Bouw van Klaslokaal en lerarenwoning in Mzululwa in 2016

 • Zambiaanse vrouwen halen water
  Zambiaanse vrouwen halen water
 • Projectcoordinator Moffat met 2 bouwvakkers
  Projectcoordinator Moffat met 2 bouwvakkers
 • Ingestorte klaslokalen
  Ingestorte klaslokalen
 • Huidige schoolgebouw
  Huidige schoolgebouw
 • Zandweg in omgeving van project
  Zandweg in omgeving van project
 • Zambiaans meisje
  Zambiaans meisje
 • Situatie bij eerste bezoek in 2011
  Situatie bij eerste bezoek in 2011
 • Vader en lid van schoolbestuur
  Vader en lid van schoolbestuur

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Mzululwa


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

ZA316 | Met gejuich ontvangen

'Zambia' is weer in Nederland. Het gejuich galmde door aankomsthal 4 toen de ploeg door de deuren kwam.

Lees meer

ZA316 | We zitten erin!

'Het was even haasten, maar we zitten allemaal in het vliegtuig naar Nederland,' SMS-t hoofdleider Marleen vanuit Dubai. 'Tot zo!'

Lees meer

Hoe gaat het nu in Mzululwa?

In 2016 bouwde groep ZA316 samen met de lokale bevolking twee lerarenwoningen. Nu drie jaar later gaan we terug naar Mzululwa en kijken hoe het nu met de school en het dorp gaat...

Lees meer

Ontwikkelingen op school en in de gemeenschap

De bouw van de 2 lerarenwoningen met de latrines is geheel afgerond. De afbouw werkzaamheden aan de klaslokalen is voor 75 procent afgerond. Als er meer fondsen beschikbaar komen bij CCAP dan kan dit ook worden afgerond.

Twee klassen in de nieuwe school zijn in gebruik sinds het eerste kwartaal van 2017. Op dit moment gaan er 130 kinderen naar school die onderwijs krijgen van 4 leerkrachten. Ze gaan van maandag t/m vrijdag naar school. De ouders geven aan blij te zijn met de ontwikkelingen van de school.

De twee woningen worden op dit moment tijdelijk bewoond door de vrijwillige leerkrachten totdat de overheid getrainde leerkrachten aan deze school toe wijst en deze hierheen zullen verhuizen. Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren zal dit een grote stap vooruit betekenen.

De gemeenschap heeft veel betrokkenheid getoond bij het werk om deze school te ontwikkelen. En door de manier van samenwerken van de World Servants groep en de samenwerking met de gemeenschap is de mentaliteit in de gemeenschap ook veranderd. Er wordt meer samen gewerkt en meer tussen mannen en vrouwen onderling.

Lees meer
Gebied
Partner
Verandering

Mzululwa is een gemeenschap die is gevestigd in het gebied van chief Phikamalaza op ongeveer 18 km ten oosten van de stad Lundazi. Mzululwa is te bereiken via een zandweg, die tijdens het regenseizoen niet altijd toegankelijk is. Het regenseizoen in het oosten loopt van november tot april. In het droge seizoen tussen juli en oktober is het warm. De temperaturen liggen dan tussen 15 en 28 ° Celcius.

De gemeenschap in Mzululwa bestaat uit zes dorpen. Er zijn ongeveer 1000 inwoners in deze dorpen. De meeste inwoners zijn christelijk en spreken Tumbuka. De inkomstenbron is voornamelijk landbouw. Deze opbrengt bestaat grotendeels uit maïs. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Moffat Zulu

P.O. Box 530019
Lundazi
Zambia

ccapeducation@zamtel.zm

CCAP Zambia

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Zambia is CCAP sinds 1984 actief. Het genootschap zelf is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar.

Op het gebied van onderwijs helpt CCAP Zambia zowel kinderen en jongeren als leraren om goed onderwijs te krijgen en te verzorgen. Op dit moment heeft de organisatie 10 basisscholen en 4 middelbare scholen onder haar hoede. Dit betekent dat er 14.000 studenten kwalitatief goed onderwijs krijgen. Daarnaast worden er ook verschillende trainingen gegeven voor zowel leraren als het managementteam.

In Zambia zijn ziektes als malaria en HIV/Aids ieder jaar een grote oorzaak van het hoge dodenaantal. CCAP Zambia probeert hier een preventieve rol in te spelen door samen met het ministerie voor gezondheidszorg verschillende gezondheidscentra te ondersteunen.
Naast gezondheidszorg en onderwijs zijn onder andere ook het trainen van ex-gevangenen, hulp bij het landbouwproces en het bewustmaken van het belang van politieke participatie facetten waar CCAP Zambia zich mee bezig houdt om het land verder te ontwikkelen.

In de gemeenschap van Mzululwa zijn ongeveer 750 kinderen. Op dit moment gaan er 210 kinderen naar de school. Er is dus niet voldoende plaats voor alle kinderen. De Primary School in Mzululwa biedt alleen de klassen 1 tot en met 6 aan. Voor klas 7 is geen leerkracht aanwezig. Hierdoor kunnen de leerlingen geen examen doen en maken zij hun school niet af. Er zijn op dit moment 4 leerkrachten, welke vrijwillig en ongediplomeerd les geven.
Deze lessen worden gegeven in de vier lokalen. Drie van deze klaslokalen zijn nog niet afgebouwd. In een van deze lokalen wordt al les gegeven, ook al zijn de vloer, stucwerk, ruim en plafond nog niet af. In het overige lokaal worden de hele dag lessen geven aan de kinderen in verschillende groepen. De laatste twee lokalen zijn nog niet gebruiksklaar. Ga jij samen met de bevolking bouwen om de kinderen uit het dorp een veilige plek voor onderwijs te geven?

De verandering door jouw komst:

- De huidige klaslokalen bouw je samen met de lokale bevolking af. Hierdoor kunnen de hogere klassen in het schoolblok les krijgen. Je bouwt mee aan verandering voor de leerlingen die hun school af willen maken.
- Daarnaast bouw je mee aan een nieuwe lerarenwoning. Door deze goede woning komt een gediplomeerde leerkracht les geven op de school in Mzululwa. Hiermee zal de kwaliteit van het onderwijs sterk verbeteren.
- De huidige faciliteiten uitbreiden en afmaken geeft de leerlingen de mogelijkheid om onderwijs te volgen tot klas 7. Hierdoor kunnen de kinderen vervolgens de overstap maken naar een Secundary School.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage