Bouw van Lerarenwoningen in Mtelwe in 2016

 • Kinderen in de klas
  Kinderen in de klas
 • Mtelwe lerarenwoningen
  Mtelwe lerarenwoningen
 • Omgeving bouwplaats
  Omgeving bouwplaats
 • Lerarenwoningen
  Lerarenwoningen
 • Mtelwe lerarenwoningen (2)
  Mtelwe lerarenwoningen (2)
 • Omgeving bouwplaats
  Omgeving bouwplaats
 • Kinderen in Mtelwe
  Kinderen in Mtelwe
 • Schoolbanken
  Schoolbanken
 • Klaslokaal
  Klaslokaal
 • Dak constructie
  Dak constructie

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Mtelwe


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

ZA116 | Groep maakt zich klaar voor het afscheidsfeest

Zojuist een enthousiaste hoofdleider aan de telefoon over het wel en wee van de groep in Mtelwe, Zambia. Ze hebben de bouwdoelstelling gehaald en zijn daar natuurlijk erg voldaan over. De groep is momenteel bezig met de voorbereidingen van de 'farewell party' van vanavond. 

Lees meer

ZA116 | Volop plezier en enthousiasme

De partner Moffat ziet een enthousiaste groep aan het werk

Lees meer


Gebied
Partner
Verandering

Mtelwe is een gemeenschap in het gebied van Chief Mwase. Het is 28 km ten zuidoosten van Lundazi township. Het laatste half uur naar Mtelwe is een zeer slechte weg: een weg door de wildernis. Hierdoor is het heel lastig te bereiken.
Het regenseizoen is van november tot april. Het droge seizoen is tussen juli en oktober. In juli varieert de temperatuur van 15 tot 21 graden Celsius.
De gemeenschap heeft een snelgroeiende bevoking van ongeveer 600 mensen. De meeste mensen zijn christen en verdienen hun inkomen door landbouw. Ze spreken voornamelijk Chewa en Tumbuka.

Moffat Zulu

P.O. Box 530019
Lundazi
Zambia

ccapeducation@zamtel.zm

CCAP Zambia

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Zambia is CCAP sinds 1984 actief. Het genootschap zelf is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar.

Op het gebied van onderwijs helpt CCAP Zambia zowel kinderen en jongeren als leraren om goed onderwijs te krijgen en te verzorgen. Op dit moment heeft de organisatie 10 basisscholen en 4 middelbare scholen onder haar hoede. Dit betekent dat er 14.000 studenten kwalitatief goed onderwijs krijgen. Daarnaast worden er ook verschillende trainingen gegeven voor zowel leraren als het managementteam.

In Zambia zijn ziektes als malaria en HIV/Aids ieder jaar een grote oorzaak van het hoge dodenaantal. CCAP Zambia probeert hier een preventieve rol in te spelen door samen met het ministerie voor gezondheidszorg verschillende gezondheidscentra te ondersteunen.
Naast gezondheidszorg en onderwijs zijn onder andere ook het trainen van ex-gevangenen, hulp bij het landbouwproces en het bewustmaken van het belang van politieke participatie facetten waar CCAP Zambia zich mee bezig houdt om het land verder te ontwikkelen.

Mtelwe heeft 121 leerlingen en drie mannelijke vrijwillige leraren die steeds wisselen. Kinderen uit twaalf omliggende dorpen reizen af naar Mtelwe voor onderwijs. Mtelwe heeft een blok van drie klaslokalen met een kantoor die nog niet af is. Er is nog geen vloer, geen glas in de ramen en geen deuren. Het heeft drie tijdelijke latrines en woonruimte voor leraren ontbreekt. De school heeft zes klassen, maar omdat er maar drie leraren zijn, zijn er gesplitste schooltijden. Drie klassen krijgen s ochtends les en drie s middags.

Met de afgebouwde lerarenwoningen help je mee om het volgende te bereiken:

- Als er lerarenwoningen staan, zal de overheid een vaste leerkracht aanstellen.
- De ouders zullen door een vaste leraar meer vertrouwen krijgen in het onderwijs.
- Meer ouders zullen dan ook hun kind naar de school sturen.
- Ook kinderen die nu heel lang moeten reizen voor goed onderwijs, kunnen nu dichter bij huis naar een goede school. Dit zal de concentratie van deze kinderen verbeteren; ze komen niet zo moe op school aan. Ook is het veiliger voor de meisjes om niet zo ver te reizen.