Bouw van kliniek en 2 woningen voor verpleegkundigen in Changilo in 2013

 • Changilo Health Post
  Changilo Health Post
 • Voorzijde kliniek
  Voorzijde kliniek
 • Kliniek
  Kliniek
 • Terrein met kliniek en huis
  Terrein met kliniek en huis
 • Huis voor de staf
  Huis voor de staf

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Changilo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

[za213] Tot morgen!

Over een paar uurtjes vliegen we weer terug naar Nederland, boordevol verhalen en mooie herinneringen. Het is goed en mooi geweest!

Lees meer

[za213] Laatste dagen in Zambia

Hoofdleider Charissa belt voor een laatste update uit Zambia al lopend over de souvenirmarkt in Lusaka

Lees meer

De eerder gebouwde kliniek

In 2021 gaat een nieuwe groep naar Changilo om de kliniek gebouwd in 2013 uit te breiden. Tijdens het voorbereidende bezoek werden er uiteraard ook foto's gemaakt van de huidige kliniek en deze willen we graag met jullie delen.

Lees meer

Erg onder de indruk ..

Toen we arriveerden raakten we in gesprek met de verpleegster die in de kliniek was. Ze vertelde ons dat ze nu vijf maanden hier werkte en dit was haar eerste baan na haar afstuderen. De overige medewerkers in deze kliniek waren vier vrijwilligers. De voormalige medewerkers zijn door de overheid naar andere plaatsen overgebracht.

Ongeveer 500 - 700 mensen bezoeken de kliniek elke maand. De meeste patiënten die binnenkomen, hebben malaria. Daarnaast zijn er nog vier bevallingen geweest de afgelopen maand, tien bevallingen in februari en 15 bevallingen in januari.

De ruimte in de kliniek is beperkt en er is meer personeel nodig om de kliniek te runnen. Op dit moment is er teveel druk op de schouders van één verpleegster en de vier vrijwilligers. We waren echter erg onder de indruk van de manier waarop deze jonge verpleegster haar werk deed.
Het gebouw verkeerde in een goede staat. De kliniek was erg schoon en netjes. Als dit de manier is waarop de kliniek wordt gerund, zou het goed zijn om in de toekomst de kliniek te ondersteunen bij een uitbreiding. We moeten echter dan wel weten of er voldoende medewerkers beschikbaar zijn om deze kliniek te runnen.

Lees meer

Gebied
Partner

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi

+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.