Bouw van klaslokalen in Makopa

 • In het Oranje
  In het Oranje
 • Ook de dieren dragen hun steentje bij
  Ook de dieren dragen hun steentje bij
 • Scheuren over het Afrikaanse platteland
  Scheuren over het Afrikaanse platteland
 • Iedereen helpt mee
  Iedereen helpt mee
 • Lijntje!
  Lijntje!
 • Leer water dragen als de locals
  Leer water dragen als de locals
Dorpsleven dicht bij de stad
Superenthousiaste kinderen
Genieten van de Zambiaanse cultuur

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Makopa


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Makopa werkt hard voor jullie komst

Projectcoördinator Michael geeft een update van de voorbereidingen tot nu toe. Check de foto's en video's om te zien hoe ver de voorbereidingen nu zijn en om alvast te ontdekken wat jullie zeker moeten proeven in Zambia...

Lees meer

Het water stroomt uit de pomp in Makopa

Een prachtig bericht van coördinator Michael: de waterpomp is geïnstalleerd!

Lees meer

ZA222 | Terug van weggeweest

Exact om 14.36 uur kwam de bus de parkeerplaats van Bethel oprijden. 

Lees meer

ZA222 | Dienstmededeling 😉

Vanuit de bus de laatste update van hoofdleider Carlijn:

Lees meer

Er zijn geen berichten.

Gebied
Partner
Verandering

In de plaats Makopa, een dorpje zo’n 5 kilometer ten noorden van de hoofdstad Mkushi van het gelijknamige district. Alhoewel het dorp zo dicht bij het centrum van deze stad is, zijn de omstandigheden in dit dorp erg primitief. Naast het werken op het land hebben veel inwoners van Makopa ook een bijbaantje in de stad.

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

Er staan op dit moment twee kleine gebouwen met beide twee leslokalen. De omstandigheden zijn erg slecht. De gebouwen hebben geen deuren en ook geen vloeren. Lang niet alle kinderen kunnen les krijgen. De ruimte is daarvoor veel te klein. Het hoofd van de school is een zeer bedreven man die al gestart is met de bouw van extra klaslokalen, maar er zijn onvoldoende middelen om dit af te ronden of om een nieuw beter gebouw te bouwen.

Doelen

 • Een direct verbetering van het onderwijs, door meer ruimte in het schoolgebouw
 • De kinderen kunnen langer naar school
 • Overstap naar de middelbare school is beter te maken