Bouw van Klaslokalen en toiletten in Miloso in 2013

 • Fundering voor 4 klaslokalen voor 2012
  Fundering voor 4 klaslokalen voor 2012
 • Pitlatrines
  Pitlatrines
 • Locatie nieuwe high school
  Locatie nieuwe high school
 • Leraren woningen in Miloso
  Leraren woningen in Miloso

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Miloso


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

[za113] Eerste zomergroep veilig terug

Net is de eerste zomergroep veilig teruggekeerd op Schiphol met mooie verhalen, enthousiaste blikken en natuurlijk emotionele omhelzingen. De Malawi-groep die vanmiddag in Nijkerk hoopt aan te komen is net ingestapt in hun vliegtuig van Londen naar Brussel.

Lees meer

[za113] We komen eraan!

Jonathan, hoofdleider van de groep, belt nog even snel om door te geven dat iedereen ingecheckt en door de douane is. De terugreis is nu echt begonnen!

Lees meer

Nieuwe ontwikkelingen op Miloso Secundary School

Vandaag zijn we op bezoek in Miloso. Het is een officiële feestdag, dus de school is helaas niet open, toch is er genoeg te beleven.

Lees meer

Bijzondere reden om je kind naar deze high school te sturen

Tijdens ons bezoek aan de school, vertelde de plaatsvervangend hoofdonderwijzer dat het aantal studenten gedaald was tot 285 de laatste paar maanden. De hoofdreden hiervoor is dat de school vergoeding (per termijn ongeveer 150 euro) te veel is voor sommige ouders. Ze hebben het geld van hun gewassen eerst nodig om kosten te betalen.
De groep kinderen op wie dit van toepassing is, zal terug naar school komen na het oogst seizoen. De school heeft een regeling voor hen gemaakt. Als ze weer naar school gaan komen zij in een speciale klas, waar ze de kans krijgen om de gemiste leerstof in te halen. Deze groep kinderen zitten allemaal in klas 8-10. Daarnaast heeft de school ook aangeboden dat de ouders die met hun professionele vaardigheden de school kunnen helpen, dit kunnen inzetten als betaalmiddel voor het schoolgeld.

Interessant detail wat de plaatsvervangend hoofdonderwijzer ons vertelde, was dat een deel van de leerlingen helemaal uit Lusaka komt om naar deze high school te gaan. Één van de redenen van de ouders om hun kinderen naar Miloso te sturen, is dat de resultaten op deze school erg goed zijn, maar een andere opvallende reden was dat de leerlingen hier niet worden afgeleid door allerlei leuke nevenactiviteiten. In vergelijking met de hoofdstad Lusaka, is hier helemaal niks te doen en te beleven is in deze rurale omgeving. Dus kunnen de leerlingen zich beter concentreren op school, wat resulteert in betere cijfers dan andere scholen. Toen we later spraken met een groep studenten die uit Lusaka kwamen, vertelden ze ons dezelfde reden voor deze schoolkeuze.

Uiteindelijk is deze high school bedoelt voor de kinderen uit de omgeving die anders niet naar een high school in de buurt kunnen, maar tegelijkertijd wil de school wel zoveel mogelijk alle beschikbare plekken benutten. Daarom ontwikkeld de school nieuw beleid om op de verschillende ontwikkelingen goed te kunnen anticiperen.

Verder is de school blij met de ontwikkelingen. Ook groeit de school gestaag qua aantal docenten: op dit moment zijn er al 31 docenten werkzaam op school. Voor een aantal exacte vakken, zoals wis-, natuur- en scheikunde zijn nog een aantal docenten nodig, maar de school is hard bezig om de doelstelling van 40 docenten te halen.

De prestaties op school zijn goed: het slagingspercentage van de school in 2015 was 95.30%, maar in 2016 is dit gestegen naar 98,30%. Een erg hoog percentage!

Al met al een zeer hoopvol bezoek en goed om de ontwikkelingen te zien en te blijven volgen.

Lees meer

Gebied
Partner

In het Mkushi district is World Servants werkzaam sinds 1999. Het Mkushi district ligt in het midden van Zambia. Dit district heeft bijna 120.000 inwoners. Het is een uitgestrekt landbouwgebied waar veel zwarte boeren een klein stukje grond werken. Hun inkomen is zeer laag, wat veroorzaakt wordt door hun beperkte kennis en ervaring op landbouwgebied. In het gebied zijn ook een aantal grote bedrijven dat door blanke boeren wordt gerund worden. Deze bedrijven bieden werkgelegenheid aan de vele zwarte bewoners in dit district.

Michael Tembo

PO Box 84
0183
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan. MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia.

Lees hier meer over MCC