Bouw van een slaapzaal voor jongens in Miloso in 2018

 • Buitenzijde van een van de beide gebouwen met slaapzalen voo
  Buitenzijde van een van de beide gebouwen met slaapzalen voo
 • Slaapzaal meisjes (ZA216/416)
  Slaapzaal meisjes (ZA216/416)
 • Voorkant school
  Voorkant school
 • Zijaanzicht school
  Zijaanzicht school
 • Klaslokaal
  Klaslokaal
 • Schoolgebouw voorzijde met studenten
  Schoolgebouw voorzijde met studenten
Centraal Zambia
Rieten daken
Interactie met leeftijdsgenoten

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Miloso


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

Petje af voor de Gramsberger apen

Ze zijn terug in Nederland! Hier zijn de foto's vanuit Düsseldorf.

Laatste bericht

Piet
Dit wordt het laatste bericht van ZA318. Geland. Nu op naar de hereniging na SUPER project en ervaringen!😄👍💪
13:37


Nieuwe beelden uit Miloso

Tijdens ons bezoek aan Miloso ter voorbereiding voor het project van komend jaar kon een bezoek aan Miloso Secundary school natuurlijk niet ontbreken. Jan Paul legt uit hoe het nu met de school gaat.

Lees meer

Slaapzaal voor jongens volop in gebruik!

Tijdens de set-up hebben we kennis gemaakt met enkele 'bewoners' van het Boys Hostel.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Miloso is een plattelandsgemeenschap met ongeveer 3.000 inwoners en ligt in het Mkushi district op ongeveer 400 kilometer van de hoofdstad Lusaka. De meeste mensen wonen in huizen gemaakt van leem met rieten daken. Veel ouderen zijn analfabeet in verband met het gebrek aan goede scholing.

Zambia heeft een tropisch klimaat, maar door de droogte van de laatste jaren vallen de resultaten van de landbouw tegen.

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi

+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

Je verbetert het onderwijs doordat de leerlingen na schooltijd een vaste verblijfplaats hebben. Ze kunnen blijven eten, slapen en meedoen met sportactiviteiten. Dit is nodig omdat de sommige leerlingen weeskinderen zijn en/of uit een ver gelegen gebied komen. Heen en weer reizen is dan geen optie en op dit moment slapen ze noodgedwongen in klaslokalen, waardoor er veel leerlingen of niet kunnen overnachten omdat er te weinig plekken zijn, of ze slapen op de grond in een veel te klein lokaal. Ook hebben ze niet een rustige plek om bijvoorbeeld uit te rusten of te leren.

Met een gebouw die ingericht is als accommodatie, zullen er en voldoende plekken worden gecreëerd voor de leerlingen om te slapen en zijn er ook betere toiletvoorzieningen waardoor ze niet meer gebruik hoeven te maken van de toiletten van de high school zelf.
Er zijn in 2016 al 2 gebouwen voor meisjes gebouwd, en in 2015 al 1 voor jongens. Nu wordt de andere slaapzaal voor de jongens gebouwd.

Jouw inzet zorgt voor:

 • Meer jongens die de mogelijkheid krijgen om naar school te gaan omdat er ook na schooltijd onderdak aangeboden wordt. 
 • Het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs, door de schoolaccommodaties uit te breiden.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage
1
2
3
4