[ZA314] Maandag, de eerste dag in Chimoza

Geplaatst op 5 aug 2014 - 13:38

Een verslag van de eerste belevenissen in Zambia.

Lieve familie, vrienden, kerkgenoten, collega's en andere lezeres,

Na ons geweldige ontvangst (ceremonie met zingende en dansende bevolking) hebben we ons gesetteld en zijn we echt begonnen aan dit grote avontuur. De slaapzalen zijn ingedeeld, we hebben hier en daar wat moeten schuiven met de bedden, maar we hebben allemaal een prima plek. Er is heerlijk voor ons gekookt: pasta met kip. Later op de avond hebben we met de hele groep wat spelletjes gedaan en zijn we gaan slapen. De volgende ochtend was iedereen vroeger wakker dan nodig was, ons cadeau van de welkomstceremonie stond aan de boom bij de slaapzalen en was onze persoonlijke wekker om 6.30 ipv 9.00 uur. Wij dachten dat het een geit was, maar het blijkt een schaap te zijn, sommigen noemen hem ook wel scheit (combi dus). Na het ontbijt (soort rijstepap en tot ieders verrassing een boterham!!) zijn we begonnen met de GoedeMorgenGesprekken. Daar tussenin hebben we met de kinderen spelletjes gedaan en dat was super tof. We hebben geluncht (heerlijke warme lunch met rijst, groenten en vlees (jullie hoeven nog niet bang te zijn dat we iets tekort komen) en zijn vervolgens met de bouw begonnen! Eerst begonnen we met gebed. Daarna kregen we een veiligheidsinstructie, en hebben we de omgeving bouwklaargemaakt, veelal opruimen. Een aantal jongens hebben een wc-pot gemetseld.. maar die kunnen we nog niet gebruiken. Na de bouw konden we douchen (een bekertje water uit een emmer op je hoofd gieten;-) )

Groetjes namens de hele groep uit Chimoza, Zambia

ps: poepen in een gat is moeilijk...

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.