[za313] Zambiaans gala in restaurant Apprecie

Geplaatst op 20 jul 2013 - 12:35

Vandaag zijn we met de hele groep in Lundazi om de markt te bezoeken. Ceciel, Sifra, Jeep en Aline zijn op bezoek in een lokale fabriek waar onder andere pindakaas wordt gemaakt. Nu we er toch zijn, weer een berichtje van onze kant, aangezien dit waarschijnlijk de laatste keer is dat we in de buurt van internet zijn.

Donderdag is er heel hard gewerkt en zoals we al aankondigden is het dak bij het eerste huis er op gelegd. Ook de andere woning gaat hard vooruit, maandag kunnen we dat huis van een dak voorzien. Ook de muren worden gepleisterd. Dat is een grote klus, en vraagt veel kunde van ons. Het is wel nodig, want de stenen hier zijn van zeer verschillende grootte, waardoor de gemetselde muren er niet zo strak uit komen te zien als in Nederland. De laatste dag van de life skills training was een groot succes. Aline, Ilse en Aafke spraken met de 30 meiden over relaties, wat is belangrijk in een relatie, wat je zoekt in een man en ook het onderwerp seksualiteit passeerde de revue. De Zambiaanse meiden gaven aan enorm genoten te hebben van de training en veel geleerd te hebben. Ze vonden het jammer dat het voorbij was. Er kwamen zelfs berichten of we de training niet ook op een andere school wilden komen geven en of we er niet ook een voor de jongens konden geven. Kortom, een groot succes.

Donderdagavond hebben we weer een goede avond gehad over identiteit, onder leiding van Grytsje. We luisterden naar een getuigenis van Gerdy en spraken daarna met elkaar in kleinere groepen over onze identiteit, waar we die op baseren en hoe God naar ons kijkt. 

Gisteren was een bijzondere dag: de mannen/vrouwendag. Al meteen in de ochtend splitsten we op. De heren kregen ontbijt op de bed, de dames hadden lekker alle tijd om te tafelen bij het ontbijt. In plaats van de normale  ‘goedemorgen gesprekken’ (GMG) hadden mannen en vrouwen hun eigen programma. De mannen dachten na over vriendschap en een goede vriend zijn, zowel voor je vrienden als voor je (toekomstige) vriendin. De vrouwen behandelden het thema loslaten en schreven een brief aan God die vervolgens verbrand werd in het kampvuur. Voor beide groepen een zeer goede ochtend.  Twee uur later dan normaal vertrokken we naar de bouwplaatsen, de mannen naar het ene huis, de vrouwen naar het andere. ’s Middags na de bouw stond er voor de vrouwen een verrassing klaar: een tafel vol gezichtsmaskertjes en make-up. Alle ingredienten waren aanwezig voor het mooi maken voor het gala van die avond. De mannen bikkelden hard door op de bouw en genoten van een colaatje met de bouwvakkers aan het einde van de bouwdag. Ook zij trokken hun overhemden aan en zo stonden we om half 7 klaar voor het gala. 
De eetzaal was omgetoverd in restaurant Apprecie. We werden verwelkom door de gastheer Martijn en gastvrouwen Odine en Ceciel en begeleid naar ons tafeltje. Een heus driegangen diner met vooraf kippenbouillon, als hoofdgerecht patat met kip, ei en salade en als desert vruchtenbowl. Wat hebben we genoten. Een groot ‘Thank you for the good, good food’ aan de kok was dan ook zeker op zijn plaats. Tijdens de avond lazen de mannen hun ode aan de vrouw voor en de vrouwen hun antwoord daarop.

Vandaag zijn we in Lundazi om de markt te bezoeken en zoeken we naar leuke souvenirs voor jullie en hebben we tijd om lekker een colaatje te drinken op een van de Lundaziaanse ‘ terrasjes’. We genieten volop!

Namens de groep,
Michael & Angela

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.