Sierra Leone | 'Voorbereiden en terugkijken'

De projectvoorbereiders zijn weer terug in Nederland. Hoe zo'n reis gaat? Frans van Weelie en Jan den Bleker zijn in Sierra Leone geweest en ze doen verslag van hun reis.

Tien dagen heeft onze reis geduurd naar Sierra Leone. We kwamen vroeg in de morgen, om 5.30 uur aan op Lungi, het vliegveld van Sierra Leone. Aanvankelijk dachten we dat we daar opgehaald zouden worden. Na wat gebel-en-ge-SMS hebben we besloten om dan maar zelf de oversteek te doen per hovercraft naar Freetown. Daar werden we opgehaald en naar het kantoor van Cotton Tree Foundation gebracht.

We zijn direct aan de slag gegaan, na een “brakke” nacht in het vliegtuig. Een planning maken voor de komende negen dagen leek ons van cruciaal belang om efficiënt te werken.

De andere dag hebben we met Sanday en Samuel documenten besproken en ingevuld. Ook hebben we die morgen een paar interviewtjes gemaakt voor het voorbereidingsweekend. Daarmee zijn we tot de andere dag doorgegaan en ’s middags naar Kambia vertrokken. Daar kwamen we laat aan. Vrijdag zijn we naar Dibiyya gegaan en hebben we rondgekeken en foto’s gemaakt van de vorige projecten.

We kwamen aan in het kliniekje; Het koelen van de medicijnen werkte helaas niet meer. De accu laadde niet meer op. De oorzaak daarvan bleek uit het feit dat de zonnecellen onder een dikke laag stof zaten. Dat hebben we schoongemaakt en het systeem begon weer te werken. Tegen de mensen daar gezegd, dat het schoonmaken van de zonnecellen om de twee weken moet gebeuren anders stopt het weer. De verpleegster was zeer dankbaar dat alles weer werkte. Ook hebben we een kleinere koelkast geplaatst en een behuizing om het systeem aangebracht zodat illegaal stroom ‘aftappen’ voor hun mobieltjes niet meer mogelijk is. Als alternatief hebben we elders in het dorp een GSM-Laadstation gemonteerd waar de mensen tegen betaling van 10 Eurocent hun GSM kunnen opladen De mensen zijn dolblij want anders moest men dit in Kambia doen, 12 km verder!

Verder hebben we ontmoetingen gehad met twee commissies, gezondheid en onderwijs, die de vorige keer geïnstalleerd waren. Tijdens ons verblijf in Dibiyya hebben we ook weer wat interviewtjes afgenomen en gefilmd voor het voorbereidingsweekend.

Zondag hebben we een kerkdienst bijgewoond in Kambia. Een mooie belevenis en heel anders dan bij ons. Omdat ons programma erg vol zat, hebben we een aantal zaken parallel uitgevoerd. Frans is met Sanday in de naburige plaatsen Barmalol en Barmaluma gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden voor de volgende projecten in het gebied van Kambia. De scholen daar zien er erbarmelijk uit.

In 2013 worden in Dibiyya twee projecten uitgevoerd. Aan de JSS worden 3 lokalen gebouwd voor de SSS. Dit is het eerste project en dat wordt in juli en augustus uitgevoerd door de groep SL113. De afspraken die gemaakt zijn over de vorm van de school zijn veranderd. Aanvankelijk zou de school een L-vorm krijgen, maar men wilde bij nader inzien een langwerpige school. De reden was dat de lokalen niet te veel in de zon kwamen te liggen. Begrijpelijk maar waarom komt men dar nu pas achter? Het tweede project betreft lerarenwoningen (SL313). Aangezien de architect pas in april aanwezig zou zijn moeten we nog even wachten hoe het eruit gaat zien. Aangezien dit project in oktober wordt uitgevoerd is, er nog enige ruimte.
 
Dinsdag is er een ontmoeting geweest met de district council. Daarbij zouden ook de paar mensen aanwezig zijn uit Dibiyya maar die kwamen 1,5 uur te laat. We hebben nog wel even kort samengevat van wat er besproken is en zijn we daarna terug gegaan naar Freetown. ’s Avonds en de volgende dag hebben we de laatste documenten verwerkt en uitgewisseld en ook het gereedschap voor de SL113-groep gecontroleerd.

Woensdagmiddag  zijn we even Freetown in geweest en hebben wat souvenirs gekocht en de St. Georges kathedraal bezocht en een begraafplaats van Commonwealth. Donderdagmorgen, 14 maart zijn we met een snelle boot weer overgestoken naar Lungi, alwaar wij om 11.35 uur op het vliegtuig naar Londen stapten. Donderdagavond zijn we in Woerden aangekomen na een gezegende en geslaagde reis.

Frans van Weelie en Jan den Bleker