerste stap in Egypte dacht ik: waar ben ik terechtgekomen? Het is allemaal zo anders daar, zo nieuw. Je staat ineens in een totaal andere cultuur. Het bouwen moest ik wel aan wennen. Het was erg arm in Egypte en er stond geen wind. Samen zijn we er helemaal voor gegaan. We hadden gelukkig een leuke groep en ben ik een groepsmens, dus dat was erg tof.

En toen ging vader ook…
Na mijn tweede project ging mijn vader ook mee. We hadden hem behoorlijk enthousiast gemaakt met onze verhalen en foto’s. Best apart, je weet dat er ook volwassenprojecten zijn, maar als jongere houd je je daar niet mee bezig. Toch vond ik het ook heel gaaf dat hij meeging. Geweldig om zo ervaringen met elkaar te kunnen delen.

Terugblik…
Na het laatste project in Ghana heb ik veel verhalen van mijn vader gehoord. Het mooie aan samen deze passie delen, is dat je geen uitleg nodig hebt. Mijn vader is in de eerste week een stuk relaxter: hij relativeert door alledaagse dingen te vergelijken met hoe het in Ghana ging. Een stuk minder dus.

 

Het verhaal van Evert

Eerste kennismaking…
In eerste instantie heb je geen idee wat World Servants precies inhoudt en dat maakt het spannend dat je zoon meegaat met een project. We zijn ons gaan verdiepen en kregen daarbij steeds meer vertrouwen in World Servants en in Bram. Het kwam wel goed daar in Egypte, daar werden we van overtuigd.

Eerste project Bram…
Bram ging voor de eerste keer zonder pa en ma op reis. Goed, hij is best zelfstandig, dus we hadden er vertrouwen in. En dan na drie weken zijn thuiskomst: ik zie hem nog door die deur op Schiphol komen. Hij was moe, maar vond het een geweldige ervaring. Leuk om je zoon zo enthousiast te zien.

En toen ging vader ook…
Ik wilde ook altijd nog eens iets voor een ander doen. Dankzij het enthousiasme van Bram, besloot ik in 2008 naar de Dominicaanse Republiek te gaan. Het werd een geweldige ervaring. Het is zo mooi te zien dat jouw komst van grote betekenis is voor de mensen daar.

Terugblik…
Persoonlijk heb ik gewerkt aan mijn relatie met God. Verder groeide ik als leider. Begin dit jaar belde World Servants of ik staflid wilde worden naar Ghana. Ik zeg nu wel eens dat God mij toen heeft gebeld. Wat bijzonder dat ik zo tot zegen kon zijn! Ook kan ik zeggen dat iedereen mee kan met World Servants. Afgelopen jaar bestond de groep uit mensen tussen de 22 en 65 jaar. Er werd met iedereen rekening gehouden. Alle klussen zijn even belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld pas metselen als de bouwplaats opgeruimd is. Wie je ook bent: iedereen is van waarde bij World Servants.

Wie je ook bent: iedereen is van waarde bij World Servants

Bram van Uffelen