Bouw van een kliniek en woning voor medisch personeel in Changilo

 • In het Oranje
  In het Oranje
 • Ook de dieren dragen hun steentje bij
  Ook de dieren dragen hun steentje bij
 • Scheuren over het Afrikaanse platteland
  Scheuren over het Afrikaanse platteland
 • Leer water dragen als de locals
  Leer water dragen als de locals
 • Iedereen helpt mee
  Iedereen helpt mee
 • Lijntje!
  Lijntje!
Back-to-basic
Gezondheidszorg verbeteren
Puur Afrika

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Changilo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Het schilderwerk in de kliniek is begonnen

Een paar nieuwe foto's uit Changilo. Met een klein clubje is de gemeenschap begonnen aan het schilderen van de kliniek.

Lees meer

Kliniek in Changilo is bijna klaar

Projectcoördinator Michael is in Changilo en doet verslag van de vorderingen op dit project.

Lees meer

Er zijn geen berichten.

Greetings from Zambia

Projectcoördinator Michael heeft voor het World Servants Festival een video opgenomen om je te bemoedigen en om meer te vertellen wat hem afgelopen zomer heeft verwonderd.

Lees meer

Mooie berichten uit Changilo

De kliniek en woning in zijn klaar voor gebruik. Michael neemt ons mee langs de gebouwen en heeft prachtig nieuws...

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Je gaat bouwen in het dorp Changilo gelegen in het Mkushi District op ruim een halve dag rijden van de hoofdstad Lusaka. Changilo ligt in het midden van Zambia dicht bij de grens van Congo. De dichtstbijzijnde grote stad is Mkushi op ongeveer een uur afstand. De inwoners van Changilo leven voornamelijk van landbouw. De meeste mensen hebben hun eigen boerderijtje, waar zij mais, sojabonen of tomaten verbouwen. Het is ieder jaar weer spannend of de oogst voldoende is om de rest van het jaar van te leven. De afgelopen jaren is er regelmatig voedselschaarste geweest.

Changilo ligt op ruim 1400 meter hoogte. In juli en augustus is het winter in Zambia, de temperatuur kan daardoor ‘s nachts tot aan het vriespunt dalen! Overdag warmt het gelukkig snel weer op en wordt het rond de 20 graden. De regentijd loopt van november tot en met maart dus tijdens het project zal het droog zijn.

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi

+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

Door het ontbreken van aparte ‘ziekenzalen’ kunnen er nauwelijks patiënten voor meerdere dagen worden opgenomen. Daarnaast is het cultureel absoluut ‘not-done’ dat mannen en vrouwen in één ruimte slapen. Er is dus een aparte ruimte nodig voor zwangere vrouwen om te bevallen. Daardoor is er meer medisch personeel nodig: die kunnen straks dicht bij het de kliniek verblijven door de bouw van een nieuwe woning.

Doelen:

 • Aparte ruimte bieden aan vrouwen om veilig te kunnen bevallen 
 • Extra woning voor medisch personeel
 • Betere gezondheidszorg voor inwoners van Changilo en omgeving