Dominicaanse Republiek | 'Van tiener naar diener'

Benny van den Berg ging een aantal jaren geleden als stoere tiener met World Servants naar Ghana. Hij leerde veel over zichzelf en over God. Inmiddels is ontwikkelingssamenwerking zijn passie en werkt hij in Malawi. Hij vertelt zijn verhaal.

World Servants heeft echt een belangrijke plaats in mijn leven gekregen. Ik ben vier keer mee geweest op een geweldig project! Die projecten waren in Ghana, Zambia, Ecuador en de Dominicaanse Republiek. Elk project was weer speciaal en heel verschillend. Je merkt ook veel verschil tussen de projecten, doordat je zelf in de loop van de jaren steeds een beetje verandert.

Bij mij is er veel veranderd vanaf het eerste jaar dat ik mee ging op een project. Dat was naar Ghana, ik was 16, lekker jong en hield wel van een kleine uitdaging. Ik ging erheen met het idee dat ik die kliniek er wel even neer zou zetten. Het project was echter een veel grotere beleving en deed veel met me. Het opende mijn ogen, ik zag dat er veel meer was dan alleen ‘’Benny’’ in de wereld. Ik besefte dat ik geluk had. Tijdens dat project heb ik erg veel geleerd over dienstbaarheid, dankbaarheid en het geloof.

Na dit geweldige project waar ik mezelf zo was tegengekomen, volgden er meer. Ik wou meer van de wereld en van mezelf ontdekken. Daarom ging ik weer weg, naar Zambia, Ecuador en de Dominicaanse Republiek. Elk jaar dat ik kon gaan, ben ik gegaan. Het werd mijn passie en ik wilde graag wat gaan betekenen voor een ander. Ik dacht bij mezelf: stel je voor dat ik het jongetje was dat niet naar school kon omdat er gewoonweg geen school was. Hoe zou ik het vinden als er drie weken een World Servants groep kwam die er een bouwde, zodat ik naar school kon en kans had op een baan en een mooiere toekomst. Of als er een kliniek gebouwd zou worden waar ik behandeld zou kunnen worden. Een kans op mooie toekomst en dat in drie kleine weekjes. Dat is geweldig toch?

Het mooiste vind ik zelf altijd nog de dankbaarheid van de mensen voor wie je iets bouwt. Dit heb ik met name afgelopen jaar gemerkt op de Dominicaanse Republiek. We bouwden daar vier huizen, waaronder één voor Papo en zijn gezin. Ik had echt een mooie band met Papo en na elke dag keihard bouwen, waarbij hij zelf ook altijd meehielp, stond daar na 2 weken zijn eigen huis.  Je kon echt aan hem zien hoe dankbaar hij was, zelf had hij het nooit kunnen bouwen. Hij kon me niet vertellen hoe blij hij ermee was, maar hij wist dat het een geschenk van God was.

Door de projecten heen heb ik ook veel over God geleerd. Ik heb geleerd dat ook ik een kind van Hem ben en dat Hij trots is op elke Servant. Het is goed om te dienen en om om anderen te geven. Daarom ga ik ook deze zomer weer; back to Ecuador! Ik kan me haast niets mooiers voorstellen. Maar het houdt niet op bij alleen World Servants, want ik wou meer doen. Ontwikkelingswerk is mijn passie en daarom had ik aan het aan God voorgelegd, want als iemand weet wat je met je leven moet doen, is Hij het wel. Mijn grote vriend op al mijn reizen. Ik werd gevraagd door DIO voor een project in Malawi. Dat is een organisatie die opkomt voor dieren in ontwikkelingslanden. Daar hebben ze speciaal mij voor gevraagd. Daarom zit ik nu voor een half jaar in Malawi, om te bouwen aan mijn eigen project. Dat heb ik zelf ontworpen in Nederland en nu bouwen we met de producten uit Malawi en we bouwen hier samen met de lokale bouwvakkers. Het is echt mooi dat je ziet hoe blij en dankbaar ze hier zijn met een klein beetje hulp! Geweldig! Uiteindelijk hebben zij een aantal mooie gebouwen en een eigen watervoorziening, en heb ik een super mooie en bijzondere tijd hier in Malawi. Tot nu toe gaat alles heel goed en gaat het allemaal lukken in dat ene half jaartje.
 
Dit alles is begonnen met dat ene World Servants project als Tiener en gelukkig ben ik nu wel een echte Diener. En geloof me als ik zeg dat er nog vele projecten gaan volgen!

Ik ben World Servants erg dankbaar voor alle projecten en hoop dat ik nog veel kan betekenen voor World Servants in de toekomst.

Groetjes uit Malawi! Veel Succes met al jullie werkzaamheden bij World Servants.

Benny

Ik zou die kliniek er wel even neer zetten

Benny van den Berg